JOHN F. KENNEDY JR.

Ni 20 godina od tragične pogibije 'američkog princa', jedinog nasljednika neprežaljenog predsjednika, detalji iz njegova života ne prestaju intrigirati javnost

16.07.2019 u 06:19

Bionic
Reading

Imao je možda sve u životu, a zapravo nije imao ništa. Poznato prezime, ali i poprilično nasljedstvo na kraju su mu donijeli samo lošu sreću, a iako je od njegove smrti prošlo 20 godina, javnost još uvijek sa zanimanjem sluša sve nove detalje o životu, ali i pogibiji Johna F. Kennedyja Jr. i njegove supruge Carolyn

'Proveo je cijeli svoj život pokušavajući shvatiti tko je i što želi raditi, a do saznanja je napokon došao pred sam kraj. Ono što je shvatio to je da mu politika teče venama i uvjeren sam da je bio spreman odazvati se svom životnom pozivu', rekao je to Steven M. Gillon, koji je napisao najnoviju biografiju tragično preminulog Johna F. Kennedyja Jr., pod nazivom 'America's Reluctant Prince'.

Njih dvoje upoznali su se u vrijeme u kojem je John bio pomoćnik u nastavi na fakultetu Brown i ubrzo su postali dobri prijatelji. Upravo njemu nasljednik bivšeg američkog predsjednika povjerio se kako u životu igra čak dvije uloge - onu sina nekadašnjeg američkog predsjednika, no u privatnom životu bio je tek - John.

Carolyn Bessette-Kennedy Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na današnji dan obilježava se punih 20 godina otkako je John F. Kennedy Jr. sa suprugom Carolyn i njezinom sestrom Lauren poginuo u stravičnoj avionskoj nesreći, a neke detalji, kako iz njihovih života, tako i iz njihovih posljednjih trenutaka, javnost nikada neće imati priliku doznati.

Ono o čemu se ne prestaje pisati, pa i 20 godina nakon smrti, njihov je brak i odnos između njih dvoje. Većina njih tvrde kako su netom prije stravične pogibije prolazili kroz težu bračnu krizu - neki tvrde kako je razlog svađe bilo to što Carolyn nije željela imati djecu, drugi kako je njegova sestra Caroline bila protiv njihovog braka, kao i da njegovoj supruzi nije godila sva ta silna medijska pažnja i paparazzi koji su ih pratili u stopu.

Gotovo dva mjeseca prije nesreće ljubitelj adrenalina John F. Kennedy Jr. ozlijedio je gležanj na paraglidingu. Ozljedu je vukao sve do posljednjeg dana, no to ga nije spriječilo da sjedne za upravljač malenog aviona koji je kupio tri mjeseca ranije i koji je zapravo te večeri prvi put vozio sam, bez instruktora.

Iako je vikendima s instruktorom Jayem Biedermanom letio do Massachusettsa, ovoga puta on je bio zauzet, a John je odlučio ne uzimati dodatnog pilota, očito uvjeren da sam može upravljati avionom tipa Piper Saratoga. Carolyn Kennedy na sve je načine pokušala izbjeći let do Martha's Vineyarda, na kojem se održavalo vjenčanje njegove sestrične Rory Kennedy, a većinu popodneva provela je na pedikuri, tražeći od kozmetičarke da joj iznova nanosi novi lak jer nikako nije uspjela pogoditi nijansu koju je željela. Cijelo vrijeme dok je boravila na tretmanu Kennedy je nazivao svoju suprugu, no ona se nije javljala, sve do pred kraj, kada je napokon pristala da po nju stigne vozač i odveze je do aerodroma.

  • +17
John F. Kennedy Jr. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S njima na put, upravo na nagovor Carolyn Kennedy, krenula je i njezina mlađa sestra Lauren, vjerojatno samo kako bi smirila i više nego napetu situaciju među supružnicima. Trojac je uzletio 16. srpnja u 20.39 iz New Jerseyja, puno kasnije nego što je prvotno bio plan.

Iako je, gledajući prognozu, vrijeme bilo na njihovoj strani, do večeri se spustila gusta magla, zbog čega je vidljivost bila jako loša te su svi ostali piloti, i to oni s puno dužim letačkim iskustvom, odlučili ostati prizemljeni. No samouvjereni Kennedy smatrao je da on to može izvesti, stoga su poletjeli.

Upravo u trenutku polijetanja Carolyn Bessette čula se s Carole Radziwill, suprugom Johnovog rođaka i vjenčanog kuma Anthonyja Radziwilla, koji je bio terminalno bolestan. 'Sjećam se da mi je na kraju razgovora rekla 'zvat ću te kada stignemo' i potom - 'volim te', a ja joj nisam uzvratila. Dan-danas me muči što joj nisam to rekla.'

Misa zadušnica za Johna F. Kennedyja Jr., njegovu suprugu Carolyn i šogoricu Lauren Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Budući da avion nije stigao u predviđeno vrijeme, Johnov dugogodišnji prijatelj Dan Samson, koji ih je trebao pokupiti na aerodromu, nazvao je upravo Carole Radziwill kako bi doznao jesu li oni možda već s njima, je li došlo do promjene plana, a ubrzo se sve pretvorilo u bjesomučne pozive svima - djelatnicima na aerodromu, spasilačkim službama, članovima obitelji...

Kada se doznalo tko je nestao, u potragu odmah su uključene mornarica, kao i obalna straža, a proširila se na veliko područje te je trajala u konačnici pet dana. Nakon tri dana uočeni su ostaci zrakoplova na dnu mora, a dva dana kasnije tijela su izvučena. Dok su iščekivali vijesti, ipak nadajući se kako neće biti najcrnje, Rory Kennedy otkazala je vjenčanje, a obitelj se okupila u jednom od postavljenih šatora za vjenčanje kako bi se molili da Johna F. Kennedyja Jr., njegovu suprugu Carolyn i njezinu sestru Lauren pronađu žive.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Manjak iskustva doveo je do onog najgoreg - tročlana posuda poginula je u padu zrakoplova u ocean, a njihov pepeo, na Johnovu želju otprije, razasut je po oceanu, a ne pohranjen pored ostalih članova obitelji Kennedy.

O cijelom tragičnom slučaju obitelj Bessette nikada nije javno govorila, iako su oni u njoj izgubili čak dvije kćeri. Tek godinu nakon stravične nesreće oglasila se njihova majka Ann Freeman unaprijed napisanom izjavom putem svog odvjetnika. U njoj je pisalo: 'Zbog gubitka troje mladih ljudi, koje smo nevjerojatno voljeli, naši su se život zauvijek promijenili. Nastavljamo u svojoj borbi s tugom i želimo da se naša privatnost i dalje poštuje.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nedugo nakon nesreće preminuo je i Johnov rođak Anthony Radziwill, a njegova supruga Carole otkrila je kako bi život Johna i Carolyn vjerojatno izgledao danas:

'Volim misliti da bi danas imali puno djece jer znam da su ih oboje željeli. Zamišljam da su ih se tabloidi napokon zasitili i ostavili ih na miru. Johnov časopis George postigao bi nevjerojatan uspjeh. No to je vjerojatno tako kada netko umre mlad: ne žališ samo zbog onog što je bilo, već i zbog onog što je moglo biti.'