HOLIVUDSKI FENOMEN

Jeste li čuli za 'Daisy Jones & Šestorku'? Nakon hit romana stiže serija koja će zaluditi gledatelje, a očekujte - seks, drogu i rock'n'roll

26.02.2023 u 20:43

Bionic
Reading

'Daisy Jones & The Six' serija je o svijetu rock'n'rolla u kojoj glavnu ulogu igra unuka Elvisa Presleyja, a snimljena je prema istoimenom hit romanu Taylor Jenkins Reid, autorice koja očekuje ekranizaciju još tri svoja bestselera

Samo nekoliko dana prije prvog rođendana kćeri, Taylor Jenkins Reid dobila je komentar urednika na nacrt romana 'Daisy Jones & Šestorka'. 'Ovo je remek-djelo', bilo je sve što je pisalo u njemu. Sada, četiri godine kasnije, s nestrpljenjem očekujemo ekranizaciju ove živopisne drame o svijetu rock'n'rolla koja nam stiže kao istoimena serija s deset nastavaka.

Reese Witherspoon najzaslužnija je za to što ćemo ovaj roman, objavljen 2019. godine i prodan u milijun primjeraka, od 3. ožujka gledati putem malih ekrana na streaming servisu Prime Video. Sve je počelo kada je priča o Daisy Jones opčinila Witherspoon te ju je uvrstila u svoj književni klub i potom odlučila krenuti u ekranizaciju preko svoje producentske kuće Hello Sunshine.

Čime je ovaj roman osvojio srca milijuna čitatelja?

Realistični likovi, kontroverzne teme iz svijeta rock'n'rolla 70-ih godina te umijeće pripovijedanja koje tjera na okretanje stranice za stranicom samo su neki od razloga zbog kojih je 'Daisy Jones & The Six' postigao takav uspjeh.

Priča je to o prodoru nepoznatog benda koji krči svoj put do slave i postaje toliko popularan da za svoje koncerte rasprodaje stadion za stadionom. Za sve je zaslužan njihov megauspješan album 'Aurora', koji su stvorili Daisy, Billy i njegova supruga Camila, a koji se ujedno bore s održavanjem svojeg ljubavnog trokuta.

  • +33
Daisy Jones & The Six Izvor: Promo fotografije / Autor: Lacey Terrell/Prime Video

Jedna od najvećih čari ove priče krije se u njihovim pustolovinama u oronulim kombijima, autobusima za turneje i nastupima na najvećim pozornicama, a sve je praćeno mnogobrojnim interesantnim likovima iz kontroverznog svijeta glazbe.

Snimanje serije bilo je prvotno zakazano za travanj 2020. godine, no zbog pandemije moralo je biti pomaknuto na kraj 2021., ali i tada je odgađano još nekoliko puta. Problem je bio u snimanju scena koncerata sa stotinama statista, što je bilo gotovo nemoguće u doba u kojem je sve moralo biti otkazivano čak i ako je jedna osoba na sceni bila zaražena koronavirusom.

Daisy Jones & the Six Izvor: Društvene mreže / Autor: Prime Video

'Seks, droga i rock'n'roll nisu baš izvedivi u doba pandemije', rekao je Lauren Neustadter, producent koji surađuje s kompanijom Hello Sunshine. Upravo je ova producentska kuća imala velike uspjehe s ekranizacijom romana 'Where the Crawdads Sing' u formi filma te romana 'From Scratch' u formi serije koja je bila hit na Netflixu proteklih mjeseci.

S obzirom na to kakvu je popularnost stekao roman 'Daisy Jones & The Six', svi uključeni u projekt snimanja serije priznali su da osjećaju veliki pritisak da učine obožavatelje zadovoljnima.

'Željeli smo napraviti nešto potpuno drugačije. Ne želimo da ovo bude još jedna od serija koje pogledate i zaboravite nakon zadnje epizode', rekla je Jennifer Salke, koju je Jeff Bezos postavio da vodi projekt u ime Amazona.

  • +13
Glumci u seriji 'Daisy Jones & The Six' Izvor: Profimedia / Autor: TIMMSY / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Iako su odgađanja zbog pandemije bila vrlo zamorna i tjerala glumce da odbijaju druge uloge, istina je i da su mnogi na setu iskoristili tih godinu i pol da kroz mnogobrojne sate vježbe usavrše svoje glazbeno umijeće. Do tada je jedinu referencu s glazbom imala glavna glumica Riley Keough, unuka Elvisa Presleyja.

