spremni za osvajanje scene

Sin Zlatana Zuhrića Zuhre nova je glazbena nada, a svira u grupi poznatog lica s HRT-a, Branimira Farkaša

15.09.2020 u 06:30

Bionic
Reading

Mnogima je poznato to da televizijski voditelj, urednik i komentator Branimir Farkaš ima i umjetničku crtu te da je sa sinom Rokom osnovao grupu Nasljednici. Posljednjih mjeseci nisu mirovali. Vrijedno su radili na novim, autorskim pjesmama, promijenili su i neke članove benda, točnije ritam sekciju, a na mjesto bubnjara stigao je Vjeko Zuhrić Novaković. Proteklog vikenda održali su žestoku rock svirku na 5. rođendanu Glazbene kuće u Zagrebu

Vremena za umjetnike diljem svijeta su teška jer zbog pandemije Covida-19 nisu u mogućnosti normalno raditi, živjeti i funkcionirati. Rock grupa koja je donijela osvježenje na sceni, Nasljednici, proteklih mjeseci vrijedno je snimala novi materijal, a frontmen, HRT-ov urednik, novinar, redoviti vanjskopolitički komentator i književnik ispričao je za tportal što ih sve očekuje.

'I mi ćemo, kao i većina novih bendova danas, putem samoizdavaštva. Nakon što smo singl 'Ljeto' predstavili na Drugom programu HR-a prije tri tjedna i ostavili kopiju na njihovom serveru, idućeg tjedna potpisat ćemo potrebnu papirologiju u ZAMP-u i onda podići naše stvari na servise Apple Music, Spotify, Deezer. Na YouTubeu music i na YouTubeu već su dostupne. Naravno, voljeli bismo imati pravog izdavača, promotora, snimiti album u pravom studiju, a ne u kućnoj radinosti. No taj je put danas dosta težak za rock bend', govori nam Branimir Farkaš. Zanimalo nas je koliko su pjesama spremili za album, ali i tko je sve radio na njima.

'Rif (Roko) i ja imamo 40-ak pjesama, tako da smo odlučili da nove više nećemo ni raditi dok ne proširimo bazu Nasljednika i upoznamo što više ljudi s ovima koje imamo 'na lageru' kroz koncerte i druge aktivnosti. Imamo 25 uvježbanih za dvosatni koncert i za dva albuma. Autorski su gotovo sve naše, Rokove i moje, mi smo kao Jagger i Richards ili Lennon i McCartney, a produktivni smo kao B. Štulić. (smijeh) Jednu od nekoliko koje sviramo još iz mog repertoara iz 1986. napisao sam s tadašnjim frendom Jankom Heidlom, a u jednoj ili dvije od novih doprinos u glazbenom dijelu dao je Stjepan Nemec', govori HRT-ovac.

U međuvremenu su promijenili postavu benda, stigla su im dva nova člana, od kojih je jedan 'nasljednik' Zlatana Zuhrića Zuhre i make up artistice Asje Novaković.

'Vjeko je ubojica membrana, a na koncertu u subotu razbio je dva bubnja koliko žestoko i uživljeno lupa. Unatoč svojoj blagoj pojavi i naravi, Vjex je gromovnik, ali ima i osjećaj za lagane stvari, što je jako bitno. Odlično funkcionira u tandemu s Vinceom, kojeg je doveo u bend. Obojica imaju glazbeno obrazovanje, i to se vidi jer znaju i jazz sheme koje su nam dosta bitne. Naš rock je u emociji iskren, izravan i jednostavan, ali ima dijelova koji i nisu baš tako jednostavni, sedmeroosminskih mjera, pauza, promjena, pa i poliritmija. On je iskren i inovativan kao Bonzo, tako i glasno lupa, a to bih doduše koji put malo promijenio jer su prostorije u Glazbenoj kući u kojoj sviramo jako male', ističe Farkaš.

Probe, kaže, održavaju jednom tjedno, a pred nastup dvaput.

'No vrlo smo učinkoviti i znamo napraviti tri nove pjesme na jednoj dvosatnoj probi. Jako smo fokusirani - Roko i ja znamo što hoćemo od svojih stvari, ne lutamo, ali istodobno smo potpuno otvoreni za input ostalih. Nije nam problem i promijeniti osnovnu ideju stvari. Bitno je da odmah znamo prepoznati ako nam se nešto sviđa i brzo mijenjamo koncepcije. Takvi smo i na poslu, odnosno u školi, pa valjda zato i sve stižemo. Svi vide što ja i kako radim na HRT-u, tu nema skrivanja, a Roko je odlikaš u MIOC-u i Plesnoj školi Franje Lučića u Gorici. Uz to je ljetos također s odličnim završio osnovnu glazbenu školu. Vjex je također srednjoškolac, ide u Grafičku školu, a Vince je ljetos maturirao', pojašnjava.

Grupa Nasljednici Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tina Grgić

Proteklog vikenda održali su koncert te su im i grudnjaci letjeli na pozornicu, što je čest slučaj na nastupima velikih glazbenih imena.

'Koncert je bio legendaran, pamtit ćemo ga cijeli život. Atmosfera je bila sjajna. Nasljednici imaju takvu publiku da nam se možda ipak smiješi svijetla budućnost, a svakako svima nudimo zabavnu vožnju idućih nekoliko godina. Samo da proradi klupska scena i da nas prepoznaju promotori i vlasnici klubova. Nažalost, danas se više traže coveri, a ne autorske pjesme, ali ako ne date priliku novim autorima, coveri čega će se svirati u idućim desetljećima? Publika nam zna i pjeva pjesme, na našim se koncertima skandira i pale upaljači, a u subotu je doletio i grudnjak. Ne lažemo, sve je na slikama', kaže kroz smijeh.

Izvor: Društvene mreže