KRALJICA LETIZIA

Prije no što je postala kraljica bila je nagrađivana novinarka, iza nje su propali brak i obiteljska tragedija, a danas sa suprugom pokušava osvjetlati obraz skandaloznom španjolskom dvoru

29.03.2020 u 12:37

Bionic
Reading

Zbog svog obrazovanja i više nego uspješne karijere, ali i nevjerojatne ljepote i savršenog modnog ukusa, Letizia Ortiz Rocasolano od prvog je dana, kada je objavila zaruke sa budućim španjolskim prijestolonasljednikom, stekla naklonost svog naroda. Španjolska Kate Middleton uspješno balansira obitelj, ali i sve obveze koje od 2014. godine ima kao kraljica, a njezin život prije no što je zasjela na tron bio je poprilično zanimljiv

Kada je nakon očeve abdikacije princ Felipe VI preuzeo tron, najveća podrška u svemu mu je bila supruga - bivša novinarka, voditeljica vijesti i magistra audiovizualnih komunikacija - Letizia Ortiz Rocasolano. Lijepa Letizia rođena je 15. rujna 1972. u španjolskom gradu Oviedo, kao najstarija kći novinara Jesusa Josea Ortiza Alvareza i medicinske sestre Marie de La Palome Rocasolano Rodriguez, koji su uz nju imali i Telmu i Eriku.

Letizia je bila već u kasnim 20-im godinama, kada su joj se roditelji razveli, a otac joj se, svega nekoliko mjeseci prije njezine udaje za princa Felipea, oženio novinarkom Anom Togores.

Novinarstvo joj je bilo u krvi, stoga zapravo nikoga nije začudilo da je i sama krenula očevim stopama i to nakon što je diplomirala na fakultetu u Madridu i magistirala audiovizualne komunikacije. Upravo na studiju započela je i svoju novinarsku karijeru i to isprva u tiskanom mediju, u novinama La Nueva Espana, a potom je u Madridu započela njezina televizijska karijera. Dobila je priliku na španjolskoj inačici Bloomberg TV-a, a potom i na CNN Plusu, kao i nacionalnoj televiziji Television Espanola, a koliko je živjela za taj posao govori i da je nagrađena prestižnom novinarskom nagradom za sva postignuća novinara mlađih od 30 godina.

  • +6
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: PPE/face to face / Face to Face / Profimedia

Upravo je Letizia, bez imalo straha sjela u avion i otišla izvještavati na prvu crtu bojišnice u Iraku, a imala je i javljanja uživo iz Amerike nakon što se dogodio napad 11. rujna. No, za njezin privatni život ključan je bio studeni 2002. godine kada je poslana na sjever Španjolske kako bi napravila priču o potonuću naftnog tankera Prestige, kao i mogućoj ekološkoj katastrofi koja ih očekuje. Kao potpora svom narodu tamo je stigao i budući prijestolonasljednik, princ od Asturiasa, princ Felipe VI, kojeg je Letizia imala priliku upoznati godinu ranije, na večeri koju je organizirao novinar Pedro Erquicia. Nikome nije niti palo na pamet kako će se na mjestu nacionalne ekološke katastrofe dogoditi ljubav.

Felipe i Letizia svoje su brojeve izmijenili još pri prvom susretu, no iako ju je čak četiri puta nagovarao da izađe s njim, sve je krenulo nabolje nakon tog novog susreta.

Punih godinu dana jedno od najtraženijih televizijskih lica i budući španjolski kralj uspjeli su svoju vezu zadržati u najstrožoj tajnosti. Da im je to uspjelo govorio je i podatak da kada su godinu kasnije objavili zaruke, javnost je ostala u šoku, ne znajući uopće da je španjolski princ ikoga i viđa u privatnom životu.

Par se vjenčao 22. svibnja 2004. u katedrali Santa Maria la Real de la Almudena u Madridu, a njihovo se vjenčanje, baš poput vjenčanja pripadnika britanskih kraljevskih obitelji, prenosilo putem malih ekrana diljem svijeta. Nikome nije ni smetalo što je ona već bila u braku ranije i to sa Alonsom Guerrerom Perezom, učiteljem, ponajviše jer je vjenčanje održano kod matičara, a ne u crkvi. S Perezom je prije braka bila u vezi deset godina, no sam brak potrajao je tek godinu dana.