Amazon uložio milijune u snimanje originalnog albuma, stotine statista i tisuće kostima

Koliko vjere Amazon ima u uspjeh ove serije, pokazuje podatak o milijunskim ulaganjima u zakupe slavnih pozornica, najam stotina statista te preko 1500 outfita koje su samo glavni glumci izmijenili prilikom snimanja. Producenti su priznali da je ponekad u samo jednoj večeri korišteno preko 250 kostima te da je posebno ulaganje bilo ono u kreiranje originalne glazbe.

Regret Me (Daisy Jones & The Six) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Naime Blake Mills napisala je oko 25 pjesama u suradnji s glazbenicima Phoebe Bridgers, Marcusom Mumfordom i Chrisom Weismanom. Od toga je njih 11 završilo na albumu 'Aurora', kojim se fiktivni bend proslavio, a obzirom na kvalitetu pjesama, Atlantic Records odlučio je pustiti ga u prodaju nakon što započne emitiranje serije.

Prva pjesma s albuma, 'Regret Me', objavljena ranije ovog mjeseca, u svega desetak dana došla je do dva milijuna pregleda na Spotifyu, čime je uspjeh albuma gotovo zagarantiran.

Reese Witherspoon opsjednuta pričom

Čitav projekt započeo je 2017. godine, kada je agent Taylor Jenkins Reid poslao scenarij Scottu Neustadteru. On ga je pokazao supruzi i poslovnoj partnerici Lauren Neustadter, tada friškoj glavnoj direktorici Hello Sunshinea. Ona se odmah javila Witherspoon, poručivši joj da na vikend sastanak na plaži ponese iPad kako bi pročitala scenarij za koji će se, tvrdila je, ubrzo svi boriti.

Nakon što je shvatila o čemu se radi, sve što je rekla bilo je:

'Opsjednuta sam pričom.'

Uslijedio je razgovor s Jenkins Reid, kojoj je Scott Neustadter priznao svoje oduševljenje romanom:

'Imam osjećaj da sam se cijelog života spremao napisati ovako nešto', a nakon toga pripao mu je posao glavnog scenarista.

Unuka Elvisa Presleyja u glavnoj ulozi

Krenula je potraga za glavnim glumcima, a favorit za ulogu Daisy od prvog dana bila je Riley Keough, unuka Elvisa Presleyja, koja je nakon što joj je ponuđena uloga rekla:

'Došla sam na Zemlju da bih postala Daisy.'

S obzirom na nedavnu smrt majke Lise Marie Presley, nije se puno pojavljivala u medijima, ali za The New York Times podijelila je nekoliko dojmova:

'Ne mogu se poistovjetiti s Daisynom željom da piše pjesme i pjeva jer se nikad time nisam bavila. No mogu se povezati s njezinim umjetničkim duhom i činjenicom da je nisu ozbiljno shvaćali samo zato što je mlada žena. Radi se o vrlo kompleksnom liku.'

Glavni glumci tijekom pandemije svakodnevno satima učili svirati instrumente

Glavnog gitarista Grahama Dunnea glumi Will Harrison, a također ima vrlo malo glazbenog iskustva, baš kao i glumica Suki Waterhouse u ulozi klavijaturistice Karen Sirko. Bubnjara Warrena Rojasa igra Sebastian Chacon, a Josh Whitehouse utjelovio je lik basista Eddieja Roundtreeja.

Look At Us Now (Honeycomb) - Daisy Jones & The Six Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Jedan od glavnih glumaca, Sam Caflin, igra gitarista Billyja Dunnea i priznaje da je za audiciju počeo učiti svirati gitaru, no kada su mu rekli da otpjeva neku pjesmu Beatlesa, morao je priznati da ne zna nijednu!

'Od svih uključenih u ovaj projekt, moje poznavanje glazbene scene 70-ih bilo je daleko, daleko najslabije', priznao je Caflin te je tijekom pandemije mnogobrojne sate uložio u vježbanje sviranja, kao i Waterhouse, koja je svaki dan tri sata učila svirati klavir.

U tijeku je ekranizacija još tri romana Taylor Jenkins Reid

Ovakva priprema glumaca, producentska postava i popularnost kakvu je roman stekao proteklih godina čine nas vrlo nestrpljivima vidjeti finalni proizvod ekranizacije popularnog djela Jenkins Reid, autorice koja je s 39 godina postala pravi holivudski fenomen. Naime, osim 'Daisy Jones & The Six', još tri njezina romana uskoro ćemo moći gledati na malim ekranima!

Njezin najpopularniji roman 'Sedam muževa Evelyn Hugo' osvojio je čitatelje 2017. godine nevjerojatnom ljubavnom pričom smještenom u 60-e godine. Bio je toliko popularan da je postao senzacija na TikToku te ga je Netflix odlučio pretvoriti u film čiji datum emitiranja još nije zakazan.

