nagradnjače

Osvojite albume Cinkuša, Tončija Huljića i benda Galdaria

14.11.2017 u 09:38

Bionic
Reading

Croatia Records i tportal.hr poklanjaju svojim čitateljima po tri primjerka albuma Cinkuša,Tončija Huljića i i benda Galdaria

Cinkuši - 'Krava na orehu'

Novi studijski album glazbene družine Cinkuši zove se 'Krava na orehu'. Pet godina nakon sjajnog live albuma 'Uživancija!' s DVD snimkom koncerta na kojem su objedinili hitove s hvaljena tri albuma 'Zeleni kader', 'Domesticus Vulgaris' i 'Špiritus sanctus', novi studijski album donosi deset novih pjesama s već poznatim singlovima 'Tiček', 'Oj, mladosti moja' te 'Mizerere tebi, Jeruzalem'.  Pjesma 'Tiček' obrada je tradicionalne pjesme koja je članove Cinkuša privukla svojom melodijom i tematikom. Gost u pjesmi je Darko Rundek, ujedno i jedini gost na novom albumu. Cinkuši vole posezati za Krležinim tekstovima, a uz njegov tekst korišten je stih iz narodne pjesme 'Oj, sončece'. Uz ova tri najavna singla kojima su Cinkuši započeli rad na novom albumu, svakako su i zanimljive i ostale pjesme koje, na neki način, zaokružuje tradicionalna pjesma 'U gori raste zelen bor' snimljena u dva dijela. Ako ih pitate za komentar, reći će da im je to trenutno najdraži album, maestralno zaokružen himnom na početku i kraju za koju će se založiti da postane i nova hrvatska himna. Albumom 'Krava na orehu' Cinkuši nude odgovore na sva važna pitanja o životu. 

Tonči Huljić - 'Tipo primitivo / Piano primitivo'

Novi studijski album Tončija Huljića i njegovog pratećeg Madre Badessa banda, 'Tipo primitivo / Piano primitivo'  službeno je promoviran u zagrebačkom art kinu 'Grič'.  Neuobičajeno mjesto za promociju odabrano je zbog gotovo pionirskog pothvata Tončija Huljića koji je za sve pjesme s novog albuma snimio spotove. Sedam najnovijih spotova brojni predstavnici medija danas su mogli premijerno vidjeti uz obavezan kino dodatak - kokice.

'Iako je svaki spot priča za sebe, oni ipak na kraju tvore jednu cjelinu pa je sve ispalo kao jedna dobra sapunica', rekao je Tonči. Redatelj svih spotova je Rino Barbir, izuzev spotova 'Čemu nervoza' i 'Kakvi san ja kralj' koje je režirao Tončijev dugogodišnji suradnik Marijo Grabovac. Novi Tončijev studijski album dvostruko je izdanje s ukupno 25 pjesama. Na prvom CD-u nalaze se nove pjesme među kojima su već poznate 'Amico Mio Goodbye', predstavljena na Splitskom festivalu 2016. godine, 'Čemu nervoza' i 'No stress' te 'Kakvi san ja kralj' koju je Tonči otpjevao na CMC festivalu u Vodicama 2016. godine.

