OBITELJSKE VEZE

Sve su glasnija šuškanja da je za propast carstva 'golog kuhara' glavni krivac njegov šogor

22.05.2019 u 13:21

Bionic
Reading

U svojoj višegodišnjoj karijeri prodao je preko 40 milijuna knjiga, snimio nebrojene televizijske emisije i postao jedan od najpoznatijih kuhara kako u Velikoj Britaniji tako i diljem svijeta. No čini se da je ovoga puta uzeo prevelik zalogaj - lanac talijanskih restorana se zatvara, a sve su glasnija šuškanja kako za slom nije kriv sam Jamie Oliver, već jedan član obitelji

Više od tisuću djelatnika završit će na ulici, bez posla, deseci dobavljača nikada neće zatvoriti izdane fakture, zbog čega će imati nevjerojatne gubitke, a ništa bolje neće proći ni banke koje su dale kredite u iznosu od 37 milijuna funti. Oko 12,7 milijuna funti osobnog novca izgubit će i sam Jamie Oliver, koji je tako pokušao spriječiti katastrofu i želeći da se održi njegov dječački san o otvaranju lanca restorana.

Najpoznatiji 'goli kuhar' na svijetu bio je uvjeren da će to spasiti poslovanje i da će se izvući iz milijunskih dugova koji su se iz dana u dan samo povećavali. Na kraju, po njemu, najveći krivci za slom kombinacija je povećanja renti i doprinosa za plaće, visokih troškova uvoza, kao i težak period u trgovini, ali i Brexit.

Sve to itekako je težak udarac za Jamieja Olivera, koji će idućeg tjedna proslaviti 44. rođendan. Vjerujemo da mu neće biti do slavlja, torti i puhanja svjećica jer će imati 'na duši' više od tisuću ljudi koji ostaju bez posla.

Njegov uspjeh započeo je nakon što ga je televizijska ekipa 1997. snimila u River Cafeu, gdje je dobio priliku da se pokaže i dokaže kao chef kuhinje. Uspjeh se dogodio doslovce preko noći, a televizijske emisije i knjige koje je potom izdao, sve pod nazivom 'Goli kuhar', donijele su mu nevjerojatne prihode zahvaljujući kojima je krenuo graditi svoje poslovno carstvo.

Dobri poznavatelji kažu kako on nikada nije bio poslovni čovjek. Osim što ima disleksiju, školu je napustio sa samo 16 godina, a bogatstvo su mu donijeli upravo njegov talent u kuhinji, kao i komunikativnost. No na kraju se pokazalo kako ga je odluka da pokrene biznis s restoranima zapravo skupo koštala.

Poprilično oštri britanski mediji ovoga puta nisu svoju pažnju usmjerili prema njemu, dapače, čini se da ga ne smatraju glavnim krivcem za neuspjeh, a u fokus stavljaju Paula Hunta, bivšeg djelatnika Cityja, poslovnog središta Londona, koji je, ni manje ni više, nego šogor Jamieja Olivera.

Upravo on je bio izvršni direktor grupacije Jamie Oliver Group od 2014. i na kraju će on, najvjerojatnije, snositi sve posljedice neuspjeha, a lako je moguće da će sve to itekako utjecati na situaciju u Oliverovoj obitelji, kao i na odnos Jamieja i njegove sestre Anna-Marie.

  • +10
Jamie Oliver Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako su obitelji iznimno povezane i bliske te čak žive nedaleko jedni od drugih, mnogi smatraju kako je velika greška 'golog kuhara' ta da tako važnu poziciju dodijeli nekom od članova svoje obitelji, ali i osobi koja je dobila otkaz zbog prijevara koje je počinila s još četvoricom kolega radeći za Refco Overseas. Tada je Hunt kažnjen sa 60 tisuća funti te mu je zabranjen rad u struci na godinu dana.

Sve to Jamieju Oliveru nije ni najmanje smetalo, osobito zato što je Hunt tvrdio da on nije mislio da rade nešto krivo, a jednom kada je došao na čelo Oliverove tvrtke, započeo je s prvim rezovima. Prvo je zatvorio JME Group, kao i kulinarske škole Recipease, a potom i Wood Fired Ovens, restorane Union Jacks...

Isprva je gašenje nepotrebnih tvrtki, kako bi se fokus vratio na ono što je bit njegova poslovnog carstva, rezultiralo pozitivnim efektom te su 2015. godine imali profit od 10,2 milijuna funti. No onda je stigla 2017. i prvi signali onoga što se pokazalo kasnije katastrofom. Čak tri osobe od povjerenja na visokim pozicijama - upravitelj, voditelj svih restorana i financijski direktor - podnijeli su ostavke u razmaku od nekoliko tjedana, a sve, kako se ubrzo otkrilo, jer se Hunt odlučio na restrukturiranje.

S druge strane, ostali djelatnici za Hunta nisu imali nimalo lijepo mišljenje. Dapače, smatrali su ga nestručnim i bullyjem: 'Paul Hunt je arogantni nesposobnjaković. On ne zna apsolutno ništa o vođenju restorana, a kamoli o izdavačkoj djelatnosti', rekao je jedan od visokopozicioniranih djelatnika i dodao:

'On vodi ovaj posao u propast, a dan kada on da ostavku proglasit ćemo praznikom i napraviti veliki party.' Iako su u firmu doveli ljude koji su trebali spasiti situaciju, propast je bila neminovna, a daljnji razvoj situacije uskoro će se doznati.