to NE DOLAZI U OBZIR

'Nema šanse' da se princ Harry vrati kao radni član kraljevske obitelji unatoč maslinovoj grančici

21.02.2024 u 19:52

Bionic
Reading

Kralj Charles je viđen da napušta Clarence House kako bi nastavio liječenje raka. 75-godišnji monarh boravio je na svom imanju Sandringham u Norfolku otkako je objavljena njegova dijagnoza raka, ali se danas vratio u London

Kralj Charles III je odgodio sve javne dužnosti dok se podvrgava liječenju nespecificiranog karcinoma koji su mu liječnici otkrili dok se liječio od benigno povećane prostate. Nakon što je njegova dijagnoza otkrivena 6. veljače, princ Harry je dojurio iz Kalifornije u London kako bi bio uz svog oca, ali susreli su se samo oko 30 minuta prije nego što se kralj vratio u Sandringham.

Ranije ovog mjeseca pojavila su se nagađanja nakon da je vojvoda od Sussexa spreman 'vratiti se u London i biti ponovno radni član kraljevske obitelji, barem dok ne završi liječenje njegovog oca'. No to je odbačeno prošlog tjedna. Izvori kažu da je kralj čvrst u odluci da za princa Harryja nema povratka, odnosno da ništa ne može utjecati na to da promijeni odluku. Upućeni naglašavaju da to ne znači da Charles nije spreman popraviti svoj odnos sa svojim mlađim sinom u budućnosti. Princ William također dijeli ovo mišljenje.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Harry je navodno ohrabren 'toplim razgovorima' između njega i kralja, rekli su izvori te su dodali da je princ rekao prijateljima da bi rado natrag preuzeo kraljevsku ulogu dok mu je otac bolestan, rečeno je.

Dobro pozicionirani izvori su to u potpunosti odbacili rekavši da je pogrešno sugerirati da su se o tom pitanju vodile bilo kakve rasprave, čak i povremeno. Izvori kažu da su Charles, princ od Walesa i ostatak kraljevske obitelji 'čvrsto suglasni' da se Harry na bilo kakvu poziciju neće vratiti te da uvjeti takozvanog 'Summita u Sandringhamu' ostaju vrijediti.

SA CAMILLOM NA MISI

Kralj Charles III prvi puta u javnosti nakon još jednog Harryjevog istupa

Pogledaj galeriju

Naime, tijekom tog sastanka, u siječnju 2020., pokojna kraljica Elizabeta II jasno je dala do znanja da je pristup njezinog unuka - 'pola unutra, pola vani' neizvodljiv. Inzistirala je da Harry mora odustati od svoje kraljevske pripadnosti i obvezati se da neće iskorištavati svoje kraljevske veze ako će sklapati poslove u inozemstvu. Izvor kaže: 'Uvjeti sporazuma bili su vrlo jasni i ništa što se nedavno dogodilo, uključujući kraljevu bolest, to ne može promijeniti.'

Drugi izvor je dodao: 'Jesu li kralj i Harry razgovarali? Da. Znači li to Harryjev povratak čak i na privremenoj osnovi? Ne.' Kralj ne planira prebaciti velik broj dužnosti na druge članove obitelji dok je na liječenju, rekao je drugi izvor. Ako mu bude potrebno da obitelj da uskoči, sve lako može pokriti William.

Njegovo Veličanstvo izgledalo je dobro raspoloženo dok je išao u crkvu na imanju Sandringham s kraljicom Camillom, mašući dobronamjernicima u nedjelju. Posljednjih nekoliko tjedana proveo je na svom imanju u Norfolku, vraćajući se nakratko u London tijekom tjedna radi liječenja i sastanaka.

ZVJEZDANA EKIPA

Princ Harry ostavio kod kuće Meghan s djecom i otputovao na utrku Formule 1

Pogledaj galeriju

Tijekom vikenda procurile su informacije kako su kraljevski suradnici 'blokirali' Harryja da se pridruži kralju u Sandringhamu kada je početkom veljače stigao u 25-satni posjet Velikoj Britaniji kako bi vidio oca. Bojali su se da ga se 'nikada neće riješiti', izvijestio je Sun, te su ga umjesto toga pozvali na 45-minutni sastanak u Clarence House. No,Harry je dan nakon povratka u SAD imao angažman u Las Vegasu.

U intervjuu za Good Morning America, Harry je rekao da mu je drago što je posjetio svog oca. Princ je rekao da će se vratiti da ga ponovno vidi budući da ima planirana druga putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo te nije odbacio mogućnost da bi njegov obiteljski razdor mogao biti 'popravljen'.