BEN AFFLECK

Odrastajući uz oca alkoholičara tvrdio je da nikada neće postati poput njega, no holivudski glumac ipak je posrnuo: Slava ga je povukla na dno, odakle ga je izvukla bivša supruga

16.03.2020 u 06:23

Bionic
Reading

‘The Way Back’ film je o alkoholičaru Jacku koji je odabran da vodi košarkaški tim u jednoj srednjoj školi. Zvuči li vam sve ovo pomalo poznato? Toliko poznato da bi neki čak zaključili kako je film zapravo baziran na istinitoj priči glavnog glumca Bena Afflecka i njegovoj životnoj borbi s ovisnošću o alkoholu. U filmu je on nekadašnja košarkaška zvijezda koji je zbog ljubavi ‘prema čašici’ izgubio sve - školarinu za koledž, suprugu, ali i priliku da živi normalnim životom. Sve to umalo mu se odigralo i u stvarnom životu, a nešto je ipak izgubio

Nakon godina pokušaja da spasi svoj brak, u kojem su dobili troje djece, Ben Affleck i Jennifer Garner potpisali su poraz, ali i papire za razvod, a najveći krivac u svemu bio je upravo alkohol, u kojem je on pronalazio utjehu.

'Dosta dugo znao sam se kontrolirati s pićem, ali u trenutku u kojem se moj brak krenuo raspadati sve je krenulo po zlu. Potpuno sam izgubio kontrolu. Bilo je to krajem 2015. i početkom 2016. Moje opijanje dovelo je do još većih problema, umjesto rješavanja krize u braku. I danas mislim da mi je razvod braka najveći poraz i greška života', rekao je sasvim iskreno glumac.

  • +20
Ben Affleck Izvor: EPA / Autor: CLAUDIO ONORATI

Ben Affleck vodi borbu protiv alkoholizma već punih 20 godina, nekoliko se puta priključio ustanovi za odvikavanje, a sve je započelo odrastanjem uz oca koji je imao isti problem.

'Moj otac bio je alkoholičar... bio sam svjestan toga kao dijete. On je jako puno pio i bio je, kako se ono kaže, pravi alkoholičar. Pio bi po cijeli dan - svaki dan. Moram mu odati priznanje za veliku borbu koju vodi već deset godina, koliko je trijezan. Mislim da je to poprilično impresivno', kazao je jednom prilikom Affleck i dodao:

'Uvijek sam govorio da neću biti poput svog oca, a na kraju mi se upravo to dogodilo. Najgori dio alkoholizma je činjenica da itekako možete utjecati na živote vlastite djece. Shvatio sam da će me se u jednom trenutku početi sramiti. Zašto bi se moja djeca trebala crvenjeti zbog mojih postupaka pred svojim prijateljima u školi ili kasnije na fakultetu i poslu. Posljednjih godinu dana isključivo sam posvećen svojoj djeci. Vozim ih u školu, na treninge, utakmice i u crkvu. I zaista uživam u tome.'

Velik poticaj glumcu su dali i bliski prijatelji te su ga usmjeravali na pravi put. Put je, kaže, trnovit, prepun uspona i padova, a nakon što je prije nešto više od godinu dana prekinuo vezu s njujorškom scenaristicom Lindsay Shookus vratio se lošim starim navikama. Nesretan zbog propale ljubavi, okružio se pogrešnim društvom, često izlazio pa opet upao u probleme.

'Ne mogu vam opisati koliko je lakše kada imate bliske ljude pored sebe u tim teškim, kriznim trenucima. Nekoga tko je s vama i u usponima, ali i u padovima. Bradley Cooper i Robert Downey Jr. jako su mi pomogli i bili mi velika podrška u svemu ovome. Oni su sjajni prijatelji i zbog njih sam danas trijezan. Važno je u cijelom tom procesu biti iskren, ispričati se kada si u krivu i ne skrivati ranjivost. Tek tada mogu ti pomoći oni koji te vole, a i ti njima', u jednom je intervjuu pojasnio 56-godišnjak.

