IZ SAPUNICE U RAT

Roman Majetić snima dokumentarac o Vukovaru

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 13.04.2010 09:36
  • Objavljeno 13.04.2010 u 08:00
Roman Majetić

Roman Majetić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: pixsell

Branitelji herojske Trpinjske ceste koji su se u jesen 1991. hrabro suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju odlučili su se angažirati Romana Majetića, nekadašnjeg 'kralja sapunica' i ratnog izvjestitelja, u realizaciji dokumentarnog serijala o ratu u Vukovaru

Povjerenje i nimalo lak zadatak Romanu Majetiću dala je Udruga hrvatskih branitelja Trpinjske ceste, a serijal radnog naslova 'Vukovarska bitka' publika bi na jednoj od televizija s državnom koncesijom, najvjerojatnije HTV-u, mogla vidjeti na sam Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog.

'Vukovarska bitka još uvijek nije dovoljno kvalitetno obrađena, a Vukovar i njegovi branitelji nisu prikazani na pravi način. Pokušat ćemo doći do odgovora koje nismo uspjeli dobiti, ali i razjasniti neka kontroverzna pitanja o proboju, kriminaliziranju vukovarskih branitelja i hrvatskih branitelja općenito te odgovor na jedno od važnijih pitanja – zašto nam nikada nije stigla obećana pomoć u ljudima i oružju', pojašnjava razloge za snimanje novog serijala Stipe Majić, predsjednik braniteljske udruge koja pokušava zatvoriti financijsku konstrukciju projekta traženjem donacija. Roman Majetić je preko svoje tvrtke Kreativna produkcija u projekt uložio sve tehničke resurse, navodno i dio novca, no okvirni iznos realiziranja dokumentarnog serijala nije se mogao doznati.

Davor Javorović / PIXSELL

Davor Javorović / PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović / PIXSELL

Danijel Rehak podržava Majetićevu ideju


Zanimljivo je i da je Roman Majetić kao ratni izvjestitelj u jesen 1991. bio angažiran na vukovarskom bojištu, pa su mu vukovarski branitelji s punim povjerenjem dali raditi na novom serijalu o Vukovaru. Dok Stipe Majić još tvrdi da je 'Majetić profesionalac koji se dokazao i zna svoj posao' te napominje da će 'na vrhunskoj opremi napraviti serijal na razini vrhunskih stranih dokumentaraca', potpora mu stiže i od drugih branitelja i stradalnika. 'Vukovar je zaslužio da se o njemu snima što više filmova. Dok gledamo filmove o Vijetnamu i Afganistanu, nema filmova o Vukovaru. Kao da se Hrvatska stidi rata i svega što se događalo u Vukovaru', ogorčen je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Sam Majetić, iako čest gost tračerskih rubrika zbog ljubavnih veza i financijskih nedaća, vrlo optimistično gleda na cijeli projekt. Serijal će imati najmanje šest epizoda, donijet će brojna svjedočenja sudionika vukovarskog herojstva i tragedije, neki će događaji biti rekonstruirani i u igranom smislu, koristit će se rekonstrukcija u 3-D animacijama, a spominje se i moguće sudjelovanje pripadnika srpskih vojnih i paravojnih postrojbi u serijalu.

'Serijal 'Vukovarska bitka' bit će nešto posve drukčije od onoga što je o Vukovaru dosad snimano. O Vukovaru se pričalo kroz teške i intimne priče, ali to nije sveobuhvatna priča o Vukovaru, nego o ljudima i njihovim osobnim tragedijama. Ne želim donositi nikakav sud o onome što se događalo ovdje, nego ću to ostaviti ljudima koji to govore i onima koji će to gledati', najavljuje Majetić

Snimanje 'Vukovarske bitke' trajat će dva mjeseca, nakon čega će početi uobličavanje serijala i njegovo finaliziranje. Cijeli bi posao trebao završiti do jeseni, a namjera je autora, ujedno i scenarista i redatelja Romana Majetića, projekt napraviti kao skup zasebnih priča koje se mogu prikazivati pojedinačno, ali i kao serijal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!