majstor delicija

Legendarni Stevo Karapandža nahvalio Ivana Pažanina

11.04.2017 u 11:24

Bionic
Reading

Prezime Karapandža pamte mnoge generacije, a prije 40 godina proslavio ga je tada mladi kuhar Stevo, pionir modernog poimanja i predstavljanja kulinarstva u bivšoj Jugoslaviji. Vrhunski chef komentirao je današnje i kulinarske emisije i usporedio ih s onim kakve je on nekada radio, a osvrnuo se i na talentiranog chefa iz Splita Ivana Pažanina

Za njegovu tadašnju medijsku popularnost najzaslužnija je bila televizijska emisija 'Male tajne velikih majstora kuhinje' koja se od 1974. prikazivala svakog četvrtka prije Dnevnika i u kojoj je Karapandži partner i voditelj bio glumac Ivo Serdar, a poslije Oliver Mlakar. Na početku rata napustio je Zagreb i otišao u Italiju, a zatim u Švicarsku. Danas je Stevo Karapandža u mirovini i živi u Lovranu.

'Nemam običaj gledati kulinarske emisije na TV-u, za mene su to tek showovi, zabava koja zbog velikog broja kandidata ipak ne daje ozbiljniju edukativnu notu. Ali primijetio sam mladog kolegu Ivana Pažanina i moram ga pohvaliti. Pred njim je velika budućnost', izjavio je Stevo Karapandža za Slobodnu Dalmaciju.

Ispričao je i kako nikad u svojoj emisiji ne bi hranu koja je slučajno pala na pod opet vratio pred kamere niti da bi je tako dignutu s poda i pojeo, upravo onako kako je to svojedobno napravio chef Tomislav Špiček u showu '3,2,1 kuhaj'.

'Nisam vidio to na TV-u, ali držim da to što padne na pod, a takve se stvari mogu uvijek dogoditi i u profi kuhinji kao i kući, nikada ne smije ići u emisiju. A kamoli takvo što pojesti. To je jako, jako loše. To je i neprihvatljiva poruka gledateljima', izjavio je legendarni Karapandža u Slobodnoj Dalmaciji.

U vrijeme njegove kultne emisije bilo je malo muškaraca koji su javno isticali bavljenje kuharstvom. Iza njega je uspješan kulinarski staž, među ostalim je sa svojim timom kuhao za Tita, a u londonskom Savoyu oduševio špagetima bologneze Franka Sinatru. Smatra da je street food opasnost za gastronomiju, a voli TV show Jamieja Olivera.