30 godina od prvog nastavka

Ovo sigurno niste znali o filmu 'Smrtonosno oružje'

05.08.2017 u 12:33

Bionic
Reading

U ožujku 1987. godine publika se prvi put susrela s neobičnim losanđeleskim detektivima Rogerom Murtaughom i Martinom Riggsom koje su u filmu 'Smrtonosno oružje' igrali Danny Glover i Mel Gibson. Četiri nastavka uzbudljivog akcijskog trilera s dozom crnog humora koje je režirao Richard Donner stekla su veliku popularnost, no postoje neke činjenice koje vam možda nisu poznate o tom filmu

1. Kaskader iz filma Dar Robinson ubijen je nakon što je film snimljen. Redatelj svih nastavaka Richard Donner posvetio mu ga je, što se može vidjeti u odjavnoj špici na kojoj piše: 'Ovaj film posvećen je sjećanju na Dara Robinsona, jednog od najvećih kaskadera u filmskoj industriji'. Robinson je obučavao Jackie Swanson, koja je sama skočila u uvodnoj sekvenci filma (samoubojstvo Amande Hunsacker).

2. Uloga Martina Riggsa prvo je ponuđena Bruceu Willisu.

3. Martin Riggs je prema originalnoj zamisli scenarista Shanea Blacka trebao umrijeti još na kraju 'Smrtonosnog oružja 2', nakon što ga opaki Rudd pokosi s tri metka. Riggsova smrt postala je aktualna i u pretprodukciji četvrtog dijela. Prema prvoj verziji scenarija, nije trebao isplivati na površinu onda kad ga u finalu poklopi ogroman betonski blok i odnese na samo dno. No, kao i u prethodnom slučaju, redatelj Richard Donner jednostavno nije htio čuti za tu opciju.

4. Seksepilna glumica Patsy Kensit (Rika Van Den Haas), koja se pojavila u 'Smrtonosnom oružju 2' (1989.), izjavila je da joj je bilo vrlo teško snimiti scenu seksa s Melom Gibsonom jer su oboje bili u braku i katolici su.

5. Tematska pjesma iz trećeg dijela filma je Stingova 'It’s Probably Me'. Zgrada uništena u početnoj sceni tog nastavka je gradska vijećnica Orlanda na Floridu. Bill Frederick, tadašnji gradonačelnik Orlanda, glumio je policajca koji plješće i uzvikuje 'bravo' nakon što je zgrada srušena.

6. Kemija između Gibsona i Glovera proradila je već na prvom zajedničkom čitanju scenarija. Obojica su izjavila da ni jedan nastavak filma ne bi bio tako dobar da se nisu zbližili i postali prijatelji.

7. Kada je 1994. godine film snimljen, Mel Gibson je za ulogu u 'Smrtonosnom oružju 4' dobio 30 milijuna dolara i tada je to bio najveći honorar isplaćen nekom glumcu za jednu ulogu. Danas se zvijezde redovito honorira takvim (ili većim) iznosima.

8.  Kako bi se pripremili za svoje uloge, glumci su morali naučiti tri tehnike borilačkih vještina, uključujući capoeiru, jailhouse rock (tehniku borbe koja je nastala u zatvorima SAD-a) i džiju-džicu. 

9. Danny Glover pojavio se u cameo ulozi kao maskirani pljačkaš banke u filmu Mela Gibsona iz 1994., 'Mavericku'. Kad Maverick skida pljačkaševu maramu i otkriva da je to Danny Glover, najprije se gledaju nekoliko trenutaka, pokušavajući se sjetiti zašto izgledaju poznato jedan drugom. Tijekom te scene Danny Glover još jednom ponavlja svoju slavnu rečenicu iz 'Smrtonosnog oružja': 'Postajem prestar za ovo sranje!'

10. 'Fire in the Hole' popularnog hard rock benda Van Halen je naslovna pjesma četvrtog dijela, a našla se na njihovom 11. albumu 'Van Halen III' iz 1998. godine.