nakon 40 godina

Sjećate li se filma Boško Buha? Pronašli smo glumca koji ga je glumio, danas ovako izgleda

20.12.2017 u 08:40

Bionic
Reading

Kada je legendarni redatelj Branko Bauer 1978. godine snimio film 'Boško Buha', cijeli svijet je čuo za Ivana Kojundžića, dječaka iz sela Koška koji je glumio najmlađeg heroja revolucije, partizanskog bombaša. Danas, skoro 40 godina od kultnog filma, njegov glas se svakodnevno čuje na Hrvatskom radiju. Rijetko je govorio za medije, a sada je za tportal ispričao zašto nijednom nakon tog filma nije glumio i kako danas izgleda njegov život

Redatelj Branko Bauer i njegov pomoćnik, danas oskarovac Branko Lustig, zahvaljujući nastavnici hrvatskog jezika u osnovnoj školi u Koški, odabrali su ga za glavnog junaka svog filma. Za razliku od kolega iz filma, Dragana Bjelogrlića i Nenada Nenadovića, Ivan Kojundžić nije ostao u glumačkim vodama.

'Glumom se nisam nastavio baviti, premda sam imao nekih ponuda, jer sam tada imao tek 15 godina i živio sam s roditeljima u selu Koška, blizu Našica. A i pokojni Branko Bauer sugerirao mi je da neko vrijeme apstiniram od filmske glume. Kad se pak trebalo odlučiti za studij, prevagnule su neke obiteljske okolnosti zbog kojih se nisam okušao na prijamnom ispitu za glumu', ispričao nam je danas 54-godišnji Kojundžić.

U svom mjestu je nakon filma postao glavna zvijezda. U školi su ga zvali Boško Buha i dovikivali za njim 'baci bombu, daj soli', po replici iz filma. Snimanje, kasnija postprodukcija i svečane premijere u cijeloj bivšoj državi bili su vrlo dinamični i zanimljivi, otkrio je.

'Upoznao sam mnogo poznatih osoba, dobio neke nagrade za tu ulogu, suočio se s golemom popularnošću, katkad sam dobivao po 20-ak pisama dnevno od djevojčica iz bivše države. Neko vrijeme s nekima iz filmske ekipe još sam održavao veze, no sve se prekinulo još prije rata. Neki su, poput Dragana Bjelogrlića primjerice, poslije ostvarili respektabilne karijere. U to vrijeme, početkom 80-ih godina, film je zaista bio megapopularan jer se nakon kinodistribucije i na televiziji prikazivala istoimena serija u pet epizoda', izjavio je Kojundžić

Ivan Kojundžić danas je oženjen, ima troje djece, živi i radi u Zagrebu, a zaposlen je na Hrvatskom radiju kao spiker.

'Otada filmove uglavnom samo gledam, odigram pokoju epizodu, tu i tamo posudim glas za neki od njih, uživam u poslu na radiju i TV-u, čitanju, druženju s obitelji i prijateljima', istaknuo je na kraju.

  • +11
Ivan Kojundžić Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT Promo