Benjamin Geza Affleck-Boldt, poznatiji jednostavno kao Ben Affleck, rođen je 15. kolovoza 1972. godine u kalifornijskom gradu Berkeleyju, a kad je imao tri godine, njegova se obitelj preselila u Massachusetts. Njegova majka Christopher Anne ‘Chris’ Boldt bila je učiteljica u osnovnoj školi s diplomom s Harvarda, dok je otac Timothy Byers Affleck sanjao o tome da postane pisac, pa je zarađivao kao stolar, automehaničar, električar, konobar, ali i domar na Harvardu. Ono o čemu je on sanjao te se sredinom 60-ih i okušao kao glumac u kazalištu u Bostonu ostvarili su njegovi sinovi - Ben i mlađi mu brat Casey Affleck.

Ben Affleck - filmovi Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Otac se sve više odavao alkoholu, stoga je s njim bilo itekako teško živjeti. Sve je postalo lakše nakon što se, kada mu je bilo 12 godina, majka odlučila rastati te se otac iselio. Tražeći utjehu u čaši, Timothy Affleck ostao je bez svega - obitelji, ali u konačnici i doma, pa je čak dvije godine živio na ulicama Cambridgea. Kada je Ben Affleck napunio 16, otac je napokon odlučio prijaviti se u rehabilitacijski centar, u kojem je proveo idućih 12 godina trudeći se ostati trijezan, ali i pomažući novopridošlim ovisnicima.

I dok je s ocem prolazio najteže trenutke, zahvaljujući majci mogao je uživati u kazališnim predstavama, koje su redovito pohodili, a ona je njega i brata ohrabrivala da snimaju i svoje filmove. Braća su s vremenom počela obilaziti audicije za lokalne reklame i filmske produkcije, a zahvaljujući majčinu prijateljstvu s casting direktorom, svoj prvi glumački angažman Ben Affleck imao je već sa sedam godina.

Smatrajući da je gluma loš odabir, koji nema budućnosti, Chris Boldt spremala je sinu novac na stranu kako bi upisao fakultet i postao učitelj, što je smatrala puno boljim odabirom.

Dobri Will Hunting Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

S 13 godina snimao je za dječji TV program, točnije dječje serije The Voyage of the Mimi’ i ‘The Second Voyage of the Mimi’ u Meksiku, zahvaljujući čemu je naučio izvanredno govoriti španjolski, a nakon što je upisao srednju školu Cambridge Rindge and Latin počeo je glumiti u kazališnim produkcijama, sve na nagovor učiteljice glume Gerry Speca.

Tada se zbližio s dvije godine starijim studentom koji je sanjao iste snove, a kojeg je poznavao još kao osmogodišnjak. Naravno, riječ je o Mattu Damonu, a njihovo prijateljstvo obilježilo im je život - što privatno, što poslovno. Naime Affleck i Damon imali su iste interese, stoga su zajedno otišli u New York kako bi obilazili glumačke audicije, a sve zarađeno stavljali su na zajednički račun da bi imali čime plaćati aviokarte ili one za vlak.

Nakon srednje škole Ben je nekoliko mjeseci studirao španjolski jezik na fakultetu u Vermontu, a sve kako bi bio bliže tadašnjoj djevojci, no nakon frakture kuka, koju je zadobio igrajući košarku, odustao je i kao 18-godišnjak se preselio u Los Angeles te je godinu i pol studirao na Occidental Collegeu. Paralelno sa školovanjem, cijelo je vrijeme tražio ulogu koja će mu otvoriti vrata, a nije se libio ni režiranja studentskih filmova.

