'GOLI KUHAR'

Propast kulinarskog carstva: Jamie Oliver javno priznao da nema novca za spas biznisa

29.10.2018 u 12:06

Bionic
Reading

Krajem kolovoza Jamie Oliver hvalio se koliko je ušteđenog novca uložio u spas lanca talijanskih restorana koji je osobno osnovao. Problemi i loš financijski plan samo dva mjeseca kasnije poznatog su britanskog kuhara doveli do samog ruba. Novca više nema, pa propast izgrađenog kulinarskog carstva ne gine

Još početkom godine britanski su mediji javljali o propasti poslovnog carstva slavnog 'Golog kuhara', a onda je krajem kolovoza Jamie Oliver obznanio javnosti na koji način spašava lanac vlastitih restorana.

U tom vrlo izazovnom vremenu Jamie je bio prisiljen zatvoriti 12 od 37 svojih talijanskih restorana i jedan steakhouse restoran Barbecoa. Slavni kuhar je u razgovoru za Financial Times sada otkrio kako je tvrtka jednostavno ostala bez novca, a kako bi je spasio imao je na raspolaganju dva sata da uloži vlastiti novac, što je i učinio.

'Imao sam dva sata za ubaciti novac kako bi spasio restorane, inače bi cijela stvar istoga dana ili sutradan otišla k vragu... bilo je jako loše i vrlo dramatično', povjerio se Oliver koji je tada uložio 13 milijuna funti vlastite ušteđevine u spas dugo izgrađivanog biznisa.

Jamie Oliver Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Rizik se očito nije isplatio jer britanski chef sada otkriva da nema više novaca za vođenje restorana.

'Novaca više nema. Došao sam do točke kada više ne mogu riskirati i stavljati svoje radnike i sebe u nezavidan položaj. Jedina prednost je da sada sam kontroliram cijelu situaciju i nemam nikakvih partnera, ali ako ću trebati ponovno nešto uložiti u restorane, neću moći. Možda ću morati od svega odustati', kazao je sada Jamie.

  • +10
Jamie Oliver Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

43-godišnji chef, koji se proslavio inovativnim kulinarskim tv emisijama, svoj je prvi restoran otvorio davne 2008., da bi na koncu biznis proširio na ukupno 37 restorana. Prilikom nedavnog zatvaranja njih 12, čak je 600 ljudi ostalo bez posla, a dugovi su iznosili preko 70 milijuna funti.

Iako napominje da tijekom tog vremena nije živio u bijedi izgleda kako je Oliveru ovoga puta voda došla do grla. Prije nekoliko mjeseci za financijsku propast među brojnim čimbenicima naveo i Brexit, no svoje su odigrali i troškovi najma, porezne stope lokalnih uprava i povećanje minimalne plaće.