HOLLYWOOD JE OBOŽAVA

Samo nebo joj je granica: Kako je Ana de Armas od djevojčice rođene na Kubi postala jedna od najtraženijih glumica današnjice

22.08.2022 u 06:47

Bionic
Reading

Koliko Hollywood, ali i cijeli filmski svijet računa na kubansku ljepoticu govori i prilika koju nije mogla propustiti, iako je to značilo da će itekako uzburkati sve. Ana de Armas, nakon svega, pristala je utjeloviti jednu i jedinu, neponovljivu Marilyn Monroe u jednom od najiščekivanijih filmova današnjice, snimljenom po romanu Carol Oates, a iza kojeg čvrsto stoji dobro provjerena ekipa Netflixa

Lijepa Kubanka rođena je pod punim imenom Ana Celia de Armas Caso, 30. travnja 1988. godine u glavnom gradu Kube, Havana, no odrastala je u manjem gradiću, imena Santa Cruz del Norte. Baka i djed po majci bili su migranti koji su u Kubu prebjegli iz Španjolske, što će kasnije itekako utjecati na njezin životni put.

Otac Ane de Armas, Ramon bavio se raznim poslovima, od toga da je bio menadžer u banci, učitelj, ravnatelj u školi, ali i dogradonačelnik i iza sebe je imao diplomu filozofije sa sovjetskog fakulteta. S druge strane, njezina majka, istog imena Ana, radila je u ljudskim resursima u Ministarstvu obrazovanja. Osim Ane, supružnici de Armas imaju i starijeg sina Javiera koji se u New Yorku bavi fotografijom.

On, za razliku od Ane, i nema dobru reputaciju u kubanskoj policiji koja ga drži pod nadzorom i pomno prati svaki njegov pokret, a sve zbog različitih stavova. Iako su njezino odrastanje obilježile ograničenja oko hrane, nestašice goriva i struje, svoje djetinjstvo uvijej opisuje kao sretno.

U tinejdžerskoj dobi, za razliku od svojih vršnjaka u svijetu, Ana de Armas nije imala nikakav pristup internetu te je jako malo znala i mogla naučiti o popularnim kulturama van granica Kube. Jedino što joj je bilo dopušteno subotom bilo je 20-minutno gledanje animiranih filmova, te filmske matineje nedjeljom. Njezini roditelji nisu imali ni videorekorder ni DVD player, a holivudske filmove gledala je u stanu svojih susjeda.

  • +17
Ana de Armas Izvor: Profimedia / Autor: MATT BARON/BEI / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / VALERIE MACON / AFP / PROFIMEDIA

Koliko je bila opčinjena filmovima govori i podatak da ih je učila na pamet te je potom monologe izvodila ispred ogledala, donijevši sa 12 godina životnu odluku - postati će glumica! A da je uistinu bila talent govori i to da je samo dvije godine kasnije, 2002. godine, uspješno prošla audiciju za Kubansko nacionalno kazalište sa sjedištem u Havani. Kako bi mogla učiti na rigoroznim satovima glume, morala je ponekad i stopirati kako bi stigla na vrijeme, a tijekom tog perioda snimila je i tri filma.

Četverogodišnji tečaj glume napustila je nekoliko mjeseci prije završetka i završnog ispita jer je Kubancima bilo zabranjeno napustiti zemlju bez da su završili obavezno trogodišnje služenje zajednici. Sa 18 godina donijela je odluku koja joj je promijenila sve i zahvaljujući španjolskom državljanstvu bake i djeda preselila je u Madrid kako bi izgradila glumačku karijeru.

  • +6
Ana de Armas Izvor: Profimedia / Autor: TOULOUSE / GOFF PHOTOS / PROFIMEDIA

‘Dolazim iz skromne i poštene kubanske obitelji, moji roditelji su veliki radnici, nikada nismo bili ničija djeca, ničiji rođaci, nemamo ‘poznanstva’. Živjeli smo kao i sve ostale obitelji na Kubi, s hranom koja nam je data, snalazili smo se na sve strane, no, pogledajte me danas - živa sam, zdrava, snažna…Kubu nisam napustila da bi zaradila više novca ili da bi imala više hrane ili živjela bolji život. Kubu sam napustila kako bi uspjela kao umjetnica, kako bi dobila zanimljive projekte. Nažalost, postoji jako puno dobrih kubanskih glumaca koji rade što znaju s onime što imaju i s limitiranim pristupom stvarima koje su im potrebne’, rekla je svojedobno Ana de Armas i dodala:

‘Bila sam svjesna da količina filmova koji se snimaju na Kubi nije velika i da tu neću imati puno prilika. To je ujedno bio i jedini razlog zašto sam otišla. Bila sam jako sretna na Kubi i nedostaje mi svakog dana, no, moj se život promijenio, a ja sam naučila puno i sretna sam što imam slobodu zahvaljujući kojoj mogu putovati, ali i moć da koristim svoj posao kako bi pomogla svojim roditeljima koji još žive na Kubi, a sve kako bi im bilo barem malo lakše.’

A u Madridu se napokon sve počelo slagati i kockice su počele sjedati na svoje mjesto. Samo dva tjedna nakon što je spakirala kofere i doputovala u glavni španjolski grad, Ana de Armas je upoznala casting direktora Luisa San Narcisa, koji je vidio njezin film ‘Una rosa de Francia’. Dva mjeseca kasnije dobila je ulogu Caroline u tinejdžerskoj dramskoj seriji ‘El Internado’, u kojoj je glumila čak šest sezona.

