ANDIE MACDOWELL

Zbog razvoda roditelja i majke alkoholičarke odmalena je sanjala o savršenoj obitelji, pogrešno društvo umalo ju je koštalo karijere, no jedan trenutak promijenio joj je život

30.09.2019 u 06:42

Bionic
Reading

Rijetki su oni koji je se ne sjećaju iz filmova 'Seks, laži i videovrpce' ili 'Četiri vjenčanja i sprovod', kao i mnogobrojnih reklama za L'Oreal i Calvin Klein. Ipak, 61-godišnja glumica puno je više od ljepuškastog lica. Zbog teškog djetinjstva svoj je život podredila djeci, a tek kada su ona dovoljno odrasla vratila se na velika filmska platna, prvi put skinuvši se pred kamerama tek kada je napunila 60 godina

Prošlo je 35 godina otkako je svjetlo dana ugledao film 'Greystoke: Legenda o Tarzanu', u kojem je rame uz rame s Christopherom Lambertom, u ulozi Tarzana, Jane glumila Andie MacDowell. Isto toliko je godina prošlo i toga da su glavni i odgovorni za ovaj film odlučili, nakon što su završili sa snimanjem, presnimiti njezin glas i dosnimiti onaj glumice Glenn Close.

Andie MacDowell u filmu 'Greystoke: Legenda o Tarzanu' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

S odmakom, danas je svjesna toga da možda i nije trebala prihvatiti tu ulogu ili da jednostavno nije smjela imati taj južnjački naglasak, no što je bilo, bilo je. Nije se zamarala ničime, radila je sve više na sebi i čekala ulogu koja će sve preokrenuti. Pet godina kasnije Andie MacDowell postala je Ann u filmu Stevena Soderbergha 'Seks, laži i videovrpce', zahvaljujući kojem je zasluženo nominirana i za Zlatni globus.

Andie MacDowell u filmu 'Seks, laži i videovrpce' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

A prije negoli je postala glumica i uopće sanjarila o Hollywwodu, danas 61-godišnjakinja bila je uspješan model. Bilo je to 1979. godine, kada se preselila u New York, u kojem je vladala groznica Studija 54. S 21 godinom već je imala ugovor s agencijom Elite model i 'čitav svijet pod svojim nogama'.

Klijenti su je obožavali, no umalo je sve upropastila okruživši se krivim ljudima. Bilo je to vrijeme kada je kokaina bilo na svakom koraku, na svakoj zabavi, pa se i ona susrela s time.

'Kokain je bio svuda oko nas i na početku sam i ja imala susret s njim, no nije mi se svidjelo! Mrzila sam to. Trajalo je možda mjesec dana i nije mi se sviđalo kako sam se osjećala. Loš je to osjećaj, nisam mogla spavati.' No, kako je rekla, u njezinoj su agenciji na sreću radili pravi ljudi, koji su primijetili da je Andie upala pod loš utjecaj i savjetovali su joj da pronađe nove prijatelje.

S osnivačem agencije Johnom Casablancasom otputovala je u Pariz i upoznala Oliviera Chandona de Braillesa, momka koji ju je opčinio, a koji nije ni pio ni pušio, niti konzumirao droge. Nasljednik Moet & Chandona ubrzo je postao njezin dečko i sve se promijenilo.

'Ne mogu sa sigurnošću reći da cijela stvar nije bila unaprijed dogovorena, no na kraju je sve bilo dobro. Počela sam dobivati angažmane, radila sam non-stop i sve se preokrenulo. Ovu priču nisam nikada nikome ispričala, stoga vas molim, nemojte sada da ispadne da sam bila narkomanka jer nisam’, izjavila je nedavno za The Guardian.

  • +6
Andie MacDowell Izvor: EPA / Autor: GUILLAUME HORCAJUELO

Andie MacDowell odrasla je u Južnoj Karolini, a zbog događanja koja su joj obilježila djetinjstvo stvorila je averziju prema alkoholu. Naime, njezina majka Pauline Johnston bila je alkoholičarka, koja se od Mariona St. Pierrea MacDowella, supruga i oca svojih dviju kćeri, rastala kada je Andie imala samo šest godina.

'Sjećam se kada su mama i tata potpisali neke papire, nakon čega se tata spakirao i otišao. Nikada nisam plakala zbog njihovog razvoda, trudila sam se biti hrabra i snažna, a sve to zato što sam od malih nogu znala koliko je moja majka krhka. Obožavala me, a i ja sam obožavala nju, no bila je alkoholičarka i nije se baš znala brinuti o meni i 18 mjeseci starijoj sestri Beverly', prisjetila se svojedobno Andie MacDowell.

Kada je krenula u četvrti razred osnovne škole, njezin se otac ponovno oženio te je odlučio da djevojčice počnu živjeti s njim. Sve se činilo idealnim tih godinu i pol, a onda se u trenu sve srušilo. Otac ih je pokupio u školi, a pored njih bili su koferi. Kratko im je objasnio da ih vraća majci i da to jednostavno neće funkcionirati.