No sve je to bilo ‘ništa spektakularno’, točnije bilo je sve dok 1997. nije s Mattom Damonom snimio Dobri Will Hunting’, film koji je bio prekretnica u njihovim karijerama. Scenarij na 40 stranica napisao je pet godina ranije Matt Damon kao kazališnu predstavu na Harvardu te je zamolio prijatelja Bena Afflecka da glumi s njim. Nekoliko godina kasnije, kad se uselio u Affleckov iznajmljeni stan u Los Angelesu, prijatelji su počeli raditi na njemu.

Koliki su uspjeh postigli, posebice zašto su ostali ustrajni na tome da nitko ne intervenira u njihov scenarij, govore osvojeni Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij, a Affleck je ujedno, sa svojih tada 25 godina, postao najmlađi dobitnik Oscara u toj kategoriji. Uspjeh filma značio je puno za njegovu karijeru jer je od tada imao priliku sam birati uloge umjesto da obilazi audicije i dobiva odbijenice.

Snimio je tako blockbuster ‘Armageddon’, potomZaljubljeni Shakespeare’, ali i ratni film ‘Pearl Harbor, a kasnije i mnoge druge koji su mu obilježili život.

‘Zaljubljeni Shakespeare’ za njega je imao veliko značenje, a kako i ne bi kada je u njemu glumio s tadašnjom djevojkom Gwyneth Paltrow, s kojom se upoznao nekoliko mjeseci ranije na večeri koju je priredio Miramax. Veza je trajala do siječnja 1999., no nekoliko mjeseci kasnije Gwyneth ga je nagovorila da ponovno zajedno stanu pred kamere u filmu Ljubav kao sudbina’. Vezu su obnovili, no konačno su prekinuli u listopadu 2000., ostavši nakon svega u prijateljskim odnosima.

Njegova vjerojatno najpoznatija veza bila je ona s Jennifer Lopez, s kojom se upoznao na snimanju filma Gigli’. Započeli su je u srpnju 2002. i ubrzo su postali jedan od najpoznatijih holivudskih parova. Nije postojao časopis koji ih nije stavio na naslovnicu, secirali su ih do najsitnijeg detalja, a čak su dobili i nadimak Bennifer, kao kombinaciju njihovih imena. Pale su i zaruke već u studenom te godine, a upravo zbog nevjerojatne medijske pažnje samo četiri dana prije zakazanog vjenčanja 14. rujna 2003. sve su otkazali. U siječnju 2004. njihovoj je ljubavi došao kraj, a nekoliko mjeseci kasnije Ben Affleck se skrasio uz Jennifer Garner.

Upravo u njoj pronašao je sve ono što je godinama tražio - mir i stabilnost - pa su već u lipnju 2005. u tajnosti svoju vezu i ozakonili na egzotičnom otoku Turks i Caicos. Jedini gosti na vjenčanju bili su Victor Garber, koji ih je vjenčao, i njegov partner Rainer Andreesen. Tijekom braka dobili su troje djece - 2005. Violet Anne, 2009. Seraphine Rose Elizabeth i 2012. Samuela Garnera.

Nažalost, mnogobrojna iskušenja, među kojima i njegova izvanbračna afera s dadiljom njihove djece, presudila su njihovu braku, pa su u lipnju 2015. najavili da se razvode. Ben Affleck nastavio je živjeti u gostinskoj kući pokraj obiteljskog doma do sredine 2017. Papire za razvod podnijeli su tek dvije godine kasnije, a sve je finalizirano u listopadu 2018. godine.

Od samog početka, čim su donijeli odluku o razvodu, Ben i Jennifer svoju su djecu odlučili staviti na prvo mjesto - dogovorili su zajedničko skrbništvo, a i danas znaju zajedno ići na nedjeljne mise, baš poput svake ‘normalne’ obitelji. Upravo mu je bivša supruga bila najveća potpora u njegovoj borbi protiv alkohola, a on je nedavno priznao kako mu je najveća pogreška u životu bila odluka da se razvede od Jennifer.