bezvremenski šik

I 20 godina nakon prerane smrti njezinom stilu svi se dive: Carolyn Bessette-Kennedy vječna je modna inspiracija, a kopira je i Meghan Markle

17.02.2019 u 19:54

Bionic
Reading

Bila je jedna od modnih ikona 90-ih, a njezina stil i danas mnogi kopiraju, uključujući najguglaniju osobu na svijetu i modnu ikonu današnjice Meghan Markle. Carolyn Bessette Kennedy i danas, 20 godina nakon njezine tragične pogibije u avionskoj nesreći

Udajom za Johna Kennedyja Juniora, sina ubijenog američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja i modne ikone Jackie Kennedy, samozatajna plavuša iz New Yorka došla je u središte medijske pozornosti. Iako je bježala od svjetla reflektora i bliceva fotoaparata koji su je pratili na svakom koraku, Carolyn Bessette-Kennedy postala je ikona stila, a njezinom istančanom modnom ukusu i danas se dive.

Modnim dizajnerima neiscrpna je inspiracija, a kao svoj modni uzor navodi je i Meghan Markle. Njezin minimalistički stil koji krase vječni basic komadi i tzv. ne boje, crna, bijela sive i neutralne smeđe nijanse, kao i čiste siluete, jednako je aktualna danas kao i prije više od 20 godina.

Carolyn Bessette-Kennedy Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bezvremenski chic kojim je odisala plavokosa članica klana Kennedy nikad ne izlazi iz mode, a nitko poput nje ni prije ni poslije nije ga tako dobro nosio. Carolyn Bessette Kennedy bila je utjelovljenje casual chica, a njezini stajlinzi uvijek su bili besprijekorni iako nisu odavali dojam da je u njih uloženo puno truda.

'Ne osjećam se ugodno u nečem ukrašenom. Volim jednostavan, pročišćen look. Volim čizme, traperice, sakoe kao i jako klasične boje – crnu, modru sivu i bijelu. Ako želim dodati malo nečeg upečatljivijeg onda ću to postići različitim teksturama materijala', jedna je do rijetkih izjava Carolyn Besete Kennedy.

U modnu povijest ušla je i njezina vjenčanica, prekrasna u svojoj jednostavnosti, svilena bijela haljina s potpisom tada još javnosti nepoznatog dizajnera Narcisa Rodrigueza. Bio je to look koji su kasnije mnogi imitirali, više ili manje uspješno.

Moda ju je oduvijek zanimala moda, a nakon studiranja na sveučilištu Boston zaposlila se u PR uredu Calvina Kleina. U listopadu 1996, mjesec dana nakon što je uplovila u bračnu luku s najpoželjnijim američkim neženjom, Newsweek ju je proglasio modnom ikonom 90-ih, a njezin je look nazvao 'stilom Carolyn', a modni kritičari pisali su hvalospjeve o njezinom stilu, nazivajući je istinskim simbolom američkog stila.

Riccardo Tisci u debitantskoj kolekciji za Burberry pokazao je čiste jednostavne siluete u neutralnim smeđim nijansama kakve je obožavala Carolyn Bessete, a njezini stajlinzi kao da su poslužili za inspiraciju i slavnom Karlu Lagerfeldu u novoj Chanelovoj kolekciji za proljeće/ljeto, u kojima su sparili tajice sa sakoima i loafericama.

Prije udaje za britanskog princa Meghan Markle je u intervjuima isticala da kad mašta o vjenčanici onda joj prva na pamet pada ona koju je nosila Carolyn. 'Vjenčanica Carolyn Bessette Kennedy koju je nosila 1996. To je bilo savršenstvo. Osobno preferiram vjenčanice koje su drugačije i pomalo romantične', objasnila je Meghan Markle svoju viziju haljine u kojoj se zamišlja pred oltarom.

'Klasična i jednostavna s modernim zaokretom', objasnila je lijepa Meghan Markle svoju viziju haljine u kojoj se zamišlja pred oltarom.

'Ta haljina pokazuje Carolyninu osobnost, čistih je linija, klasična, seksi i zavodljiva', rekao je svojedobno njezin kreator Narciso Rodriguez.

Modni fokus danas je, više no ikad prije, ponovo na krhkoj plavuši koja je svojim jednostavnim stilom sve osvojila, a jedan od razloga je i ponovna modna zaluđenost 90-ima. Oni dovoljno stari jako dobro se sjećaju njezinih kombinacija, dok je mlađi tek otkrivaju, no činjenica je da njezini tadašnji stajlinzi danas izgledaju itekako suvremeno. Šteta što nema više njezinih fotografija, no moderna tehnologija bila je tad u svojim začecima, a pojam bloger i influencer nije ni postojao, a kamoli da je itko mogao sanjati da će to jednom biti nečije zanimanje.

'Malo je ljudi danas u modi čije ime možete gotovo odmah povezati sa slikom koja definira stil. Kad je stil u pitanju svi znaju kakav je imala Carolyn Bessette Kennedy. U današnjem svijetu kojim dominira brza moda i ciklički trendovi, njezin jednostavan, elegantan klasičan stil zapravo je pravo osvježenje. Danas smo bombardirani logotipovima, blještavilom i glamurom, no njezin look zapravo lako može kopirati svaka žena i pritom izgledati fantastično', kaže dizajner Jack Sehnert.

Njezin look najlakše se može opisati zlatnim modnim pravilom 'manje je više'. Make up i nakit moraju biti minimalni, a odjeća bez upadljivih uzoraka i printova. Ljepota jednostavnosti je u dobro krojenim basic komadima u neutralnim tonovima. Carolyn Bessette Kennedy obožavala je jednostavne traperice ravno krojenih nogavica, kakve su trenutačno najpopularnije, dobro krojen sako, pleteninu od kašmira, svilene bluze i topove, vječne bijele košulje, male crne haljine i sandale s tankim remenčićima kakve će poharati narednih mjeseci gradske ulice.

Udajom za zgodnog nasljednik klana Kennedy postala je jedna od najpoznatijih žena u Americi, sve do tragične smrti kad su u srpnju 1999, poginuli na kobnom letu iz New Jerseyja u Martha's Vineyard. Zrakoplovom je upravljao njezin suprug, a osim njih u nesreći je život izgubila i njezina sestra Lauren.