KRALJ FILIP VI.

Ubojstvo, ljubavnici, financijske malverzacije, a sada i tajni off-shore računi; hoće li on napokon oprati ljagu s imena kraljevske obitelji?

22.03.2020 u 11:59

Bionic
Reading

Prošlog tjedna španjolska kraljevska kuća obratila se javnosti kako bi skinuli ljagu s aktualnog španjolskog kralja, 52-godišnjeg Filipa VI., koji je zbog očeve umiješanosti u financijske malverzacije, odbio njegovo nasljedstvo. Britanske novine The Telegraph već su ranije objavile kako je upravo kralj Filip VI. upisan kao nasljednik off-shore fondova na koje je Saudijska Arabija deponirala 100 milijuna dolara, a to sve bila je navodno donacija njegovom ocu Juanu Carlosu u vrijeme dok je i sam sjedio na španjolskom tronu

Zbog svega, kralj Filip VI. se odlučio na drastičan korak i javnost obavijestio kako njegov 82-godišnji otac, bivši kralj Juan Carlos više neće primati plaću, koju je dobijao nakon odlaska s trona i koja je lani iznosila 194.232 eura.

Sam Juan Carlos abdicirao je 2014. nakon brojnih osobnih skandala, a prilikom krunjenja, njegov je sin obećao narodu kako će pošteno i časno obnašati svoju dužnost te pokušati vratiti ugled poljuljanoj monarhiji. Najbolji primjer da se toga pridržava bio je upravo njegov posljednji korak da se odrekne očevog nasljedstva.

Inače, španjolska kraljevska obitelj već se desetljećima bori s raznoraznim skandalima, stoga zapravo ovaj posljednji nikoga nije ni začudio.

Juan Carlos postao je kralj 1975. godine, nakon smrti vojnog dikatora Francisca Franca i u javnosti je bio poznat upravo po tome što je izvukao zemlju iz ruku diktatora i fašističkog režima i uveo demokraciju. Na prijestolju je bio punih 39 godina, a abdicirao je 2. lipnja 2014. godine. To je bila prva u potpunosti svojevoljna abdikacija nekog španjolskog monarha od 1724. godine kada je istu stvar napravio kralj Filip IV., a sam Juan Carlos bio je akter mnogobrojnih obiteljskih skandala.

Među prvima bio je onaj u kojem je nesretnim slučajem stradao njegov mlađi brat Alfonso. Prema nekim pričama, Juan Carlos je slučajno iz pištolja ispalio hitac u svog brata Alfonsa i usmrtio ga na mjestu. Nakon toga skandali su se nastavili nizali - u doba najveće recesije u zemlji on je bio u lovu na slonove u Bocvani, o čemu se ne bi ni znalo da nije pao i slomio kuk zbog čega je završio u bolnici, pisalo se i o izvanbračnim aferama i djeci, a sve to ga je u konačnici dovelo do odluke da abdicira.

  • +11
Španjolska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: © CHINO HIGUERAS / Teresa / Profimedia

Ipak, prije negoli se odlučio na taj potez, odlučio je, očito, osigurati svoju obitelj, stoga je otvorio off-shore račune, koji su posljednjih godina isplivali u javnost, a na kojima se nalaze nevjerojatni milijunski iznosi. Tako je 2008. od pokojnog kralja Saudijske Arabije, Abdullaha, putem off-shore računa primio 100 milijuna dolara i to je preko računa u švicarskoj banci prebačeno na račun u Panamu. Pronađen je još jedan off-shore račun iza imena fondacije Lucum, a na kojem se nalazilo oko 72 milijuna dolara, a koji je također bio donacija Saudijske Arabije.

Četiri godine kasnije švicarski dnevni list Tribune de Geneve otkrio je kako je kralj Juan Carlos na račun svoje bivše ljubavnice Corinne zu Sayn-Wittgenstein uplatio 65 milijuna dolara. Očito ne želeći biti upletena u njegove malverzacije, dotična njemačka aristokratkinja s adresom u Monte Carlu, koja je godinama bila ljubavnica španjolskog kralja, optužila ga je kako je koristio njezino ime da kupi imanje u Maroku, ali i da sakrije tajno bogatstvo na nekoliko švicarskih bankovnih računa, među kojima je i ono na ime njegovog rođaka Alvara d’Orleansa Bourbona, ali i da je lažno prikazivao plaćanje poreza i vadio iz državnih ugovora pozamašne novčane iznose. Upravo ona tvrdi kako je Juan Carlos zaradio 80 milijuna eura zahvaljujući ugovoru sa Saudijskom Arabijom oko rekonstrukcije željezničke pruge između Rijada i Medine, koja je koštala oko 210 milijuna eura.

Zbog svega toga podigla se cijela Španjolska na noge, a protiv bivšeg kralja pokrenuta je istraga oko pranja novca. Zbog zakona koji je tako postavljen, odlaskom s trona bivši kralj više nije mogao biti osuđen, no sada se ipak traži način kako bi ga mogli kazneno goniti iako je abdicirao.

Još jedan udarac za španjolsku kraljevsku obitelj zadala je Juan Carlosova kći i sestra aktualnog kralja, princeza Cristina, koja je udana za bivšeg španjolskog rukometnog reprezentativca Inakija Urdangarina, koji je pak optužen zbog korištenja kraljevskih veza pri utaji poreza te pronevjeri javnog novca kroz svoju neprofitnu fondaciju.

Zbog toga im je kralj oduzeo titule vojvode i vojvotkinje od Palma de Mallorce, princeza Cristina oslobođena je optužbi, ali je ipak morala platiti kaznu od 312 tisuća dolara zbog građanske odgovornosti koju ima kao princeza, dok je njezin suprug trenutno u zatvoru gdje služi šestogodišnju kaznu.

No, nije ni sam Filip VI bez grijeha. Tijekom svih obiteljskih skandala, ali i dolaska na tron, najveća podrška bila mu je bivša novinarka, voditeljica vijesti i magistra audiovizualnih komunikacija Letizia Ortiz Rocasolano. Iako nije bila plave krvi, primljena je obitelj, a odmah je zbog svojeg obrazovanja, uspješne karijere kao i činjenice da je prototip moderne i neovisne žene, postala miljenicom javnosti.

No ni lijepa Letizia nije izbjegla skandale. U knjizi 'Letizia Ortiz - republikanka na dvoru kralja Carlosa I', čija je autorica Isidre Cunill Sanz, puno se pisalo o njezinim tajnim ljubavnicima, ali i braku s bivšim učiteljem Alonsom Guerrerom. Autorica se dotakla i njezina odbojnog stava prema crkvi i monarhiji, a spomenula je i navodni pobačaj. Budući da imaju dvije kćeri, par navodno ne želi još djece, strahujući da se ne rodi sin, koji bi po salijskom nasljednom pravu preskočio sestre i postao prijestolonasljednik.

A upravo je kraljica Letizia, nakon što je s prijestolja sišao kralj Juan Carlos, počela donositi odluke u ime dvora. Njezino višegodišnje novinarsko iskustvo itekako joj je bilo od pomoći, a prva odluka je da se ona i suprug odmaknu od njegove sestre, princeze Cristine, kako im njezina prisutnost ne bi naštetila. Stoga je Cristina s obitelji ubrzo prestala dobivati pozivnice za obiteljska druženja s kraljem i kraljicom, a čini se da bi istim putem mogao krenuti i njihov odnos s bivšim kraljem Juanom Carlosom i kraljicom Sofijom, koja odavno ima narušen odnos sa svojom snahom, a njihova međusobna netrpeljivost dobro je poznata svima.