Ana de Armas u 'Una rosa de Francia' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Serija je bila iznimno popularna, stoga ne čudi i da je Ana ubrzo postala glavni celebrity u Španjolskoj. No, ubrzo su joj dosadile uloge tinejdžerica, kakve su joj se nudile. Ona je sanjala o nečem većem, stoga je u predzadnjoj sezoni serije odlučila krenuti dalje te je zamolila ekipu da njezin lik napusti istu.

Odluka je pala - seli u New York, gdje je nekoliko mjeseci provela samo učeći jezik, no onda je dobila ponudu da se vrati u Španjolsku i da glumi u povijesnoj drami ‘Hispanic’, koja je imala 17 nastavaka. Uz to je snimila i neke filmove, cijelo vrijeme pohađajući razne glumačke radionice, među ostalima i onu Tomaža Pandura.

Ana de Armas i Keanu Reeves - 'Kuc Kuc' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako uvjerena kako nikada neće postići svjetsku slavu, karte su se počele slagati, a uz podršku svog novog holivudskog agenta donijela je odluku koja je promijenila sve. Ana de Armas 2014. godine preselila je u Los Angeles i odlučila krenuti ispočetka i to ponajviše je je njezin engleski bio poprilično loš i tijekom većine audicija nije imala pojma što točno izgovara. Zbog toga je odlučila četiri mjeseca provesti intenzivno učeći jezik ne želeći da je zbog osobnog neznanja svrstavaju u ladicu u kojoj su uloge napisane isključivo za latino glumice.

Već godinu kasnije stala je nasuprot Keanu Reevesa u erotskom trileru ‘Kuc kuc’, učeći svoje rečenice po sluhu, a onda ju je Revees telefonski pozvao da glumi u novom trileru ‘Daughter of God’, gdje je njezina uloga bila napisana na španjolskom. Film je doživio mnoge promjene i na kraju je izdan tek 2016. pod imenom ‘Exposed’, a njezina je uloga drastično smanjena.

Miles Teller i Ana de Armas - 'Psi rata' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Onda je 2016. glumila suprugu Milesa Tellera u ‘Psi rata’, učeći ponovno sve po sluhu, da bi potom 2017. ‘ušetala’ u hologram Ryana Goslinga u ‘Blade Runneru 2049’ i više ništa nije bilo isto. Za tu ulogu dobila je samo pohvale od uglednih kritičara, no film kao takav i nije postigao pretjerani komercijalni uspjeh. Idućih godinu dana Ana de Armas provela je na rodnoj Kubi gdje je kupila kuću, a nakon što se vratila, Hollywood ju je dočekao širom raširenih ruku i 2019. je snimila komediju ‘Nož u leđa’, u kojem je glumila s probranom glumačkom elitom predvođenom Danielom Craigom, Jaime Lee Curtis, Christopherom Plummerom i Toni Collette, a struka je jedinu nju odlučila nominirati za Zlatni globus.

Ana de Armas - 'Nož u leđa' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ono što je najbolje od svega to je da je lijepa Ana umalo odbila ulogu koja joj je donijela prestižnu nagradu zato što je njezin lik u scenariju opisan kao ‘ljepotica, latino djevojka’. Reagirala je legendarna Jaime Lee Curtis te je, nakon što ju je upoznala, poslala mail Stevenu Spielbergu i založila se za nju riječima: ‘Ona će uskoro postati nova Sophia Loren. Jedna od onih rijetkih svjetskih senzacija.’

Oduševljenost lijepom Kubankom nije krio ni Cary Fukunaga, koji je za nastavak Jamesa Bonda ‘No Time to Die’ odlučio stvoriti lik samo za nju, a potom su stigli triler ‘Doušnik’ pa ‘The Night Clerk’, kao i ’Osinju mrežu’ zahvaljujući kojem je mogla snimati na svojoj rodnoj Kubi, koju je napustila još kao tinejdžerka.

The Gray Man Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Snimila je i ‘Deep Water’ s Benom Affleckom, potom s Ryanom Goslingom Netflixov hit ‘The Gray Man’, a ono što svi s nestrpljenjem iščekuju biopic je o Marilyn Monroe, koji bi na Netflixu trebao premijerno biti prikazan 23. rujna.

Blonde Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Što se tiče privatnog života, sredinom 2010. započela je vezu sa španjolskim glumcem Marcom Clotetom za kojeg se i udala u Costa Bravi u srpnju 2011., a razveli su se već početkom 2013. godine. Kraće vrijeme bila je zaručena za američkog agenta za talente Franklina Latta, a onda su na setu filma 'Deep Water' počele frcati iskre između nje i Afflecka.

On se uz nju skrasio nakon razvoda od Jennifer Garner, a prije negoli je ponovno obnovio vezu s Jennifer Lopez, s kojom se na kraju i vjenčao. Moglo bi se reći da se njihova ljubav rodila, ali i ‘umrla’ tijekom pandemije koronavirusa koja je zahvatila svijet. Tijekom lockdowna imenovana je i globalnom ambasadoricom Estee Laudera, glasnogovornicom Natural Diamond Councila, koje pokušava zaštititi integritet industrije dijamanata.