HORROR SHOW

Smrt i strah – nova reality show inspiracija

13.02.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Horor-filmovi i dalje su jedan od najpopularnijih filmskih žanrova u kinima, stoga nije čudo da su se odmah prebacili i u svijet reality televizije

Sve je počelo 'Fear Factorom' – još jednim proizvodom iz radionice nizozemskog Endemola (Big Brother), koji je još prije osam godina patentirao koncept plašenja natjecatelja za zabavu televizijskih gledatelja.

Strah je jedna od onih emocija koju je najbolje doživjeti u samom svom 'izvorniku'; ne osobno, naravno, nego kao gledatelj – jedna je stvar gledati kako ga drugi glume, ali kada je reality u pitanju, onda je to sasvim nešto drugo jer je tada stvarni strah ono zbog čega publika i sjedi pred televizorom. Strah, zajedno sa seksom i nasiljem, jedan je od savršenih recepata pridobivanja pažnje gledatelja, što su mnogi američki televizijski producenti odavno primijetili.

'Scream Queens'

Dakle, vrlo jednostavno – gledatelj gleda reality jer želi pravu, sirovu, iskrenu i neobrađenu emociju. Produkcija je servira, ponekad – onda kada se ne radi o sve učestalijoj formi scripted realityja, koji nije ništa drugo nego fikcija u kojoj poznati glume sami sebe. S naglaskom na riječi 'glume'.

'Fear Factor' je davao pravu emociju, a dio tog koncepta sada se prenio i na neke druge, friškije proizvode reality televizije, kakav je najnoviji serijal '13: Fear Is Real' u produkciji nekadašnjeg kralja horora, Sama Raimija. Sam Raimi postao je dio filmskog establišmenta zahvaljujući režiji serijala 'Evil Dead'. Svoju je renesansu doživio režijom 'Čovjeka pauka', kad se s B hororaca prebacio u svijet najgledanijih blockbusterasvih vremena, ali pri tome ipak nije zaboravio svoje korijene. Ovaj projekt radi s kolegom Robertom Tapertom, koji je producirao ne samo 'Evil Dead', već i američke verzije J-Horora 'The Grudge'.

'13: Fear Is Real' je, nažalost, jedan od iritantnijih i lošijih naslova u novom valu horor-realityja. Koncept od 13 osoba koje moraju 'preživjeti' susrete sa svojim najgorim strahovima snimljen je poput 'Blair Witch Projecta', uglavnom noćnim kamerama u šumama, gdje hrpetina nezrelih i razmaženih plavuša histerizira, vrišti i cmizdri čim se ugasi svjetlo. Dođe vam da ih sami zadavite, a ne da navijate za ičiji uspjeh – kako gledati natjecateljski reality, ako niste na ama baš ničijoj strani?

Nije samo castingproblem ovog projekta – sve je nekako traljavo, beskrvno, namješteno (koliko moraš biti jadan da se treseš od straha dok hodaš šumom praćen kamerama i TV ekipom?) i jednostavno dosadno. U svakom slučaju, pobjednika čeka 66.666 dolara – jako maštovito...

'Estate Of Panic' još je bliže 'Fear Factoru', ali u natjecanja koja su čisto 'firfaktorovska' unosi i element klasičnog starog horora – ukletu kuću i njezine sablasne stanare. Ovaj natjecateljski reality serijal u svakoj svojoj epizodi predstavlja sedam novih natjecatelja, koji u velikoj 'Obitelj Adams' kući pokušavaju pronaći što je više skrivenih novčanica, u prostorijama kao što je podrum koji se natapa vodom, vrt prepun strujom nabijenih žica ili soba čiji se zidovi sužavaju: tko skupi najviše dolara, pobjeđuje; tko je previše pohlepan i ostane zadnji na mjestu 'lova', ne vraća se među 'žive'...

'Estate Of Panic'

Sve to producira Endemol USA, a prvu je sezonu Sc-Fi Channel emitirao krajem prošle godine.

Lani je na kanalu VH1 emitiran i najbolji naslov u žanru horor-realityja – odlični 'Scream Queens', koji je zapravo velika, skupa, ambiciozna i gledljiva reklama za šesti nastavak najuspješnije horor-franšize svih vremena, 'Slagalicu strave'. Osim što je odlično snimljena, edukativna u svojim prikazima funkcioniranja pojedinih segmenata današnje filmske industrije i jednostavno šarmantna u scenariju i izvedbi, serija donosi 10 nepoznatih, ali ambicioznih glumica koje se natječu za glavnu žensku ulogu u 'Slagalici strave VI'.

Sve natjecateljice prolaze kroz razne zadatke, tematski vezane za prosječne muke i iskušenja glumica horor-filmova (sipanje kukaca na glavu, plivanje u krvi, ležanje u frižideru mrtvačnice...), a režira ih James Gunn, dok im mentorica Shawnee Smith pokušava dati dio svog glumačkog iskustva. Pobjednica Tenadra Howard okrunjena je 8. prosinca 2008, a je li odluka bila na mjestu, saznat ćemo na jesen (23. listopada), kada će šesti nastavak 'Slagalice strave' krenuti u kina.

No do tada će vjerojatno već doći i neki novi horor-reality na televiziju...