MARKO CINDRIĆ:

O meni se raspravljalo u britanskom parlamentu

27.01.2012 u 11:52

Bionic
Reading

DvadesetsedmogodišnjI Marko Cindrić, koji je utjelovio bogatog razmaženog ovisnika Filipa Gamulina u hit-seriji 'Loza', jedini je hrvatski glumac s diplomom uglednog Oxforda, no njegov londonski život nije bio nimalo lak. Slijedom toga otkrio je zašto je pisao kraljici Elizabeti

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, tri je godine išao na prijamni ispit i triput je dobio odbijenicu. 'To mi je spuštalo samopouzdanje. Uvijek sam se divio britanskim glumcima, Jeremyju Ironsu, Anthonyju Hopkinsu... Prave su glumačke zvijeri i da bih bio biti poput njih, morao sam otići u nepoznato. Bio je to motiv da istražujem mogućnosti studiranja vani. Odlučio sam da ću, ako to ne prođe, odustati od glume', opisao je Marko Cindrić svoj životni put za Večernjakov prilog E. Potom je odabrao tri fakulteta na koja će se prijaviti, Royal Academy, Oxford Academy i London Academy.

Konobario, prao suđe, prodavao kokice i karte za kino
'Zahvaljujem ADU što me nije primila, jer bih vjerojatno zauvijek ostao neko glupo zagrebačko derište. Znam da sam počeo živjeti život i guštati u životu kad sam se preselio u London', danas kaže glumac. No čim je stigao, imao je raznih problema. Da bi zaradio za život, nakon što su ga odbili u ribarnici, radio je kao perač posuđa, konobar, prodavao je kokice i karte za kino. Jer ipak mu je trebalo 11 tisuća funti da upiše godinu, koje nije imao.

Uz roditelje, sve vrijeme najveća podrška bila djevojka Rea Brčić. Zajedno su već devet godina, a upoznali su se kao kolege na Ekonomskom fakultetu. 'Uvijek sam imao njezinu podršku. Nevjerojatno je kako smo uspjeli održati vezu i izdržati svih pet godina mog boravka u Velikoj Britaniji. Čuli smo se svaki dan preko Skypea. Dolazio sam triput godišnje u Hrvatsku, a i ona je za mog studija nekoliko puta kod mene, rekao je glumac.

Pismo kraljici Elizabeti
Nakon diplome, prvi posao u muzeju Madame Tussauds bio je taj da je zamazan krvlju plašio je ljude na horor atrakciji muzeja. Uskoro mu je odbijeno produljenje vize i morao je napustiti državu, pomoć je potražio i kod Kena Livingstonea, bivšeg gradonačelnika Londona. Htio je kontaktirati i s premijerom Davidom Cameronom, a na kraju je poslao pismo i kraljici.
'Od diplome do povratka u Hrvatsku šest sam mjeseci bio ilegalac u državi. I danas čuvam dva pisma koja su mi poslali iz Donjeg doma britanskog parlamenta u kojima mi govore da je moj problem bio predmet rasprave u parlamentu. Naravno, nisu promijenili zakon o priznavanju diplome za produljenje vize zbog jednog Marka Cindrića', prisjeća se glumac.

Odlučio se vratiti u Hrvatsku. Pokrenuo je kazališni festival Nu:write koji se s uspjehom već dvije godine održao u Zagrebu, igrao je u predstavi 'Kiklop' Ivice Buljana, snimio je telenovelu 'Pod sretnom zvijezdom' i nekoliko kratkih filmova, a onda je došla 'Loza'.
Zaključio je kako je u Hrvatskoj predivno i da ovdje može uživati.