REESE WITHERSPOON

'Plavuša s Harvarda' na sceni je već desetljećima, ali njezino vrijeme, čini se, tek dolazi

17.06.2019 u 06:55

Bionic
Reading

Osvojila je Oscara, dobila zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, ali i zacementirala svoj status i postala kraljica romantičnih komedija, a njezino carstvo krenulo se razvijati tek nakon što je osnovala produkcijsku kompaniju Pacific Standard. Upravo tada otkrila se i ‘njezina misija’ u filmskoj industriji - ona je tu da se ispričaju dosad neispričane priče, one o ženama, ali i da se upravo ženama pruži više prilika

Kada su 2017. godine svoj televizijski debi imale ‘Male laži’, koje su doslovce preko noći postale svjetski hit i ekipi serije donijele čak osam Emmyja i četiri Zlatna globusa, bio je to trenutak u kojem je Hollywood napokon počeo ozbiljno doživljavati ambicije i mogućnosti najpoznatije ‘plavuše s Harvarda’.

Svoju karijeru započela je kao zvijezda filmova u kojima je glumila mahom priglupe djevojke, koje su u suštini bile sve samo ne priglupe, no Reese Witherspoon i danas je najpoznatija upravo po njima. Ipak, bilo bi itekako pogrešno da je se ‘stavi u ladicu’ jer je ona tijekom višegodišnje karijere pokazala da može i zna puno bolje, a to je i dokazala filmovima Hod po rubu’, ‘Divljina’, ‘Sajam taštine’ i ‘Nestali zarobljenik’.

  • +7
Reese Witherspoon Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Danas 43-godišnja Reese Witherspoon jedna je od rijetkih glumica koje su pronašle savršen balans između komercijalnog uspjeha, odnosno uloga koje će donijeti zaradu, i onih koje će eminentni kritičari nagraditi pozitivnim ocjenama.

Stoga ne treba čuditi to da upravo nju doživljavaju kao ‘zvijezdu s pokrićem’, onu koja je dovoljno karizmatična da samo svojim pojavljivanjem u nekom filmu on postane hit.

Slavna glumica rođena je 22. ožujka 1976. godine u New Orleansu kao Laura Jeanne Reese Witherspoon. Otac John Draper Witherspoon bio je otorinolaringolog, ali i potpukovnik u američkoj vojsci, dok joj je majka Mary Elizabeth bila medicinska sestra i profesorica na fakultetu Vanderbilt.

‘Imala sam roditelje koji su vjerovali da mogu napraviti sve što poželim i svjesna sam koliko mi je to pomoglo u životu. Mislim da su oni, sa svojim karijerama, smatrali da moraju pomagati ljudima na dnevnoj bazi, a tome su i mene naučili. U meni je dugo tinjala želja da i sama postanem liječnica’, priznala je svojedobno Reese Witherspoon.

Reese Witherspoon Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sa samo sedam godina postala je model i zaštitno lice lokalne trgovine, a četiri godine kasnije pobijedila je u talent showu.

Sve to pomoglo joj je da stekne samopouzdanje, ali i učvrstilo uvjerenje da je rođena da postane glumica. Iako je bila dobra učenica te je čak pohađala Stanford, ispisala se nakon samo godinu dana studiranja, nakon što je shvatila da engleska književnost nije ono o čemu je maštala, već gluma.

Da nije pogriješila u odabiru, makar se često preispitivala, shvatila je već 1991., kada je sa samo 14 godina dobila prvu ulogu u filmu Čovjek na Mjesecu’, a onda je 1998. dobila priliku da u Twilightu’ glumi rame uz rame s Paulom Newmanom, Susan Sarandon i Geneom Hackmanom. Jednostavno, kako je priznala, takvu šansu nije mogla propustiti, a iako roditelji nisu bili pretjerano sretni zbog njezine odluke, ipak su je podržali.

Reese Witherspoon u filmu 'Čovjek na Mjesecu' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Dolazak u Hollywood za nju je bio poprilično čudan jer na takav način života do tada nije bila navikla: ‘Odrasla sam u Tennesseeju i nismo znali tko ili što je Louis Vuitton, a svoju haljinu za maturalnu večer morala sam naručiti iz kataloga.’

