NOVA PRVA OBITELJ

Obitelj obilježena tragedijama: Tko su djeca Joea Bidena

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 20.01.2021 06:30
  • Objavljeno 20.01.2021 u 06:30
Ashley, Hunter i Beau Biden

Ashley, Hunter i Beau Biden

Izvor: Profimedia / Autor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u dva braka dobio je četvero djece, od kojih je danas, nažalost, samo dvoje među živima. Prvo dijete izgubio je u prometnoj nesreći u kojoj je smrtno stradala i njegova prva supruga, a godinama kasnije najstariji sin izgubio je bitku sa zloćudnom bolešću

S prvom suprugom Neiliom Biden, s kojom se vjenčao 1966. godine, Joe Biden dobio je troje djece – Josepha Robinettea III, poznatijeg kao Beau, Roberta Huntera i Naomi Christinu, poznatiju kao Amy.

Neilia se sa svih troje vozila kupiti božićno drvce 18. prosinca 1972. godine, kad se u njihov automobil zabilo teretno vozilo. Po dolasku u bolnicu Neilia i Naomi, starija tek nešto više od godinu dana, proglašene su mrtvima.

  • +8
  • +5

Obitelj Joea Bidena

Izvor: Profimedia / Autor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Dječaci su preživjeli nesreću, ali s ozbiljnim ozljedama. Joe Biden je 3. siječnja 1973. godine prisegnuo Senatu u bolnici u kojoj su se oporavljali njegovi sinovi.

Buduću prvu damu Jill Tracy Jacobs senator Biden upoznao je na slijepom spoju 1975. godine. Vjenčali su se 1977. godine, a nekoliko godina kasnije dobili su kćer Ashley Blazer.

  • +30
  • +27

Jill Biden

Izvor: EPA / Autor: Chip Somodevilla / POOL

Beau Biden

Najstarije dijete Joea Bidena rođeno je 3. veljače 1969. godine u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware. U prometnoj nesreći u kojoj je izgubio majku i sestru Beau je zadobio višestruke prijelome kostiju, zbog čega je mjesecima boravio u bolnici.

Diplomirao je na Sveučilištu u Pennsylvaniji 1991. godine, a školovanje nastavio na Sveučilišnom pravnom fakultetu u Syracuseu. Potom se zaposlio kod suca Stevena McAuliffea na američkom okružnom sudu u New Hampshireu.

Od 1995. do 2004. radio je za ministarstvo pravosuđa u Philadelphiji, da bi na kraju postao savezni tužitelj u Uredu američkog tužiteljstva. Vjenčao se 2002. godine s Hallie Olivere. U braku je 2004. dobio kćer Natalie i dvije godine kasnije sina Roberta, koji je kao i njegov stric poznatiji pod imenom Hunter.

Beau se 2003. godine pridružio Nacionalnoj gardi vojske Delawarea pa je krajem 2008. bio raspoređen u Irak.

Kandidirao se za državnog odvjetnika Delawarea 2006. godine i pobijedio, a uspjeh je ponovio na novim izborima 2010. godine. Tijekom boravka u Iraku nastavio je obavljati svoju dužnost preko osoblja u Delawareu.

Beau i Joe Biden

Beau i Joe Biden

Izvor: Profimedia / Autor: PAUL J. RICHARDS / AFP / Profimedia

Prije reizbora 2010. godine Beau je završio u bolnici te mu je dijagnosticiran lakši moždani udar. Nakon što je 2013. osjetio dezorijentiranost i slabost liječnici su mu dijagnosticirali rak mozga. Lezija je odstranjena kirurškim zahvatom, nakon čega je podvrgnut zračenju i kemoterapijama, a rak je otišao u remisiju.

Objavio je da se 2016. namjerava kandidirati za guvernera Delawarea, ali je 20. svibnja 2015. primljen u Nacionalno vojno-medicinsko središte Walter Reed. Rak se vratio i Beau je preminuo deset dana kasnije u bolnici, u dobi od samo 46 godina.

Sahranjen je uz majku i sestru na groblju St. Joseph’s on the Brandwine u Greenvilleu, gdje njegov otac pohađa bogoslužja, a o svome sinu često s ljubavlju govori i na službenim događanjima.

O njemu s ljubavlju govori i novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris, koja je dobro poznavala Beaua i u govorima ga spominje kao 'mog dragog prijatelja'.

Hunter Biden

Mlađi Bidenov sin rođen je 4. veljače 1970. godine. U kobnoj obiteljskoj automobilskoj nesreći zadobio je ozljede lubanje, zbog čega je kao i brat proveo više mjeseci na oporavku u bolnici.