'Nije nam puno objašnjavao, a ja se nisam usudila išta ga pitati. Danas, kada sam i sama roditelj, svjesna sam da je imao svoje razloge, razloge koji su se vjerojatno više ticali njega negoli nas. Dobili su bebu i vjerojatno je bilo teško imati novorođenče i brinuti se o nama.'

Andie MacDowell u filmu 'Četiri vjenčanja i sprovod' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sve to dovelo je Andie MacDowell do toga da se već kao dijete osjeti odbačenom i emocionalno oštećenom. Krivila je sebe, a onda je odlučila da će jednog dana imati svoju obitelj i da će je voljeti najviše na svijetu te da će voljeti svoju djecu kao što je njezina majka voljela nju.

Iako su njih dvije postale nevjerojatno bliske, alkoholizam koji je uništavao majku natjerao je Andie da odraste preko noći. Sa 10 godina budila bi se usred noći kako bi provjerila jesu li sve cigarete dobro ugašene jer je majka nebrojeno puta, nakon što bi pijana zaspala s upaljenom cigaretom, napravila rupe na tepihu i namještaju.

Čim je dovoljno odrasla, Andie je našla prvi posao - bio je to onaj u McDonaldsu, u kojem je radila s majkom. No ona je ubrzo zbog alkohola dobila otkaz, pa je još jednom sve palo na leđa djevojčice. Andie MacDowell svim se silama trudila pomoći joj, tražila je pomoć liječnika, a jedino što su joj oni rekli je da će takvim načinom života živjeti još samo pet godina.

Predviđanja su se obistinila - Paula Johnston preminula je od srčanog udara. Andie MacDowell tada je već bila daleko od obiteljskog doma, ganjajući karijeru manekenke u Parizu. Tamo joj je stiglo i pismo koje joj je majka napisala nekoliko mjeseci prije smrti.

'Rekla je da je prestala piti i da je jako ponosna na mene. Bila je to posljednja godina njezina života i ja nisam imala previše prilika biti uz nju, što je jako tužno.'

Vjerojatno zbog svega toga željela je imati savršenu obitelj i mislila je da ju je stvorila s manekenom Paulom Qualleyjem, s kojim je dobila troje djece.

'Svim sam se silama trudila dati svojoj djeci stabilnost i sigurnost te dom pun ljubavi, sve ono što ja nikada nisam imala. Zbog karijere sam živjela u New Yorku i Los Angelesu, no Paul i ja odlučili smo odgajati djecu prvo u Montani, a potom u Sjevernoj Karolini. Željela sam da moja djeca imaju mamu i tatu koji će se pojavljivati na roditeljskim sastancima, odlaziti na njihove predstave i nastupe, a prije svega da imaju mamu i tatu koji se vole.

Imali smo idiličnu obitelj punih 10 godina i to je bilo sve što sam ikada željela i o čemu sam sanjala cijelo djetinjstvo. A onda se nešto dogodilo, mali problemi napravili su razdor i doveli do razvoda koji je bio izuzetno težak. Razvod me razorio i donio mi neuspjeh. Nisam uspjela održati svoju obitelj na okupu.'

Sve to najteže je podnijelo njihovo najstarije dijete, sin Justin, koji je tada išao u šesti razred. U to vrijeme odlučila se na povratak na filmska platna nakon poduže pauze i strahovala je kako će to utjecati na djecu. Srećom, već joj je tada u životu bila Julie Selby, ministrantica u njezinoj crkvi.

Upravo nju zamolila je da čuva njezinu djecu te se brine o njima i ona je pristala. Julie Selby s njima je na kraju živjela punih 11 godina i puno pomogla Andie MacDowell. Unatoč svemu silno je maštala o novoj ljubavi, još jednom se udala, i to za Rhetta Hartzoga, no brak je trajao tek tri godine. Od tada je sama.

Danas ima 61 godinu, djeca su odrasla, kćeri Margaret i Rainey krenule su njezinim stopama, a posljednjih godina ponovno dobiva zanimljive uloge, i sve to nakon što je prihvatila rolu u nezavisnom filmu 'Love After Love', u kojem je napravila nešto prvi put u životu - skinula se za filmska platna.

'Napravila se halabuka zbog golotinje, i jedino mi je zbog toga bilo neugodno. Žao mi je zapravo što to nisam napravila ranije, no očito sam trebala čekati da ostarim. Voljela bih da je to bilo dok sam imala nevjerojatno i mlado tijelo, no tada sam imala mnoge strahove', rekla je i dodala:

'U svojim 30-ima birala sam uloge, danas to ne činim, čekam, no trudim se ne prihvatiti baš sve. Nekada sam pristajala i na s..nja, no voljela bih da mogu birati.'

Andie MacDowell u 'Love After Love' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

I dandanas zaštitno je i vjerojatno najdugovječnije lice L'Oreala, a kroz život, priznala je, najviše su joj pomogli psihoterapeuti. Ono što joj se najviše urezalo u pamćenje i što ju vodi dalje riječi su jednog od njih: 'Rekao mi je da ne mogu uvijek biti sretna, da ne postoji magična pilula koja će ti pomoći u svemu. Ponekad se jednostavno moraš osjećati loše i to je istina.'