KARLIE KLOSS

Ruši sve predrasude: 40 puta krasila je naslovnicu Voguea, bavi se programiranjem, a zbog ljubavi je prešla na drugu vjeru iako roditeljima njezina supruga ni to nije bilo dovoljno da je prihvate

28.10.2019 u 06:09

Bionic
Reading

Danas je jedna od najtraženijih manekenki današnjice, djevojka koju je sa samo 17 godina francuski Vogue proglasio jednim od ‘top 30 modela 2000-ih’. Bila je i jedna od Victorijinih anđelica, a od toga je odustala iz nevjerojatnog razloga - Karlie Elizabeth Kloss 2014. je odlučila uzeti dvogodišnju pauzu, a sve kako bi se posvetila studiranju na Sveučilištu New York

‘Imala sam 21 godinu i bila veteranka u modnom svijetu te jednostavno više nisam osjećala izazov u svemu. Svijet tehnologije odavno me privlačio, no nisam ga razumjela, što me na kraju činilo frustriranom’, priznala je Karlie Kloss, a tada je upisala dvotjedni tečaj kodiranja kako bi stekla iskustvo.

Ljubav prema tehnologiji traje i danas, pa ju je odlučila prenijeti na druge. A kako bolje to napraviti nego osnovati kamp Kode with Klossy, koji daje stipendije mladim djevojkama zaljubljenim u STEM (prirodne znanosti, informatika, inženjerstvo i matematika). Riječ je o edukaciji koja obuhvaća učenje četiri discipline na interdisciplinaran način i s naglaskom na primjenu, a ove godine stipendira čak tisuću mladih djevojaka u 16 gradova.

Time se još jednom istaknula u mnoštvu lijepih djevojaka u modnom svijetu, a nije joj odmogla ni veza, a potom i udaja za biznismena i investitora Joshuu Kushnera, čiji je brat Jared Kushner zet samog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Karlie Elizabeth Kloss rođena je 3. kolovoza 1992. godine u Chicagu. Njezini roditelji, freelance režiserka Tracy i otac Kurt Kloss, liječnik hitne pomoći, osim nje imaju još tri kćeri, a zanimljiva je i njihova kombinacija porijekla, koje uključuje danske, njemačke i poljske gene.

S obitelji se dvije godine nakon rođenja preselila u St. Louis, u kojem je plesala klasični balet. Upravo je balet proglasila najljepšom stvari u njezinu životu koja joj je pomogla da nauči kako se kretati u modnom svijetu. Na jednoj lokalnoj dobrotvornoj modnoj reviji modni su skauti zapazili njezino lijepo lice, nakon čega je sve, možemo reći, postalo povijest.

To je bilo 2006., kada je imala tek 14 godina, a jedno od njezinih prvih snimanja bilo je ono s cijenjenim fotografom Bruceom Weberom za kampanju Abercrombie Kids. Iako je prvi ugovor imala s Elite Model Managementom, odlučila je potpisati idući s Next Model Managementom, a zbog čega se na kraju u središtu tužbe našla sama Karlie Kloss. Naime, bivša agencija tužila je tadašnju jer im je ‘ukrala’ glavnu zvijezdu, ponudivši joj ‘nemoralni ugovor’ da ga potpiše.

  • +21
Karlie Kloss Izvor: EPA / Autor: DAVID MOIR

Danas nema slavnog dizajnera, najprestižnijeg modnog časopisa (bila je u 40 izdanja Voguea) ili neke kampanje čije zaštitno lice nije bila. Obožavao ju je John Galliano, čija je bila i muza, okušala se i u glumačkim vodama, a u listopadu 2018. preuzela je od Heidi Klum voditeljsku palicu showa ‘Project Runway’.

Ipak, javnost je ostavila u čudu upravo zbog svoje najveće ljubavi - one prema računalima i znanosti.

