ceremonije diljem Stockholma

Švedski kralj Carl XVI. Gustaf proslavio 50 godina na prijestolju

16.09.2023 u 09:18

Bionic
Reading

Švedski kralj Carl XVI. Gustaf proslavio je u petak 50. godišnjicu na prijestolju uz ceremonije diljem Stockholma i raskošnu večeru s drugim šefovima država

Petak je bio završnica četverodnevnog slavlja, a javnost je pozvana u dvorište kraljevske palače u Stockholmu kako bi čestitala 77-godišnjem kralju, najdugovječnijem monarhu u toj nordijskoj zemlji.

Švedski kralj je službeni šef države, ali uglavnom ima protokolarne dužnosti.

Carl Gustaf stupio je na prijestolje 15. rujna 1973. kad je imao 27 godina, nakon što mu je umro djed Gustav VI Adolf. Imao je samo devet mjeseci kad mu je otac poginuo u zrakoplovnoj nesreći.

  • +6
Švedski kralj Carl XVI. Gustaf proslavio 50 godina na prijestolju Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Podrška monarhiji u Švedskoj je porasla i na najvišoj je razini u posljednja dva desetljeća, pokazuje istraživanje sveučilišta u Göteborgu objavljeno u svibnju.

Gotovo polovica Šveđana ima povjerenje ili visoko povjerenje u monarhiju, a samo jedanaest posto je želi ukinuti i pretvoriti Švedsku u republiku.

Kralj, koji pati od disleksije, često je zbog načina na koji govori bio ismijavan na početku vladavine. Popularnost mu je kasnije porasla, dijelom zahvaljujući emotivnom i hvaljenom govoru nakon potresa i cunamija u jugoistočnoj Aziji u prosincu 2004. u kojima je poginulo više od 500 švedskih turista.

U prošlosti je bio pod povećalom javnosti, a na meti kritika osobito se našao nakon posjeta Bruneju 2004. jer je hvalio "otvorenost" u toj monarhiji u kojoj sultan ima apsolutnu vlast.