PRERANI ODLAZAK

Tko je bio Beau Biden, neprežaljeni sin američkog predsjednika

28.01.2021 u 06:43

Bionic
Reading

Sve otkako je prije šest godina preminuo njegov stariji sin, miljenik Beau Biden, novoizabrani američki predsjednik Joe Biden na razne načine odaje mu počast. Prisjetio ga se i tijekom emotivnog govora, uoči odlaska u Washington na inauguraciju, a na njegov nagovor okupili su se nakon 22 godine i New Radicalsi, samo kako bi u spomen na Beaua otpjevali njegovu omiljenu pjesmu. Evo tko je bio omiljeni sin 46. američkog predsjednika

‘Jedino žalim što on nije ovdje, jer upravo bi on trebao biti predsjednik’, tim je riječima završio svoj emotivni govor novoizabrani američki predsjednik Joe Biden uoči odlaska na inauguraciju u Washington. Nitko se nakon te njegove rečenice nije pitao tko je to on jer je to više nego jasno. Joe Biden sjetio se svog starijeg sina Beaua Bidena, državnog odvjetnika koji je 2015. godine preminuo od tumora na mozgu.

Upravo po njemu dobilo je ime i najmlađe dijete njegova brata Huntera i druge supruge Melisse Cohen, sedmomjesečni Beau, a miljeniku je još nekoliko puta Joe Biden odao počast i prisjetio ga se uoči i tijekom inauguracije.

Tako je zakletvu dao na obiteljskoj Bibliji, a na samoj ceremoniji, nakon pune 22 godine, okupili su se i New Radicalsi kako bi za njega izveli pjesmu ‘You Get What You Give'. U svojim memoarima iz 2017. Biden je otkrio kako je upravo tu pjesmu Beau slušao svakog jutra dok je primao kemoterapiju.

Joseph Robinette Beau Biden III rođen je 3. veljače 1969. godine u Willmingtonu u Delawareu i bio je najstarije dijete bivšeg senatora i 46. američkog predsjednika Joea Bidena i njegove prve supruge Neilije.

Netom nakon što je Joe Biden izabran za senatora Delawarea, 18. prosinca 1972. u njihov obiteljski karavan zabila se traktorska prikolica, a život su izgubile Neilia i njihova jednogodišnja kći Naomi. Dječaci, Beau i Hunter, završili su s teškim ozljedama u bolnici, u kojoj je Joe Biden, u njihovoj bolničkoj sobi, i dao zakletvu na obiteljskoj Bibliji.

Četverogodišnji Beau i godinu dana mlađi Hunter proveli su mjesece u bolnici oporavljajući se od teških ozljeda, koje su uključivale slomljene kosti, kao i ozljede lubanje. U konačnici ih je upravo ta nesreća jako zbližila:

‘Jedno od mojih najranijih sjećanja vezano je uz vrijeme u bolnici, a tata je uvijek bio s nama. Jedino se o nama i brinuo, ne o Senatu.’

Beau je bio iznimno povezan i s mlađim bratom Hunterom, a obojica su pohađala Archmere Academy, istu katoličku srednju školu koju je pohađao i njihov otac, i u kojoj su Beaua zvali ‘šerif’.

  • +14
Beau Biden Izvor: Profimedia / Autor: Brian Baer / Zuma Press / Profimedia

Kakav je bio njegov brat, jednom se prigodom za The New Yorker sjetio i Hunter Biden, rekavši: ‘Ako bih rekao da skočimo s litice u vodu, on bi bio taj koji bi kočio i rekao: ‘Prije nego skočimo, reci mi da nema nikakvih stijena.’’ Beau je bio omiljen među učenicima, stoga nikoga nije začudilo kada je izabran za predsjednika studentskog vijeća i to uz bratovu pomoć, koji je u ‘kampanji’ dijelio njegove letke po školi.

Govor Beaua Bidena Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon diplome na fakultetu u Pennsylvaniji 1991., na kojem je bio član bratstva Psi Upsilon, ali i diplome prava s fakulteta Syracuse, koji je završio i njegov otac, prijavio se za pomoćnika suca u New Hampshireu i od 1995. do 2004. radio kao odvjetnik u ministarstvu pravosuđa, da bi nakon toga prešao u državne tužitelje.

Kada je 1999. započeo rat na Kosovu, otišao je raditi za Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju. Da je svojim radom doista napravio pomake, govori i podatak da je nakon njegove smrti jedna od cesta u blizini američke vojne baze na Kosovu dobila ime upravo po njemu, zbog čega je na njeno na otvorenje stigla cijela obitelj Biden.