Isto tako, u to doba nije imala pojma ni tko je Robert DeNiro ili Martin Scorsese, na čiju je audiciju putovala za ulogu u filmu ‘Rt straha’. Nažalost, tijekom leta avionom pohvalila se time putniku do sebe, a koji joj je otkrio sve o ovim holivudskim legendama, dovoljno da Reese doživi neviđenu tremu i pogriješi u čitanju teksta. Rezultat je bio jasan - ulogu nije dobila ona, već Juliette Lewis, no taj neuspjeh pomogao joj je kasnije.

  • +13
Reese Witherspoon i Ryan Phillippe Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Snimanje ‘Okrutnih namjera’ 1999. za nju je donijelo promjene i u privatnom životu jer je upravo tada započela njezina veza s glumcem Ryanom Phillippeom. Iste godine dobili su kćer Avu, a četiri godine kasnije i sina Deacona.

Paralelno s obiteljskim životom, Reese Witherspoon gradila je sve uspješniju karijeru, a onda je 2001. godine dobila ulogu koja je promijenila sve - onu uPlavuši s Harvarda’, filmu u kojem je utjelovila Elle Woods, plavokosu ljepoticu i članicu sestrinstva koja upisuje pravo na Harvardu samo kako bi bila blizu svog bivšeg dečka. Film je preko noći postigao neviđen uspjeh, a Reese se popela na sam vrh najtraženijih i najplaćenijih glumica s A liste.

Reese Witherspoon u 'Plavuši s Harvarda' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Godinu kasnije snimila je Šminkericu sa sela’, koja je samo u Americi zaradila nevjerojatnih 125 milijuna dolara, a nju je to dovelo u poziciju da sama bira uloge, ali i milijunske iznose koji će joj biti isplaćeni.

No koliko god se u Hollywoodu penjala na vrh, njezin privatni život počeo je patiti, a obožavatelji su nemalo ostali u šoku u studenom 2006., kada je objavljeno da se rastaje. Sa samo 23 godine ostala je sama s dvoje djece.

‘Svoju djecu rodila sam jako mlada, pa se i sama osjećam kao dijete koje odrasta s njima. Blagoslovljena sam što imam divnu i zdravu djecu koja me drže čvrsto na zemlji.’

  • +4
Reese Witherspoon i kći Ava Phillippe Izvor: Profimedia / Autor: Auto

U međuvremenu je imala mnoge slavne partnere, no tek je u filmskom agentu Jimu Tothu pronašla onog pravog te se za njega 2011. i udala i rodila mu sina Tennesseeja Jamesa Totha. Upravo udajom i rođenjem trećeg djeteta za Reese je opet krenulo sve kako treba - osnovala je produkcijsku kuću Pacific Standard, snimala je filmove, ali i hit serijuMale laži’, bacila se u producentske vode te izdala hit knjigu ‘Whiskey in a Teacup: What Growing Up iin the South Taught Me About Life, Love, and Baking Biscuits’.

Nitko ne može reći da prijašnjih godina nije bila aktivna i uspješna, no posljednjih nekoliko godina čini se da je sve to eskaliralo na puno višu razinu, a ona se našla gotovo na samom tronu industrije koja je do tada na samom vrhu priznavala samo muškarce. Shvativši što se događa, i sama je počela koristiti svoj glas i svoje ime za neke teme o kojima se do tada nije govorilo i postala je glasan borac za ženska prava.

Reese Witherspoon kao mala Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U međuvremenu je iz produkcijske kuće izašla njezina partnerica Bruna Papandrea, pa ju je Reese tada preimenovala u Hello Sunshine i ostvarila partnerstvo s kućom Otter Media. Unatoč godinama provedenim u Hollywoodu, njezino vrijeme, čini se, tek dolazi:

‘Upozorili su me da nećemo dugo trajati, da ne postoji tržište za takve teme i materijale. No, baš poput Elle Woods, ne volim da me se podcjenjuje.’

Reese Witherspoon odavno je dokazala da je uspješna u svemu čega se dotakne, a nikada nije krila to da joj je upravo obitelj na prvom mjestu.

‘Često se brinem da će mi djeca prebrzo odrasti i pitam se kako će se snaći u tako surovom svijetu. No u isto vrijeme, ne brinem se ni sekunde oko svega jer sam svjesna toga da smo im usadili prave vrijednosti i da su jako samosvjesni.'