intervju

Stiže vrijeme zime, a Zoran Vakula ima nove rime: 'U osnovnoj školi bio sam ne samo među najbržim čitačima, nego i među onima s najviše pročitanih knjiga'

09.11.2021 u 06:20

Bionic
Reading

Mnogima je poznato to da jedno od najomiljenijih televizijskih lica, najpopularnijih meteorologa, gaji strast prema rimama. Prije nekoliko dana predstavio je prvu pjesničku zbirku 'Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze', posvećenu svakodnevnim sažetim vremenskim prognozama u rimi te klimatskim promjenama i biometeorologiji. Za tportal je ispričao tko ga je poticao na pisanje, od koga je naslijedio talent za to i koliko danas čita knjiga

Dug niz godina vremenska prognoza jedan je od najgledanijih i najslušanijih dijelova programa na televizijskim i radijskim stanicama u Hrvatskoj i izvan nje. Mnogi su odavno spoznali prednosti prilagodbe vremenskim uvjetima i sve veće kvalitete prognoze, a jedan od onih koji je donosi na uvijek šarmantan način i kojeg obožavaju mnogi gledatelji je Zoran Vakula. Unatoč stažu od respektabilnih 27 godina, svoj posao i dalje obavlja s jednakim entuzijazmom, a kako bi promovirao vremensku prognozu i meteorologiju, već dulje vrijeme piše sažete vremenske prognoze u stihu i rimi.

Što vas je potaknulo na objavu zbirke?

Na objavu zbirke poticala me - i čak je javno zagovarala još 2016. godine - kolegica novinarka Božena Matijević. Njoj su se svidjele već i moje starije rime, one koje sam pisao i prije početka ostvarivanja ovog u svijetu vjerojatno jedinstvenog projekta svakodnevnih vremenskih prognoza u stihu i rimi što sam ga počeo ostvarivati na nagovor pokojnog Dalibora Sokolića. Njemu se svidjelo moje pisanje i poticao me da svakodnevno, ne samo povremeno, pišem. Bez njega vjerojatno ne bih imao dovoljno motiva za svakodnevno barem četiri stiha, ponekad i više njih, od proljeća 2020. godine do ljeta 2021. A najzaslužnija za objavu ove prve zbirke 'Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze' je Marija Pepelko, profesorica koja je potkraj ljeta lektorirala i recenzirala sve moje rime, i one koje čuvam od osnovne i srednje škole. Poslao sam joj ih jer sam želio čuti stručno mišljenje. Kopkalo me zaslužuju li te rime ukoričenje ili ne. Očito su joj se svidjele. Ali me upozorila da ih moram dobro rasporediti.

  • +4
Zoran Vakula Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Osnovni je cilj zbirke promidžba i pristupačnost meteorologije, vremenske prognoze te njezino lakše pamćenje. Što se sve nalazi u njoj? Imate i zanimljivu 'odslovnicu' zbirke..

Zbog 'koronaludila' koje nas okružuje odlučio sam u prvoj knjizi rima objaviti uglavnom one nastale prošle i ove godine. Uz iznimku nekih rima o biometeorologiji te posebice klimatologiji, koje su nastale i prije, ali su sada također aktualne zbog situacije s klimom u svijetu, baš ovih dana i klimatskog skupa u Glasgowu. Zamolio sam suprugu Lavandu za savjet i evo - poglavlja su tu: poticaj za rimovanu meteoprognozu, o klimi što se klima, o biometeorologiji, promidžbene rime, rimovane meteoprognoze, prigodnice i nekrolozi. Za naslovnicu je odlučila staviti karikaturu Tomislava Devčića, a on ju je poslao na Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2018. godine na temu meteorologije, koju sam organizirao u suradnji s Hrvatskim društvom karikaturista. Nakon održavanja u Klovićevim dvorima nastavio sam je na internetskim stranicama HRT-a.

Na odslovnicu je supruga Lavanda poželjela staviti fotografiju s meteorološkim motivom. I još s našeg balkona na Volovčici. I naravno - bi tako. Kao i s Devčićem, razmjerno brzo smo se dogovorili s gospodinom Zvonkom Pinterom, vlasnikom PDF obrta u Našicama, koji je grafički oblikovao i tiskao knjigu. Naravno, nakon dana, pa i tjedana ispravaka, dopuna, sitnih promjena i druge komunikacije između lektorice, grafičkog urednika, urednice i mene... plan o objavi zbirke načuo je Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomače, i odmah ponudio pomoć prilikom objave. Složio se s idejom prve promocije u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici pokraj Pitomače. Vratio sam se na mjesto 'zločina'. Prva javna čitanja mojih literarnih uradaka bila su baš u toj kući, na tradicionalnim Preradovićevim susretima mladih literata. A na promociji mi se ispunila želja da stihove govori Rosanda Tometić, poznati glas Hrvatskog radija i moja prijateljica još iz osnovnoškolskih dana.