  • +11
Španjolska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: © CHINO HIGUERAS / Teresa / Profimedia

Tog braka dotakla se i autorica Isidre Cunill Sanz, koja je napisala knjigu ‘Letizia Ortiz - republikanka na dvoru kralja Carlosa I’ i koja buduću kraljicu nije štedjela, pa se dotakla i njezinih tajnih ljubavnika, ali i odbojnog stava prema crkvi i monarhiji. Uz sve to, spomenula je i njezin navodni pobačaj. Naime, budući da ona i kralj Felipe VI imaju dvije kćeri, par ne želi imati više djece strahujući od rođenja sina zbog kojeg bi, po salijskom nasljednom pravu, on preskočio starije sestre i postao prijestolonasljednik. Njihova najstarija kći, princeza Leonor, iznimno je popularna među Španjolcima, stoga to ne žele izgubiti.

Za svoje pompozno vjenčanje s budućim španjolskim kraljem, Letizia Ortiz nosila je tradicionalnu vjenčanicu Manuela Pertegaza, omiljenog dizajnera njezine svekrve kraljice Sofije, a šlep dugačak 4,5 metra bio je prekriven cvijetovima ljiljana i jagoda te je imao poseban vez. Veo je padao tri metra iza nje, a bio je učvršćen tijarom koju s pruskim dijamantima, koju je njezina svekrva nosila na svom vjenčanju 1962. godine.

Samo tri godine nakon vjenčanja, Letizia je doživjela težak udarac kada se njezina mlađa sestra Erika Ortiz predozirala i umrla. Navodno je Erika cijeli svoj život bila opsjednuta svojom starijom sestrom, što prvo zbog njezine uspješne karijere, a potom i udaje za budućeg kralja, zbog čega je padala sve više u depresiju. Život u sjeni uspješne sestre dotukao ju je, a iza sebe je ostavila tada šestogodišnju kćerkicu Carlu.

No, nakon sestrine smrti nije mogla dugo žalovati, kraljevske obveze su čekale, ali i zbog rođenja druge kćeri. Dvije godine nakon rođenja princeze Leonor, ali i samo tri mjeseca nakon sestrine smrti Letizia je u svibnju 2007. rodila Sofiju.

Još jednu životnu promjenu donio im je i tada aktualni španjolski kralj, njezin svekar Juan Carlos, koji je u lipnju 2014. godine odlučio abdicirati u korist svog sina. Očevi razlozi bili su zapravo sebični, budući da je on želio pod svaku cijenu izbjeći optužbe i zatvor na račun svojih financijskih malverzacija, iako je on uporno tvrdio da odlazi kako bi tron prepustio nekom mlađem i novim energijama. Velikom ceremonijom u kraljevskoj palači u Madridu, princ Felipe VI postao je kralj, a njegova supruga Letizia kraljica. Ono zbog čega su je Španjolci još više zavoljeli je i to što je prva kraljica koja je španjolske krvi, budući da je Felipeova majka iz Grčke.

  • +10
Kraljica Letizia Izvor: EPA / Autor: JULIAN PEREZ

Dolaskom na prijestolje, kraljica Letizia počela je donositi odluke u ime dvora, a njezino višegodišnjo novinarsko iskustvo itekako joj je bilo od pomoći. Među prvim odlukama bila joj je ona da se odmaknu od Felipeove sestre, princeze Cristine, kako im njezina prisutnost ne bi naštetila, pa je Cristina s obitelji ubrzo prestala dobivati pozivnice za obiteljska okupljanja.

Naime, Cristina je udana za bivšeg španjolskog rukometnog reprezentativca Inakija Urdangarina, koji je pak optužen zbog korištenja kraljevskih veza pri utaji poreza te pronevjeri javnog novca kroz svoju neprofitnu fondaciju. Zbog toga im je kralj oduzeo titule vojvode i vojvotkinje od Palma de Mallorce, princeza Cristina oslobođena je optužbi, ali je ipak morala platiti kaznu od 312 tisuća dolara zbog građanske odgovornosti koju ima kao princeza, dok je njezin suprug trenutno u zatvoru gdje služi šestogodišnju kaznu.

Nakon posljednjih udaraca koje im je zadao i bivši kralj Juan Carlos, koji se mora javno suočiti s mnogobrojnim optužbama zbog financijskih malverzacija, a zbog čega se ovih dana kralj Felipe VI odrekao očeva nasljedstva, lako je moguće da na obiteljskim druženjima više neće biti ni njega, kao ni kraljice Sofije, koja je odavno trn u oku lijepoj Španjolki i prema kojoj odavno ne krije netrpeljivost.