Na Sveučilištu Georgetown 1992. godine diplomirao je povijest, nakon čega je volontirao kod isusovaca u crkvi u Portlandu, u saveznoj državi Oregon, i upoznao Kathlen Buhle, s kojom se vjenčao 1993. godine.

Nakon ženidbe vratio se visokom obrazovanju. Godinu dana proveo je u Pravnom centru Sveučilišta Georgetown, a potom je prešao studirati pravo na Yaleu te je diplomirao 1996. godine.

S Kathleen je dobio troje djece: Naomi, nazvanu po njegovoj tragično preminuloj sestri; Finnegan, nazvanu po očevoj majci Jean Finnegan, i Maisy, koja je išla u školu sa Sashom Obamom.

Hunter Biden sa suprugom Kathleen

Hunter Biden sa suprugom Kathleen

Izvor: Profimedia / Autor: Ron Sachs / Sipa Press / Profimedia

Kathleen i Hunter razišli su se 2015. godine, a dvije godine kasnije su se i službeno razveli. Određeno vrijeme tijekom 2016. godine Hunter je izlazio s Hallie, suprugom svog pokojnog brata.

Lunden Alexis Roberts iz Arkansasa rodila je 2018. Hunterovo četvrto dijete, no njegovo je očinstvo postalo službeno tek početkom 2020. godine odlukom suca. U svibnju 2019. oženio je južnoafričku filmašicu Melissu Cohen, s kojom je u ožujku prošle godine dobio sina.

Pored burnog obiteljskog života, Hunter ima zanimljiv životopis. Nakon diplome radio je za bankovnu korporaciju MBNA America, a zatim i za ministarstvo trgovine s fokusom na politiku e-trgovine od 1998. do 2001. godine. Osnovao je 2001. godine lobističku tvrtku Oldaker, Biden i Belair, a 2006. sa stricem Jamesom Bidenom kupuje međunarodni hedge fond Paradigm Global Advisors, u kojem je pet godina obnašao dužnost izvršnog direktora.

Predsjednik George W. Bush imenovao ga je 2006. u upravni odbor željezničke kompanije Amtrak, koju je napustio 2009. godine nakon što je njegov otac Joe postao potpredsjednik. Od tada je investitor i lobist usredotočen na vađenje prirodnih resursa i tehnologiju. Pored toga je obnašao dužnost savjetnika u odvjetničkom uredu, a bio je i u upravnom odboru dobrotvorne organizacije World Food Program USA.

Hunter Biden s najmlađim djetetom

Hunter Biden s najmlađim djetetom

Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Dug niz godina borio se s ovisnosti o alkoholu i drogama, a njegova je karijera 2013. godine u US Navy Reserve završila nakon samo mjesec dana zbog pozitivnog testa na kokain.

Zbog svoje se investicijske karijere, vezano uz očevu političku karijeru, našao u fokusu teoretičara zavjera. Posebno su im interesantne bile njegove poslovne aktivnosti u Ukrajini s firmom Burisma te u Kini s tvrtkama BHR Partners, Ye Jianming i CEFC energy.

Kongres pod vodstvom demokrata pokrenuo je 2019. godine opoziv Donalda Trumpa nakon što se ispostavilo da je predsjednik vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika da pokuša iskopati prljavi veš o Hunteru Bidenu i njegovom ocu u zamjenu za kontinuiranu vojnu potporu i posjet Bijeloj kući. Trumpa su od optužbi oslobodili republikanski saveznici u Senatu.

Hunter je nedavno objavio da je pod federalnom istragom zbog svog poreznog poslovanja.

Ashley Biden

Ashley Biden rođena je 8. lipnja 1981. godine i jedino je dijete Joea Bidena u braku s Jill Biden.

Diplomirala je kulturnu antropologiju na Sveučilištu Tulane, a karijeru je nastavila u području socijalnog rada, što je i magistrirala na Sveučilištu Pennsylvania 2010. godine.

Ashley i Joe Biden

Ashley i Joe Biden

Izvor: Profimedia / Autor: Ovidiu Hrubaru / Shutterstock Editorial / Profimedia

Radila je 15 godina kao socijalna radnica u Odjelu za djecu, mlade i njihove obitelji u Delawareu. Ashley je 2012. postala suradnica ravnatelja Centra za pravdu u Delawareu, usredotočivši se na reformu kaznenog pravosuđa u državi, da bi do 2019. postala izvršna direktorica Centra.

Udala se 2012. godine za Howarda Kerina, plastičnog kirurga s kojim ju je upoznao pokojni brat Beau. Godine 2017. pokrenula je etički modni brend s ciljem prikupljanja sredstava za borbu protiv rasne i dohodovne nejednakosti u SAD-u.

Ashley je s bratom Hunterom predstavila njihovog oca na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji 2020. godine, prije njegova prihvaćanja predsjedničke nominacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!