NEDOREČENA zaDNJA SCENA

Obitelj Soprano je prije 14 godina otišla s malih ekrana, ali još uvijek nismo sigurni je li i Tony otišao s ovog svijeta

16.06.2021 u 06:17

Bionic
Reading

Kad je posljednja sezona HBO-ove serije 'Obitelj Sprano' prije 14 godina stigla do samog kraja, milijuni gledatelja koji su pratili njeno emitiranje urlali su misleći da su izgubili kabelsku vezu. Međutim s kablovima je sve bilo u redu, a za šok i nevjericu zaslužan je David Chase smislivši jednu od najsjajnijih i najneizvjesnijih zadnjih scena u povijesti televizije

Finalna epizoda, nazvana 'Made in America', privodi epskom i dvosmislenom kraju priču o mafijaškom bossu iz sjevernog New Jerseyja Tonyju Sopranu, kojeg je izvrsno glumio pokojni James Gandolfini.

U toj sceni Tony, Carmela (Edie Falco) i njihov sin A.J. (Robert Iler) sjede u restoranu Holsten’s, jedu najbolje kolutiće luka u Jerseyju i slušaju pjesmu 'Don’t Stop Believin'' benda Journey. Pjesma se prekida na 'Don't stop' i slijedi 10 sekundi crnila na ekranu prije odjavne špice.

Glumica Edie Falco u podcastu New York Knicksa otkrila je da je s Gadolfinijem 2010. godine snimila alternativni završetak serije kako bi pokušali privući LeBrona Jamesa da igra u Madison Square Gardenu, iako nije znala tko je on.

U njemu Tony nastavlja živjeti kao zaštićeni svjedok, vjerojatno zahvaljujući simbiozi koju je uspostavio sa saveznim agentom Dwightom Harrisom (Matt Servitto), ali unatoč fanfarama i raznim nagađanjima, scena nije uključena u seriju i jednostavno je ostala neiskorišten, alternativni završetak.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Što se zapravo dogodilo Tonyju?

Sopranov predosjećaj

U seriji Tony prethodno priznaje dr. Jennifer Melfi (Lorraine Bracco) da 'za tipove poput njega, istaknute momke, postoje dva kraja: smrt ili kraj posla'.

Zbog očekivanja svjedočenja Carla Gervasija (Artur J. Nascarella), nakon uhićenja njegova problematičnog sina Jasona, Tony se priprema za optužnicu koja bi ga vjerojatno strpala iza rešetaka do kraja života. Čak i ako je Soprano preživio večeru, njegov stari način života u osnovi je gotov i simbolizirana smrt.

Završetak sa zamračenjem

Dok rock pjesma iz 80-ih odzvanja cijelom zalogajnicom, ponavlja se kadar muškarca koji sjedi za šankom restorana i neprestano pogledava Tonyja. U odjavnoj špici potpisan je kao 'Man in Members Only Jacket', što je referenca na prvu epizodu šeste sezone 'Members Only', u kojoj je FBI-jev doušnik Eugene Pontecorvo (Robert Funaro) iz Sopranove ekipe počinio vrlo slikovito samoubojstvo, nakon što mu nijedna strana nije dopustila da se s obitelji povuče na Floridu.

U posljednjim trenucima serije vidi se kako čovjek ulazi u zahod Holsten’sa oko 30 sekundi prije zacrnjenog ekrana. Ovaj potez odražava Tonyjevu omiljenu scenu iz 'Kuma', kada Michael Corleone uzima pištolj skriven u zahodu restorana da bi se osvetio za pokušaj atentata na njegova oca.

Dok je 'Members Only' čovjek u zahodu, Meadow (Jamie-Lynn Sigler) nakon više pokušaja uspješno parkira automobil i potrči prema ulazu Holstens'a, a Tony podiže pogled neposredno pred sam kraj.

To što je Tony u tom trenutku odrezan u skladu je s kontinuitetom snimanja Chasea, koji je režirao samo prvu i zadnju epizodu serije.

Teorije

Među članovima njegove obitelji Tony prvi stiže u Holsten's, a nekoliko ljudi ulazi nakon toga, uključujući 'Members Only' čovjeka. Svaki put kad netko uđe na ta ulazna vrata, zazvoni zvono i prikazuje se Tonyjevo lice u krupnom planu kako bi se publici predočila njegova točka gledišta.