Od koga ste naslijedili talent za pisanje?

Vjerojatno od mame. Sjećam se da sam kao mali potajno čitao njezinu pjesmaricu s pjesmama u rimi koje je naravno pisala rukom. Tko zna, možda sam baš zbog toga i ja počeo pisati u rimi. Čak sam se s vijestima iz Pitomače, i to u rimi, svojedobno kao dopisnik javljao najprije za Radio Đurđevac, kasnije i Radio Viroviticu.

Kako nastaju vaše rime i je li ih uvijek lako napisati?

Rime mi najčešće spontano nastaju. No svakodnevno pisanje od kraja ožujka 2020. do sredine lipnja nije bilo spontano, a ni uvijek lagano. Ipak, pokojni Dalbač bio je jak motivator.

Tko prvi vidi ono što napišete i tko vam je najveći kritičar?

Najveći kritičar su - zna se - moje djevojke. Kćerka Luna i posebice supruga Lavanda. Srećom, ne vide sve što napišem jer bi negativnih kritika vjerojatno bilo više.

Imate li možda u planu još štogod ukoričiti?

O da. Već dugo planiram i ove godine plan se počeo ostvarivati. Čak i više nego što sam planirao. Nakon što je u svibnju izašla 'Vjetropirasta' potkraj mjeseca pojavit će se 'Oblačasta' - druga meteoslikovnica u seriji 'Vremenaste priče', koju pripremam u suradnji s Nikom Titanikom. U trenutačnoj 'prognozi' piše 12 slikovnica – svaka na svoju temu i sa svojim glavnim likom, pripovjedačem. U 'Vjetropirastoj' o vjetru pripovijeda dječak Val, a u 'Oblačastoj' će o oblacima djecu podučavati Vedrana, u sjećanje na poznatog Vedrana Oblaka, legendarnog i nažalost pokojnog Mladena Kušeca. Osim priče o nekom meteoelementu, u svakoj meteoslikovnici postoji križaljka – ispunjaljka, premetaljka, poneki rebus, stranica za bojanje… Osim toga, planiram još dvije zbirke poezije, ukoričenje meteostripa, i to ne samo onih epizoda koje su vidljive na internetskim stranicama HRT-a, nego pripremam nove anegdote iz svijeta meteorologije koje će Krešimir Biuk uobličiti u table stripa. A tu su i neke ideje s meteokarikaturama i još neke 'sitnice koje život znače'…

Što najviše volite čitati kad je o knjigama riječ i imate li kakvu preporuku?

Premda sam nekada davno, u osnovnoj školi, bio ne samo među najbržim čitačima, nego i među onima s najviše pročitanih knjiga - posljednjih godina, pa i desetljeća, nisam ponosan na broj pročitanih knjiga. Točnije, sramim se toga koliko ih malo čitam. Nadam se da ću to nadoknaditi u mirovini.

Što nas čeka kad je o vremenskoj prognozi riječ?

Što nas čeka? Kao da smo putnici kroz vrijeme - putujemo i dolazimo od jednog do drugog vremena koja nas uz put čeka!? Ha, moguće je i takvo razmišljanje... U nastavku ovog tjedna imat ćemo stabilnije vrijeme nego prošlih dana, a mogućnost za novu kišu u većini Hrvatske ponovno se uočava u prognostičkim izračunima za vikend. Pritom će nevolje sljedećih dana nekima na Jadranu do srijede prouzročiti bura, a na kopnu će pri tlu biti slabog mraza. U prometu će smetati i česta magla, ponegdje i dugotrajna. Za studeni - ništa neobično. No za svaki slučaj, preporučujem svakodnevno se informirati na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a – pritom ne mislim samo na radio, televiziju, teletekst i internet, nego i na moju drugu 'kćer' – aplikaciju za pametne mobilne telefone HRT METEO, u kojoj za sljedeću godinu planiram dosta osvježenja i proširenje dosadašnje suradnje HRT-a, DHMZ-a, HAK-a i Zvjezdarnice Zagreb na još neke institucije. Sve za javno dobro!

  • +4
Zoran Vakula Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

U njoj će se - kao i u kratkoj emisiji 'Vrijeme' uoči 'Dnevnika' u 19 sati na HTV-u 1, koja je vidljiva i u aplikaciji - već do kraja ovog ponedjeljka i u utorak za početak sljedećega tjedna moći uočiti znatno povećanje vjerojatnosti hladnijeg vremena, s češćim temperaturnim minusima ne samo pri tlu, a na Jadranu opet prijeti bur(etin)a. Dašak studeni i zime. Uostalom, 'Studenom od tuda je ime, jer studeno on navišća vrime', davno je napisao Matija Antun Relković, poznati hrvatski književnik u doba prosvjetiteljstva…