‘Da, manekenka sam, da, i žena sam i da, to područje me jako zanima, baš kao i mnoštvo drugih mladih žena koje zaslužuju priliku da nauče i same odluče je li to ono što ih zanima ili ne.’

Ona samu sebe nikada neće nazvati stručnjakinjom, ali nije tajna to da zna programirati i svašta nešto napraviti programirajući i ‘igrajući’ se na računalu.

Upravo zbog svega što je i sama prošla odlučila je pomoći drugim mladim djevojkama, stoga se tog ljeta, kada je naučila kodirati, s osnivačem škole Flatiron School, koju je pohađala, Avijem Flombaumom, odlučila na zanimljivu suradnju - organizirati čak 21 kamp za mlade djevojke u kojem će učiti STEM. Za promociju je iskoristila svoje profile na društvenim mrežama, a uspjeh koji se dogodio iznenadio je i nju samu. Na tisuće prijava stiglo je na adresu, nakon čega je shvatila da taj njezin projekt zaslužuje biti na nacionalnoj razini.

Iako nije znala kako bi to organizirala, bila je svjesna toga da donedavno nije znala ni kodirati, a sve je na kraju naučila. Odlučila je učiti putem i jednostavno ‘prepustiti se’. Upravo taj posao postao je središte njezina života, kojem posvećuje sve svoje vrijeme, ali i koji naziva 'svojom bebom'. Kako je priznala, zahvaljujući dobrim poznanstvima, uspjela je u onome o čemu je sanjala.

A koja su to poznanstva? Nekoliko poziva dizajnericama Diani von Furstenburg i Carolini Herreri, još koji slavnoj Anni Wintour, ali i vodećim ljudima Adidasa.

Iako silom želi prisustvovati svakom novom kampu na svakoj od odabranih destinacija, zbog drugih poslovnih obveza u tome ne uspijeva, no uvijek pronalazi način da se osobno javi polaznicama - bilo to uživo, bilo videopozivom.

‘Kao djevojčica sanjala sam da postanem učiteljica ili liječnica jer to je nešto s čime sam bila upoznata - moj otac je liječnik na hitnoj, a ja sam osobno imala nevjerojatne učitelje u školi zahvaljujući kojima sam zavoljela učenje. No to su bile samo smjernice koje sam vidjela. Danas znam drugo - primjerice, jedna djevojka je izrazito nadarena umjetnica i rekla mi je kako želi dizajnirati videoigrice. Rekla sam joj da je to odličan izbor koji spaja obje njezine strasti.’

Uz sve to, Karlie Kloss sretna je i zadovoljna u ljubavi, iako je i tu ispočetka postojao otpor, i to obitelji njezina životnog partnera. Naime, punih šest godina roditelji Joshue Kushnera izbjegavali su upoznati slavnu manekenku, smatrajući da nije dovoljno dobra za njihova sina.

To je išlo toliko daleko da joj je bio zabranjen dolazak na obiteljska okupljanja, a sve zato što nije židovka, poput njih. Inače, Kushnerovi su milijarderi koji smatraju da im jedna manekenka i Victorijina anđelica ne može parirati ni u čemu te da će im 'model donjeg rublja' upropastiti cijelu lozu. Kada je Joshua odlučio protestirati, rekavši kako se veza njegova brata s Ivankom Trump nije previše razlikovala od njegove, oni su mu rekli:

'Ivanka je drugo, ona je Trumpova krv. Ona je, baš kao i Jared, bogata nasljednica, a i pohađala je prestižan fakultet. Karlie je odrasla u predgrađu St. Louisa i nikada nije ni pohađala fakultet.'

