MÅNESKIN

Od uličnih svirača do zvijezda: Tko su žestoki Talijani koji su uvjerljivo pobijedili na Eurosongu?

23.05.2021 u 09:58

Bionic
Reading

Žestoki talijanski rokeri koji su pomeli konkurenciju na ovogodišnjem Eurosongu s pjesmom 'Zitti E Buoni', oduševili su svojim moćnim zvukom i uvjerljivim nastupom

Iako natjecanje Eurosong nije baš previše naklonjeno žešćim gitarama pa su rock glazbenici u tek rijetkim slučajevima odnijeli pobjedu poput finskih metalaca Lordi 2006. godine s pjesmom 'Hard Rock Hallelujah', ove su godine mladi glam rokeri iz Rima bili od samog početka favoriti.

Odličnim nastupom i pamtljivim refrenom potukli su konkurenciju te su uvjerljivo pobijedili na ovogodišnjem natjecanju u Rotterdamu.

Måneskin Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Tko su zapravo Måneskin?

Dolaze iz Rima, a znaju se još od srednje škole. Prije nego su se proslavili svirali su na rimskim ulicama, a nakon što su pobijedili na Sanremu s pjesmom 'Zitti E buoni' imali su izravan ulazak u finale Eurosonga.

  • +5
Pobjednici Eurosonga Måneskin Izvor: Profimedia / Autor: Sander KONING / AFP / Profimedia

Bend čine pjevač Damiano David, gitarist Thomas i basistica Victoria, čija je matična zemlja Danska, odakle su Talijani i uzeli riječ za naziv grupe Maneskin, što znači mjesečina te bubnjar Ethan.

U svojoj pjesmi koju su sami napisali pjevaju o uličarima koji buržujima poručuju da budu 'poslušni i dobri', a veliki uspjeh ih je iznenadio.

'Ne možemo još uvijek vjerovati! Drago nam je da toliko ljudi voli rock', rekli su benda Måneskin na konfereneciji za medije nakon pobjede u Rotterdamu nakon što su otvorili šampanjac kako bi proslavili.

A na početku je bilo upitno hoće li uopće sudjelovati ove godine na Eurosongu, zbog globalne pandemije. A onda, potpuno neočekivano skočili su na prvo mjesto na kladionicama i odnijeli pobjedu iako im nacionalni stručni žiriji iz 39 zemalja Europe nisu bili toliko naklonjeni kao što su bili Švicarskoj i Francuskoj.

Bend su osnovali Victoria De Angelis (21) i gitarist Thomas Raggi (20), koji su zajedno išli u školu u Rimu, a kasnije im se priključio Damiano David (22) kao glavni vokal, dok su bubnjara Ethana Torchija (20) našli preko Facebooka.

Nakon što su sudjelovali u X Factoru 2017. gdje su osvojili drugo mjesto njihova je karijera krenulo strelovito, te su jedan od najpopularnijih talijanskih bendova sa 17 platinastih i šest zlatnih ploča te su prešli više od milijun prodanih primjeraka albuma i singlova.