SJAJNA VEČER

Red pjesme, šale i pokoja suza: Trenuci koji su obilježili ovogodišnju dodjelu Oscara

10.02.2020 u 12:29

Bionic
Reading

Gomila sjajnih glazbenih nastupa i povijesni trenuci za neke od velikih holivudskih glumaca i glumica obilježili su ovogodišnju dodjelu Oscara, koja je baš poput prethodne protekla bez voditelja

1. Fantastično otvaranje 92. dodjele Oscara

Američka glazbenica Janelle Monáe svojim je energičnim nastupom otvorila svečanu 92. dodjelu Oscara i podigla dvoranu na noge svojim kasnijim izvedbama. U jednom trenutku čak je ušla među publiku i pozvala neke od najvećih holivudskih faca da joj se pridruže pjevajući. Gromoglasni pljesak rekao sve o njezinu glasu i atmosferi koju je napravila u dvorani.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

2. Dodjela nabijena smijehom i dobrim šalama

Komičarski duo Steve Martin i Chris Rock bili su sjajni prezenteri. Urnebesne šale, mnoge i na vlastiti račun nasmijale su publiku, ali i gledatelje do suza.

‘Jeff Bezos je toliko bogat da je i nakon razvoda u kojem je iskeširao 38 milijuna i dalje najbogatiji čovjek na svijetu’, glasila je jedna od šala na račun šefa Amazona. Ovakvim potezom dokazano je da voditelji zaista nisu potrebni na dodjeli filmskih nagrada, te da su kraći scenski nastupi mnogo prihvatljiviji za publiku i gledatelje.

3. Gomila sjajnih glazbenih nastupa

Izvedba hita iz crtića 'Frozen' sve je ostavila bez teksta. Glumica i glazbenica Idina Menzel oduševila je nastupom u kojem je izvela popularnu pjesmu, a na pozornicu je pozvala sve glumice koje su glas podarile liku princeze Elze - Mariju Luciju Heiberg Rosenberg koja je igrala u danskoj sinkronizaciji, Willemijn Verkaik u njemačkoj, Takako Matsu japanskoj, Carmen Garcia Saenz koja je pak dala glas liku Elze za animirani film za tržište Južne Amerike, Lise Stokke na norveškom jeziku, Kasie Laska na poljskom, Anne Buturline na ruskom, Gisela na španjolskom i Gam Wichayanee koja je posudila glas u tajlandskoj verziji animiranog hita.

4. Brad Pitt s prvim Oskarom u karijeri

Za ulogu u filmu Quentina Tarantina 'Bilo jednom u Hollywoodu', 56-godišnji Brad Pitt otišao je kući sa zlatnim kipićem i to u kategoriji najboljeg muškog sporednog glumca. Unatoč karijeri koja traje desetljećima, ovo je Pittu prvi osvojeni Oskar za glumu.

  • +7
Brad Pitt Izvor: Profimedia / Autor: Mark RALSTON / AFP / Profimedia

5. Povijesni uspjeh korejskog filma

Tvorci pobjedničkog filma ‘Parazit’ ušli su u filmsku povijest. 'Parazit', autora Bonga Joona Hoa ušao je u povijest kao prvi film koji nije na engleskom jeziku, a koji je osvojio nagradu za najbolji film te kao prvi film u 92 godine dugoj povijesti dodjele koji je osvojio nagradu za najbolji film i najbolji strani film.

6. Leonardo DiCaprio u prvom planu zbog ljubavnog statusa

Po prvi put Leonardo DiCaprio na dodjelu je Oscara i to u prvi red, tako da ga vidi cijeli svijet, doveo djevojku. Njegova 23 godine mlađa odabranica očito mu je bitna i nakon brojnih propalih veza s modelima, sada najpoželjnijih holivudski neženja misli ozbiljno u ljubavi.

7. Dobar izbor komičara i komičarki

Proglašenje najboljih u kategoriji kostimografije prošlo je u vrlo simpatičnom tonu, a sve zahvaljujući komičarkama Mayi Rudolph i Kristen Wiig koje su sve nominirane odlučile opjevati poznatim hitovima poput Madonninog ‘Voguea’, ‘Thong Song’ Sisqoa, ‘These Boots Are Made for Walkin’, pjesme Nancy Sinatra i ‘U Got the Look’ slavnog Princea.

8. Laura Dern s prvim osvojenim Oscarom u karijeri

Baš poput muškog kolege Brad Pitta, tako je i glumica Laura Dern osvojila svoj prvi Oscar u karijeri i to za ulogu u filmu ‘Priča o braku’.

9. Eminem na Oscarima

Nastup repera Eminema sve je iznenadio. 2003. godine reper je za pjesmu 'Lose Yourself' osvojio Oscara za najbolju originalnu pjesmu. Tada se na dodjeli nije pojavio, a 17 godina kasnije dobio je priliku da sve to ispravi i upravo tu pjesmu izvede na 92. po redu dodjeli Oscara.

Eminem - nastup na dodjeli Oscara 2020. Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

10. Predsjednički par Obama među dobitnicima

Među ovogodišnjim dobitnicima Oscara našao se i jedan bivši američki predsjednik. Barack Obama i njegova supruga Michelle, odnosno njihova produkcijska kuća Higher Ground Productions osvojila je Oscara za projekt 'American Factory'. Film je napravljen u suradnji s Netflixom.

11. Emotivno sjećanje na one koji su nas nedavno napustili

Emocijama nabijenom izvedbom Beatlesovog hita ‘Yesterday’ mlada glazbenica Billie Eilish odala je počast preminulima- Kobeu Bryantu, Ripu Tornu, Diahann Carrol, Catherine Burns, Dannyju Aiellu, Robertu Forsteru, Machiko Kyo, Anni Karini, Fernandu Lujanu, Andreu Previnu, Peteru Mayhewju, Silviji Miles, Godfreyju Gaou, Doris Day, Seymouru Casselu, Peteru Fondi, Johnu Singletonu i Kirku Douglasu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

12. Joaquin Phoneix u suzama

Jedan od najboljih sinoćnjih govora zahvale za osvojeni kipić imao je Joaquin Phoenix. 'Kada je imao 17 godina, moj brat napisao je ove riječi. Rekao je: 'Trči i spasi se ljubavlju i mir će uslijediti.’’ Citirao je svog preminulog brata nakon što je govorio o problemima s kojima se kao kolektiv susrećemo.

13. Renee Zellweger također osvojila pobjedničkim govorom

Renee Zellweger osvojila je Oscara u kategoriji najbolje ženske glumice na filmu, za svoju ulogu u biografskoj drami ‘Judy’. Prilikom primanja nagrade Renee je zahvalila svojim roditeljima imigrantima na svemu što su joj u životu pružili te naglasila da ne bi bila ovdje gdje je, bez njih.

  • +11
Dodjela Oscara 2020 Izvor: Profimedia / Autor: FREDERIC J. BROWN / AFP / Profimedia