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

It’s hard to believe that today is the final day of Kode With Klossy camps 2019! This summer, Kode With Klossy scholars, young women aged 13-18,  attended free two week coding camps across the country. At the end of two weeks, these incredible young women built apps and websites that help women find safe running routes, connect immigrant families to resources in their new communities, encourage body positivity, promote financial literacy and so much more. More importantly, they built relationships + gained experiences that will unlock countless doors and create limitless possibilities for their future. @teachforamerica supported us in selecting rockstar instructors and @turing_school helped to train them in our two custom curricula including #SwiftPlaygrounds. Brilliant instructor assistants, many of whom are former scholars themselves, helped to bring the magic.  We hosted inspiring women as speakers and integrated mindfulness through a daily meditation and closing gratitude circles.  Our programming would not be possible without the support of our amazing community and partners like @adidas, @carolinaherrera, @esteelauder, @express, @sap, @wework and more!  Each summer we are blown away by the intellect, drive, passion, creativity and social-mindedness that radiates from these young women, and this summer certainly did not disappoint.  Couldn’t be more proud of these scholars, our Kode With Klossy community, and the incredible team and supporters that make the magic happen. ✨❤️✨

Objavu dijeli Karlie Kloss (@karliekloss)

Njihov drugi sin Jared Kushner, čija je supruga Ivanka Trump zbog njega prešla na judaizam, svoju je buduću šogoricu nazivao pogrdnim imenom šiksa, što je uvredljiv izraz za žene koje nisu židovke, a često je govorio i kako će se njegova obitelj pobrinuti za 'taj slučaj'.

Sve to poprilično je smiješno kada je dobro poznato to da je otac Joshue i Jareda Kushnera, Charles Kushner, svojedobno završio u zatvoru. Naime, Charles Kushner bio je optužen i osuđen za, između ostalog, ilegalne donacije političarima, porezne prijevare i utjecanje na svjedoke. Kako iz zatvora nije mogao voditi svoje poslovno carstvo, na scenu je stupio Jared te je preuzeo upravljanje obiteljskim kompanijama.

Zbog ljubavi prema Kushneru, Karlie Kloss odlučila je prijeći na judaizam, o čemu je rekla: 'Mijenjati dio sebe zbog nekog drugog možda se nekome čini kao slabost, no znate što? Zapravo, ako ste prošli kroz sve što sam ja prošla, to od vas zahtijeva da budete sve osim slabić. To me učinilo snažnijom osobom, onom koja je naučila voljeti sebe, i to zaista nije bilo lako.'

Prelazak na drugu vjeru potrajao je godinama, nakon što je proučila apsolutno sve, ali i razgovarala s prijateljima i obitelji, poslije čega je, kaže, postala 'neovisna i jaka žena'. Kako je priznala, šabat, dio židovske tradicije, jedna je od stvari koje su je privukle toj vjeri. Riječ je o blagdanu u judaizmu koji počinje petkom uvečer i traje do subote uvečer, sedmi dan u tjednu koji je poznat i kao dan veselja i odmora.

'Mislim da svi mi imamo potrebu samo raditi i raditi... Šabat je u moj život unio puno veće značenje i on mi pomaže da se ponovno povežem sa svijetom i ljudima', rekla je Karlie Kloss.

Jednom kada je Joshua Kushner 'lupio šakom o stol' i jasno rekao da će se vjenčati sa svojom velikom ljubavi, njegovi roditelji shvatili su da je sve bilo uzalud, stoga su nakon šest godina njihove veze pozvali lijepu manekenku da provede vikend s njima u njihovoj kući na plaži New Jerseyja. Dodatni udarac budući mladenci njegovim su roditeljima zadali kada im nisu dopustili da se petljaju u njihovo vjenčanje, na kojem je na kraju bilo tek 80 uzvanika, što je bilo nepojmljivo za njih.

U posljednje vrijeme sve je nekako sjelo na svoje mjesto. Par je nedavno proslavio prvu godišnjicu braka, zajedno su bili i na vjenčanju modne dizajnerice Mishe Nonoo u Rimu, a sada se još čeka samo jedna stvar - da Karlie Kloss objavi sretnu vijest o trudnoći.