ISKAZAO POŠTOVANJE

Ova je fotografija preko noći postala viralna: U vrijeme Bidenove inauguracije snimljen dirljiv prizor na grobu njegovog prerano preminulog sina

21.01.2021 u 13:56

Bionic
Reading

U trenutku kada je Joe Biden položio zakletvu na svečanoj inauguraciji u Washingtonu, mnogi su osvježili sjećanje na njegovog prerano preminulog sina Beaua Bidena, a sve zahvaljujući fotografiji koja je ubrzo postala viralna

Točno u trenutku polaganja zakletve za predsjednika SAD-a, novinarka Patricia Talorico vozila se pored groblja u Greenvilleu, u Delawareu, na kojem je prije pet godina pokon Bidenov sin Beau Biden.

Pogled joj je zastao na čovjeku u uniformi koji je klečao na Beauovom grobu kojeg je potom i uslikala dok se pognute glave molio za dušu Bidenova prerano preminulog sina. 'Spustio je glavu i sklopio ruke', napisala je Talorico u srijedu za lokalni The News Journal, dodajući kako su joj u tom trenutku zasuzile oči.

Fotografija te priča iz nje preko noći su postale viralne, zahvaljujući mnogim korisnicima društvenih mreža koji su dirljivu fotografiju podijelili na svojim profilima.

'Novinar u meni htio se vratiti na groblje i saznati njegov identitet te ga pitati zašto je došao ovdje. No, kao osoba koja je jednom od Beaua doživjela lijepu gestu koja joj je u tom trenutku bila najpotrebnija, znala sam da sada trebam imati poštovanje, te sam se samo odvezla. Neke stvari u životu treba pustiti', poručila je novinarka iz Delawarea.

Tajanstveni čovjek koji je iskazao svoje poštovanje na Beauovom grobu nije bio jedina osoba kojoj je bivši nacionalni gardist bio na pameti na Dan inauguracije.

U utorak su iz Bidenova Ureda potvrdili kako je među članovima obitelji koja pristiže u Washington na inauguraciju i maleni Beau Biden - sad već 8-mjesečni sin Huntera Bidena i supruge Melisse Cohen. Maleni Beau dobio je ime po Hunterovom pokojnom bratu.

Biden je također već ukrasio stol u Ovalnom uredu obiteljskim fotografijama, među kojima je i fotografija Beaua snimljena 2009. godine. Upravo je nakon smrti najstarijeg sina Biden odlučio da se neće kandidirati za predsjednika na izborima u 2016. godini, obrazloživši kako su on i njegova obitelj još uvijek u žalosti.

U utorak je Biden održao govor prije odlaska u Washington iz III. Rezervnog centra Nacionalne garde u New Castleu, u Delawareu, koji je dobio ime po njegovom pokojnom sinu.

'Žalim samo zbog jedne stvari - zbog toga što on nije ovdje', rekao je Biden u svom emotivnom govoru.

Na istom groblju St. Joseph’s on the Brandwine pokopani su i Beauova majka, Bidenova prva supruga, i sestra. Biden u toj crkvi redovito pohađa bogoslužja, a o svome sinu često s ljubavlju govori i na službenim događanjima.

Najstarije dijete Joea Bidena rođeno je 3. veljače 1969. godine u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware. U prometnoj nesreći u kojoj je izgubio majku i sestru Beau je zadobio višestruke prijelome kostiju, zbog čega je mjesecima boravio u bolnici.

Diplomirao je na Sveučilištu u Pennsylvaniji 1991. godine, a školovanje nastavio na Sveučilišnom pravnom fakultetu u Syracuseu. Potom se zaposlio kod suca Stevena McAuliffea na američkom okružnom sudu u New Hampshireu.

Od 1995. do 2004. radio je za ministarstvo pravosuđa u Philadelphiji, da bi na kraju postao savezni tužitelj u Uredu američkog tužiteljstva. Vjenčao se 2002. godine s Hallie Olivere. U braku je 2004. dobio kćer Natalie i dvije godine kasnije sina Roberta, koji je kao i njegov stric poznatiji pod imenom Hunter.

Beau se 2003. godine pridružio Nacionalnoj gardi vojske Delawarea pa je krajem 2008. bio raspoređen u Irak.

Kandidirao se za državnog odvjetnika Delawarea 2006. godine i pobijedio, a uspjeh je ponovio na novim izborima 2010. godine. Tijekom boravka u Iraku nastavio je obavljati svoju dužnost preko osoblja u Delawareu.

Prije reizbora 2010. godine Beau je završio u bolnici te mu je dijagnosticiran lakši moždani udar. Nakon što je 2013. osjetio dezorijentiranost i slabost liječnici su mu dijagnosticirali rak mozga. Lezija je odstranjena kirurškim zahvatom, nakon čega je podvrgnut zračenju i kemoterapijama, a rak je otišao u remisiju.

Objavio je da se 2016. namjerava kandidirati za guvernera Delawarea, ali je 20. svibnja 2015. primljen u Nacionalno vojno-medicinsko središte Walter Reed. Rak se vratio i Beau je preminuo deset dana kasnije u bolnici, u dobi od samo 46 godina.

  • +9
Čin inauguracije Joea Bidena i Kamale Harris Izvor: EPA / Autor: SAUL LOEB / POOL