U završnim sekundama ponovno se začuje zvono, uz očekivanje da u restoran ulazi Meadow. U krupnom planu opet je Tonyjevo lice, vjerojatno dok 'Members Only' čovjek izlazi u pozadini s pištoljem u ruci, a onda nestaje slike. Ta tiha tama postaje Tonyjeva točka gledišta, a ovaj simboličan prikaz smrti provučen je više puta kroz zadnju sezonu serije.

'Vjerojatno čak ni ne čuješ kad se to dogodi', kaže Bobby Baccalieri (Steven Schirripa) Tonyju nekoliko epizoda ranije, u epizodi 'Soprano Home Movies', dok vode morbidan razgovor o tome kako bi mogli umrijeti. U predzadnjoj epizodi serije, nazvanoj 'The Blue Comet', Bobby je ubijen po zapovijedi šefa protivničke mafije. Kasnije Tony drži pištolj koji mu je za rođendan poklonio sad već pokojni Bobby i u mislima se vraća na rečenicu 'to čak ni ne čuješ'.

Drugi slučaj tišine događa se u epizodi 'Stage Five'. Tijekom večere savjetnika Silvija Dantea (Steven Van Zandt) s Gerryjem Torcianom (John Bianco) vlada zlokobna tišina kad naoružani napadač otvara vatru na Torciana.

  • +4
Obitelj Soprano Izvor: Profimedia / Autor: Moviestore / Shutterstock Editorial / Profimedia

Redateljevo slučajno priznanje

Prošle godine Chaseu se možda to omaklo tijekom intervjua te je više od deset godina nakon odbijanja objašnjenja zadnje scene nazvao to Tonyjevom smrću.

Tijekom intervjua za svoju knjigu 'The Sopranos Sessions', Chase je nehotično otkrio ishod kad ga je koautor Alan Sepinwall pitao o završnoj fazi serije.

'Niste mislili na Tonyja u Holsten'su, nego da su u vama ostale još dvije godine vrijedne priče', pitao je Sepinwall, a Chase je odgovorio: 'Da, mislim da sam tu scenu smrti zamislio otprilike dvije godine prije kraja... Ali nismo to učinili.'

'Shvaćate, naravno, da ste to upravo nazvali scenom smrti', rekao mu je tada koautor Matt Zoller Seitz, no i bez ovog slučajnog priznanja može se sve posložiti.

Tonyjevi neuspjesi

Čitava šesta sezona vrti se oko Tonyjevih neuspjeha, pa čak i uvodi u zadnju scenu.

U epizodi 'Kennedy and Heidi' Tony uviđa da nije mogao obuzdati Christopherovo (Michael Imperioli) divljanje s drogom, neposredno prije ubojstva svog rođaka, čija je bivša zaručnica postala FBI-jev doušnik.

Nakon toga, u epizodi 'The Second Coming', uslijedio je pokušaj A.J.-evog samoubojstva u Tonyjevom bazenu. Tony je tada ispustio vodu iz bazena, koju je natočio na početku serije kako bi nahranio patke koje simboliziraju njegovu obitelj. Sopranima je tako tijekom hladnog vremena bazen ostao prazan i natkriven.

U zadnjoj epizodi Tony potiho posjećuje Silvija, od kojega se ne očekuje da ponovno dođe svijesti. Opet u tišini, boss vjerojatno razmišlja o situaciji i kako je mogao više učiniti da je spriječi.

Kasnije vidi dementnog Juniora (Dominic Chianese), koji je tijekom serije zadirkivao Tonyja da nikad nije imao 'sposobnost sveučilišnog sportaša'.

Naravno, u sljedećoj sceni vidi se mural istaknutog lokalnog igrača američkog nogometa, naslikan na zidu u Holsten’su.

Čak i ako smo sigurni da je mrtav, ostaje pitanje tko je ubio Tonyja Soprana

Je li to bio Eugenov rođak? Nije li njujorška ekipa poštivala primirje? Ili je riječ o osveti dizajnera interijera koji je ubio 16 Čehoslovaka? Gdje je sve to vrijeme bio Furio (Frederico Castelluccio)?

Baš kao što obitelji i ljubavni partneri drugih ubijenih likova serije nikad nisu dobili konačne odgovore i zatvorenu priču, tako je budućnost Soprana ostala visjeti u zraku.

Možda rujanski prequel film 'The Many Saints of Newark', u kojem mladog Tonyja Soprana glumi 22-godišnji Gandolfinijev sin Michael, ponudi više odgovora u priči jedne od najvećih zagonetki televizije?