Otvorenje ceste na Kosovu u čast Beaua Bidena Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Paralelno s odvjetničkom karijerom pridružio se vojsci 2003. godine i postao bojnik. Sa svojom je jedinicom otišao 2008. u Irak, a vratio se u Washington u siječnju 2009. samo kako bi mogao prisustvovati očevoj inauguraciji za američkog potpredsjednika, nakon čega se vratio na bojište. Za svoj doprinos u Iraku Beau Biden nagrađen je medaljom Bronze Star, a posthumno je nagrađen za svoje ‘herojstvo, sve zasluge i izvanredna postignuća’.

Iako je namjeravao vratiti se u Irak, to je palo u vodu nakon što je donio odluku da će se 2016. kandidirati za guvernera, no zdravstveni problemi zaustavili su njegove snove. Nije tajna da je upravo Beau bio Bidenov omiljeni sin, osobito jer su zbog sličnih političkih ciljeva imali ista viđenja, te je u svemu išao stopama svog oca, ali i jer je, za razliku od njega, Hunter oduvijek bio ‘crna ovca obitelji’.

Tijekom svoje karijere javnog tužitelja, Beau Biden okomio se agresivno na seksualne predatore, a i donio je nove odredbe u zakonima i strože kazne, posebice za zlostavljače djece. Kada je njegov otac 2008. izabran za američkog potpredsjednika, za vladavine Baracka Obame, mnogi su bili uvjereni da će Beau zamijeniti oca u Senatu. No to se nije dogodilo, ponajviše jer je želio do kraja istjerati pravdu i osuditi Earla Bradleyja, bivšeg pedijatra i optuženog zlostavljača djece, koji je 2010. osuđen za 471 slučaj zlostavljanja i silovanja 103 mala pacijenta.

Te 2010. Beau je doživio blaži moždani udar, nakon čega mu je dijagnosticirana afazija, gubitak ili poremećaj govora koji uključuje smanjenu mogućnost razumijevanja ili izražavanja. Kod njega se ona izražavala kao nemogućnosti pamćenja određenih riječi, da bi mu tri godine kasnije na mozgu bile pronađene lezije.

Dijagnoza: jedan od najagresivnijih tumora mozga - glioblastom, nakon čega se podvrgnuo operaciji, a potom i kemoterapiji i zračenju kako bi dobio bitku s tumorom, no 2015. njegovo se stanje rapidno pogoršalo.

Chris Martin na sprovodu Beaua Bidena Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Unatoč svemu, Beau je od oca tražio da, bez obzira na to što će se dogoditi, on nastaviti normalno živjeti i baviti se politikom.

Beau je preminuo u svibnju 2015. u 47. godini života, na sahrani mu je dirljiv govor držao Barack Obama, pjevao mu je omiljeni pjevač Chris Martin, a u izjavi koju je napisala obitelj stajalo je:

‘Slomljenog srca Hallie, Hunter, Ashley, Jill i ja objavljujemo da je preminuo naš suprug, brat i sin Beau. Iako se svakodnevno borio s nevjerojatnom hrabrošću i snagom, nije dobio bitku protiv tumora na mozgu. Cijela obitelj Biden je slomljena, no znamo da će Beauov duh živjeti u svima nama, posebice u njegovoj hrabroj supruzi Hallie i dvoje nevjerojatne djece - Natalie i Hunteru.’

Barack Obama na sprovodu Beaua Bidena Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Upravo je želja da se pronađe lijek za rak bila jedna od vodilja predsjedničke kampanje Joea Bidena, a koliko mu je značio sin, američki predsjednik otkrio je u svojim memoarima 2017. godine:

‘Beau je u sebi imao tu sposobnost da me hrabri, ali ujedno smiruje. Uvijek bi me uhvatio za ruku prije negoli bih izašao na pozornicu i držao me sve dok ga ne bih pogledao u oči.’

Da mu je itekako vjerovao, govori i podatak da je Beau imao veliku ulogu u tome da Joe Biden odabere upravo Kamalu Harris za svoju zamjenicu. Upravo je s njom Beau Biden surađivao kao javni tužitelj i imao je veliko poštovanje za nju, ali i ono što radi.

Obitelj je bila najvažnija i pokojnom Beauu, koji je od 2002. bio u braku s Hallie Olivere, s kojom je dobio kćer Natalie i sina Roberta Huntera II. No samo godinu dana nakon smrti udovica je pronašla utjehu u zagrljaju njegovog brata Huntera Bidena. Zbog toga je zahtjev za razvod od Huntera podnijela supruga Kathleen, pa su u javnost paralelno plasirane obje informacije.

‘Hallie i ja imamo nevjerojatnu sreću da smo pronašli ljubav i potporu jedno u drugome nakon teškog perioda, a to je bilo itekako jasno i svima koji nas vole. Sretni smo što u svemu imamo i obitelj koja nas podržava’, napisao je u službenoj izjavi Hunter Biden, no romansa je bila kratkog vijeka te su 2017. krenuli svatko svojim putem.

Sjećanje na Beaua i danas je živo i to upravo ponajviše zahvaljujući Joeu Bidenu.