POSTALA KARMELIĆANKA

Krešimir Dolenčić prisjetio se glumice Edite Majić, koja se prije 18 godina zaredila te otkrio: 'Još smo uvijek u duhovnom kontaktu'

19.06.2022 u 17:17

Bionic
Reading

Kazališni redatelj Krešimir Dolenčić prijetio se nekadašnje glumice, Splićanke Edite Majić, koja je šokirala javnost kad se naglo povukla sa scene i zaredila

Jedan od najzaposlenijih redatelja domaće kazališne scene u velikom razgovoru za Večernji list prijetio se nekih zanimljivosti iz djetinjstva i bogate karijere, a tom prilikom dotakao se i nekadašnje glumice Edite Majić koja se na vrhuncu karijere zaredila i povukla u samostan u Španjolskoj.

Vremena kad je preuzeo dužnost ravnatelja Dramskog kazališta Gavella gdje je proveo deset godina, Dolenčić se sjeća kao jednog od najljepših razdoblja u životu.

'Kako je Zagreb moj dom, tako je Gavella moj kazališni, a HNK Zagreb operni dom', rekao je za Večernji list Dolenčić, koji je tada režirao i Brezu u kojoj je glavnu ulogu imala Bojana Gregorić. U vrijeme njegova mandata u ansambl Gavelle ušla je i glumica Edita Majić koja se prije 18 godina odlučila zarediti, a s njom je, kaže, još uvijek u duhovnom kontaktu.

'Jako sam vezan uz red karmelićanki. Poslala mi je jedan križić na dar. Editu sam doveo u ansambl iz Splita jer je to svojim talentom zaslužila. Zanimljivo, posljednja uloga koju je igrala u Gavelli bila je uloga časne sestre u Vitezovom 'Kroatenlageru'. Puno sam mislio o Editi kada sam režirao operu "Razgovori karmelićanki" Francisa Poulenca u HNK Zagreb, u Houstonu, Londonu I Mariboru. To mi je jedna od omiljenih režija jer je opera nastala prema istinitom događaju', rekao je Dolenčić.

Podsjetimo, domaća glumica Edita Majić mnoge je šokirala kad je naglo prekinula karijeru i 2004. godine povukla se u samostan u španjolskom gradiću Avilli. Stupila je u jedan od najstrožih redovničkih redova na svijetu, u sklopu kojeg časne sestre žive u samostanu bez grijanja i tople vode te spavaju na krevetima od slame te prekinula veze s vanjskim svijetom. Nakon 13 godina provedenih u samostanu u Avilli Edita se preselila na sasvim osamljeno mjesto gdje živi kao pustinjakinja u kući Desierto de Cristo Rey.