Pionir kulinarskih TV emisija

Stevo Karapandža bio je prva domaća TV kuharska zvijezda, evo kako danas izgleda

16.11.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Najpopularniji kuhar bivše države s Ivom Serdarom i Oliverom Mlakarom, vodio je dugovječnu emisiju Radiotelevizije Zagreb 'Male tajne velikih majstora kuhinje' i otkrivao male tajne kuhinje tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Proputovao je svijet, kuhao je za Franka Sinatru...

Stevo Karapandža bje žario i palio eterom i promovirao kulinarstvo puno prije Jamieja Olivera, Gordona Ramsaya i ostalih današnjih emisija popularnih chefova kada su jugoslavenske domaćice kupujući pjevušile stihove Arsena Dedića 'Ali nekih stvari ima, što ne govore se svima, što se samo nekom šapnu, ti znaš...'

Omiljeni kuhar danas je u penziji, a do umirovljenja je među ostalim, vodio uspješne restorane u Švicarskoj te napisao sedam kuharica od kojih su neke prevedene na njemački, engleski i ruski jezik. Radio je i u restoranu londonskog hotela Savoy, a čest je gost, odnosno mentor na profesionalnim treninzima diljem Europe.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

 

I danas je rado viđeno lice gdje god ga sretnu gledatelji 'Malih tajni velikih majstora kuhinje', emisije koja je od 1974. od 1991. godine u brojne domove unosila radost kuhanja. Prisjetio se dana kad je promovirao razna jela, ali i univerzalni dodatak svim slanim jelima. Emisija je trajala svega pet minuta, no uspio je, kaže, pokazati više od 1.000 recepata iz domaće, ali i inozemne kuhinje.

'Bilo je to jedno veliko i lijepo iskustvo, proputovali smo cijelu bivšu Jugoslaviju, išli malo i u druge zemlje. Uvijek smo nešto mijenjali pa je emisija bila zabavna. Pokazivali smo pripremu jela i na kraju prikazali kako se to servira pa je to bila i edukativna emisija, ispričao je za Glas Istre.

Izvor: Društvene mreže

Godine 2014. se sa suprugom Renatom doselio u Hrvatsku iz Švicarske. Danas živi u Lovranu, uživa u šetnjama i miru između treninga i radionica koje vodi za mlađe kuhare, smišlja jelovnike i savjetuje hotelske lance te sudi na kulinarskim natjecanjima diljem svijeta. S Nenadom Gladićem 'Lepim Brkom' snimio je 25 epizoda kuharskog serijala za Kitchen TV, za Kitchen TV.

Ovih dana je održao masterclass o rezanju dalmatinskog pršuta na međunarodnom natjecanju konobara, barmena, barista u Podstrani.

Stevo Karapandža Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec