PLODAN STVARATELJ

Preminuo Richard Donner, redatelj filmova 'Superman' i 'Goonies'

06.07.2021 u 01:09

Bionic
Reading

Plodni holivudski redatelj i producent Richard Donner, koji je radio na nekim od najvećih filmskih hitova 1970-ih i 80-ih, preminuo je u 92. godini

Donner je umro u ponedjeljak, rekla je za Deadline njegova supruga, filmska producentica Lauren Shuler Donner.

Steven Spielberg, koji je napisao priču za film 'Goonies', odao je počast Donneru, naglasivši kako je bio nadaren za mnoge žanrove.

'Biti u njegovom krugu bilo je slično druženju s vašim omiljenim trenerom, najpametnijim profesorom, najžešćim motivatorom, najljubaznijim prijateljem, najdubljim saveznikom i, naravno, najvećim Gooniejem od svih', izjavio je Spielberg za Variety.

'Bio je veliko dijete. Svim srcem i cijelo vrijeme. Ne mogu vjerovati da je otišao. Ali njegov hrapav smijeh iz srca ostat će zauvijek sa mnom', dodao je Spielberg.

Glumac Danny Glover, koji je s Donnerom radio na filmu 'Smrtonosno oružje' iz 1987. godine, kao i svim njegovim nastavcima, izjavio je kako mu je srce slomljeno tužnom viješću.

'Suradnja s Dickom Donnerom, Melom Gibsonom i timom 'Smrtonosnog oružja' bio je jedan od najponosnijih trenutaka moje karijere. Zauvijek ću mu biti zahvalan na tome', rekao je Glover.

Mel Gibson je Donnera nazvao velikodušnim srcem i dušom, koje je obilato davao svima koji su ga poznavali.

Richard Donner je rođen 24. travnja 1930. godine u njujorškom Bronxu. Karijeru je započeo kao televizijski redatelj, s dugim nizom potpisa na odjavnim špicama, od 'Zone sumraka', preko 'Traži se: Živ ili mrtav' do 'The Man From UNCLE'.

Režirao je neke od najupečatljivijih i najisplativijih holivudskih filmova, a karijera mu je krenula uzlaznom putanjom nakon režije filma 'Pretkazanje' s Gregoryjem Peckom i Lee Remick u glavnim ulogama. Film iz 1976. godine s budžetom od 2 milijuna dolara, samo u SAD-u je zaradio 60 milijuna dolara, a snimljena su i dva nastavka.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Donner je režirao i 'Supermana' iz 1978. godine u kojem je glumio Christoper Reeve, kao i 'Gooniese' iz 1985. i kultni hit 'Žena sokol'.

Za 'Archive of American Television' 2006. godine je izjavio da je odmah čim su se sreli znao da Reeve može glumiti 'čovjeka od čelika'. Bio je odlučan ulogu dodijeliti relativno nepoznatom Reeveu, unatoč tome što je za tu ulogu na rasplaganju imao više istaknutih glumaca. Film je postao ogroman hit, zaradivši više od 300 milijuna dolara širom svijeta.

Režirao je i 'Smrtonosno oružje', kao i njegove nastavke, što ga je svrstalo među holivudske redatelje koji su zaradili više od milijardu dolara na blagajnama.

U pedesetim godinama Donner se vjenčao s Lauren Shuler Donner. S njom je osnovao The Donners’ Company, tvrtku koja je 2000. godine producirala izuzetno uspješan film 'X-Men', a kasnije i prequel 'X-Men Origins: Wolverine'.