jesenski literarni suputnici

Stiže vrhunska suvremena svjetska književnost iz Petrinih knjiga

27.09.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Dvije iznimne knjige pridružuju se kolekciji svjetske suvremene produkcije: Ljubav mojega života Rosie Walsh i Djevojka u plavoj haljini, na prozoru u sumrak Alene Schröder za koje iz Petrinih knjiga kažu da će biti odlični jesenski literarni suputnici

Petrine knjige predstavljaju dva nova uzbudljiva romana u svojoj biblioteci Irida unutar koje objavljuju suvremena svjetska književna djela i promiču nove književne eksperimente, stoji u priopćenju.

Do sada je u toj biblioteci objavljeno pet naslova, poput Hester autorice Laurie Lico Albanese, koji predstavlja intertekstualnu igru i svojevrsni dijalog s remek-djelom Grimizno slovo Nathaniela Hawthornea, također objavljenog u ovoj biblioteci. Kultno djelo Lucy Crown Irwina Shawa, koje je prvotno objavljeno davne 1956. godine, a ovoga ljeta dobilo i hrvatsko izdanje u prijevodu Dinka Petriševca, iznenađujuća je intimistička ljubavna drama koja je također u svoje vrijeme potresla Ameriku pričom o ženskoj pobuni. U biblioteci Irida je i roman izraelskog pisca Yaniva Iczkovitsa Mesarova kći, koji je nedavno predstavljen hrvatskoj publici na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu te moćan debitantski roman Kradljivica riječi suvremene mlade nigerijske književnice Abi Daré, koji je s engleskoga preveo Marin Popović.

Nakon ovih izvanrednih djela, nakladnička kuća Petrine knjige odlučila je predstaviti i dva nova romana. Roman Djevojka u plavoj haljini, na prozoru, u sumrak Alene Schröder velika je njemačka književna senzacija u kojoj se isprepleću ženske sudbine nekoliko generacija koje postaju žrtve „velike povijesti“. Propuštene prilike, ukradene umjetnine i ljubavne nesigurnosti koje se baštine od predaka tema su ovoga zanimljivog i dirljivog romana koji je s njemačkoga prevela Branka Grubić.

Autorica hita Sve je bilo savršeno, a onda je nestaloRosie Walsh, donosi nam novu ljubavnu priču obavijenu tajnom u knjizi Ljubav mojega života koja će vas bez sumnje držati budnima dugo u noć, otkrivajući mračni preokret skriven ispod površine. Roman je vani objavljen u proljeće 2022. godine, a s engleskog ga je kod nas preveo Marin Popović. Walsh nas majstorski vodi kroz labirinte emocija, a roman istražuje duboke teme ljubavi, sudbine i tajni.

Autorice Rosie Walsh i Alena Schröder svaka na svoj jedinstven način pružaju nezaboravne priče koje će vas natjerati na razmišljanje i ostaviti duboko dirnutima.