PARTIZANSKI FILMOVI

Veljko Bulajić i Bata Živojinović poubijali najviše neprijatelja

19.02.2014 u 10:44

Bionic
Reading

'Bitka na Neretvi' Veljka Bulajića partizanski je film u kojemu je ubijeno najviše ljudi, čak 240, piše srpski Blic

Partizanski filmovi ni inače nisu štedjeli na mecima, no Bulajićeva je 'Neretva' rekorder. Ako našem redatelju pridružimo i mrtve iz 'Kozare', dolazi se do zanimljivog broja od čak 400 mrtvih likova. 35 mrtvih manje od Neretve dohvatila je 'Užička republika', a na trećem i četvrtom su mjestu 'Kozara' sa 160 i 'Sutjeska' sa 150 mrtvaca.

Bitka na Neretvi

'Dosad se nitko nije bavio ovom temom, ali nije iznenađenje da najviše mrtvih ima u 'Neretvi', 'Sutjesci' i 'Užičkoj republici', jer su to filmovi s najviše statista i najviše glumaca', rekao je za Blic TV Magazin upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović

'Bitka na Neretvi' u produkcijskom je smislu bio najveći europski film tog vremena. U snimanju je sudjelovalo 10.000 vojnika JNA te su uništena četiri posebno izgrađena sela i jedna tvrđava. Samim time, ne čudi ni toliko mrtvih u masivnim scenama borbi.

Od glumaca, najviše filmskih likova i vojnika, više od 200, ubio je Bata Živojinović. Jedan od razloga leži u velikom broju snimljenih filmova.

Osim neprijatelja, Bata je rušio i avione