  • +2
Taylor Jenkins Reid Izvor: Profimedia / Autor: Emma McIntyre / Getty images / Profimedia

No niti tu nije kraj ekranizacijama njezinih popularnih romana jer je obiteljsku dramu 'Malibu Rising' otkupio Hulu, a četvrti od njezinih osam romana, 'One True Loves', također je u pripremi za dolazak na male ekrane.

'Svašta se događa odjednom, ali moram priznati da nisam osobito nervozna jer imam povjerenje u ljude koji vode projekte. Oduševljena sam i glumačkom postavom u 'Daisy Jones', a znam koliko su dobar posao timovi napravili i prilikom ekranizacije ostalih romana', rekla je Jenkins Reid za The Hollywood Reporter.

Prvu od osam knjiga objavila je 2014. godine, a prvi uspjeh ostvarila je 2017. romanom 'Sedam muževa Evelyn Hugo'. Otkrila je da dio zasluga za ovakvu produktivnost i uspješnost vrijedi pripisati i pandemiji u kojoj su ljudi imali veću potrebu za fikcijom te više vremena da joj se posvete.

Romani koje ćemo uskoro gledati na malim ekranima

Knjiga 'Sedam muževa Evelyn Hugo' govori o epskoj priči istoimene fiktivne filmske zvijezde koju je odlučila otkriti autorici svoje biografije, novinarki Monique Grant. U prvom planu je njezinih nevjerojatnih sedam brakova i put prema slavi, a roman je oduševio publiku te postao bestselerom New York Timesa.

Radnja knjige 'Malibu Rising' događa se u popularnom Malibuu 80-ih godina i prati kaos koji je nastao nakon zabave na kojoj su se razotkrile razne tajne braće i sestara iz obitelji Riva. 

'One True Loves' ljubavna je drama u kojoj glavna junakinja Emma Blair izgubi supruga u nesreći. Desetak godina kasnije ponovno se zaruči, ali tada se njezin suprug pojavljuje na vratima, godinama nakon što se pomirila s njegovom tragičnom sudbinom.

Osim toga, njezinoj slavi pridonio je TikTok na kojem se roman o Evelyn Hugo hvalio u brojnim videima snimanim na temu glavne junakinje. Ipak, autorica priznaje da nije ljubiteljica društvenih mreža jer u njima vidi više fikcije nego stvarnosti.

'Dolaskom Instagrama i Facebooka čini mi se da svi pričaju priču o svojem životu, a on nema puno veze s njihovom stvarnošću. Baš je to ono što mene zanima, razlika između istine i mita.'

Do statusa autorice bestselera došla je zaobilaznim putem. Naime nakon završetka studija filma i televizije na Sveučilištu Emerson zbog svoje opčinjenosti praćenjem povezanosti između glumaca i njihovih likova postala je voditeljica audicija u popularnoj seriji 'CSI: NY', a potom je 2006. dobila isti posao za film 'The Guardian' s Kevinom Costnerom i Ashtonom Kutcherom u glavnim ulogama.

Istovremeno se počela baviti pisanjem, a kada je postalo jasno koliko uživa u tome, 2011. godine napustila je karijeru u svijetu filma i u potpunosti se posvetila stvaranju romana.

No kada je svom agentu dala rukopis prvog romana, doživjela je jedno od najvećih razočaranja u životu. Priča o paru koji se zaljubljuje na prvi pogled i ubrzo stupa u brak, samo da bi mladoženja tragično stradao u nesreći i ostavio ženu u strašnoj tuzi, bio je - debakl.

'Sjećam se da sam ležala na krevetu i neutješno plakala kad sam čula komentare', priznala je Jenkins Reid, a srećom nije odustala te je poslušala savjete urednika i agenta pa je od 2014. do 2016. objavila tri romana.

S obzirom na to da oni nisu postigli uspjeh kakvom se nadala te da je željela postati svjetski poznata spisateljica, odlučila je angažirati agenticu sa zapaženijim rezultatima Theresu Park, nakon čega je nastala knjiga koja je usmjerila tijek njezine karijere, 'Sedam muževa Evelyn Hugo'.

'Volim pisati o tipu žena koje su preplavljene ambicijom. To me dovelo i do propitkivanja same sebe. Kada je u redu uzeti odmor? Kada je, zapravo, dovoljno?' opisala je karakternu crtu junakinja svojih romana u kojima pronalazi i samu sebe. Prema viđenom, čitateljima njezinih priča nikad neće biti dovoljno, a sada odbrojavamo dane da pogledamo prvu epizodu 'Daisy Jones & The Six' koja na Prime Video dolazi 3. ožujka.

Poklanjamo hit roman 'Daisy Jones i Šestorka' po kojem je snimljena jedna od najiščekivanijih serija godine!