Drugi CD sadrži akustične izvedbe novih i nekih već poznatih hitova poput 'Providenca', 'Guštan', 'Doma gren', 'Ja sam rojen da mi bude lipo' i mnogih drugih. 'Htio sam snimiti pjesme u originalu, onako kako nastaju u mojoj glavi i bez naknadnog aranžmana. Ovako ogoljene uz samo klavir i cayon kao glazbenu pratnju čine mi se idealne za neku dobru atmosferu u ribljem restoranu pa je to i podnaslov ovog drugog CD-a', objasnio je Tonči. Nekoliko upravo takvih akustičnih pjesama Tonči je uživo izveo u kinu Grič u pratnji Fedora Boića na klavijaturama i Kristijana Zorjana na cajonu. Predstavljanju albuma nazočili su i autorica svih tekstova na albumu Vjekoslava Huljić te Maksim Mrvica s kojim Tonči putuje u Kinu u sklopu glazbene turneje.  Novi studijski album 'Tipo primitivo / Piano primitivo objavljen je dvije godine nakon odličnog kompilacijskog izdanja 'The best of' koji uz već poznate hitove s prethodna dva albuma 'Ka hashish' i 'Panika' sadrži i DVD s nagrađenim dokumentarnim filmom 'Tonetov život ili Bog, lavur, iće i piće'. Novim albumom Tonči nastavlja opisivati život čovjeka u maloj sredini, ali dotiče se i nekih svakodnevnih dilema kao u pjesmi 'Penzija', gotovo svakodnevnih diskusija i razmišljanja poput onih u pjesmama 'Panama' i 'Pošteno' do ljubavnih jada u pjesmi 'Ciao, ciao'. S obzirom na to da su Tončiju oba CD-a podjednako važna, cijelo izdanje prate i dvije naslovnice albuma, a za ovako zanimljivo dizajnersko rješenje zaslužan je tim sarajevske Fabrike koji potpisuju i tri prethodna Tončijeva albuma. 

Galdaria - 'R.I.P.'

Glazbena priča rock benda Galdaria počela je krajem '80-ih godina u Županji kada su shvatili da je ljubav prema glazbi upravo ono što će odrediti njihov životni put. Nakon dva objavljena albuma i deset godina stanke veliki povratak na scenu zaokružili su novim, trećim albumom simboličnog naziva 'R.I.P.'.  Tekst i glazbu potpisuje frontmen benda Mario Vestić, mnogima poznat kao autor velikih hitova Opće Opasnosti poput 'Jednom kad noć', 'Uzalud sunce sja'. 'Pobjeg'o sam', 'Nenapisana stranica' i mnoge druge. Uz njega, aranžmane pjesama potpisuju i ostali članovi grupe: Danijel Peršić Dane (bubanj), Nikola Berać (bas gitara) i Dražen Pešić (električna gitara).  Galdaria je davne 1993. godine objavila album prvijenac 'Dok prolazi vrijeme', zatim je uslijedio album 'Poderan dan' (1998.), nakon čega su se članovi razdvojili te prestali s radom. Ponovno se okupljaju 2012. godine te u periodu od četiri godine objavljuju odlične singlove 'Slika', 'Zaboravi' i 'To može samo ljubav'.  Mario Vestić vrlo je emotivno doživio konačni izlazak albuma:

'Nakon svih Scila i Haribda koje je Galdaria prošla od kraja '80-ih do danas, postojeći u nekom svom paralelnom svemiru, preživjevši sve odlaske, prestajanje s radom, probleme s tehnikom (od kojih neki do danas nisu objašnjeni), držati ovaj album u rukama izgleda malo nestvarno.' Ovaj sjajan album odašilje snažnu poruku kako strast, ljubav prema glazbi i stvaranju nitko ne može oduzeti. Trinaest energičnih i emotivnih pjesama odmah će vas zaokupiti i uvesti u svijet koji, unatoč imenu, ostavlja mjesta nadi; jer i Galdaria je na kraju, uz sve nedaće koje su ih pratile, dočekala svoj treći album na radost svih ljubitelja dobrog rocka! 

Croatia Records i tportal.hr daruju svojim čitateljima po tri primjerka albuma Cinkuši - 'Krava na orehu', Tonči Huljić - 'Tipo primitivo / Piano primitivo' i Galdaria - 'R.I.P.' Dobitnici su Niko Crvelin (Tonči Huljić), Lada Lozančić (Tonči Huljić), Anita Bronić (Tonči Huljić), Mirko Petak (Cinkuši), Lela Kerdić (Cinkuši), Renata Srečić (Cinkuši), Damir Hladnić (Galdaria), Suzana Botica (Galdaria) i Krešo Šamec (Galdaria).