pobjednica eurovizije

Nakon bijega iz Ukrajine Jamala je uživo otpjevala pjesmu koju su Rusi još 2016. pokušali diskvalificirati, a njezin nastup duboko je ganuo mnoge

05.03.2022 u 17:32

Bionic
Reading

Pjevačica Jamala prije nekoliko dana napustila je rodnu Ukrajinu s djecom i granicu prešla pješke, a sinoć je na pozornici njemačkog izbora za pjesmu Eurovizije otpjevala pjesmu '1944'. s kojom je 2016. godine pobijedila na Eurosongu, a njezina dirljiva izvedba sve je ganula

Na finalnom izboru za pjesmu Eurovizije u Njemačkoj, gdje je za njemačkog ovogodišnjeg predstavnika izabran Malik Harris, pjevačica Jamala, koja je 2016. godine pobijedila na Eurosongu, otpjevala je svoju pobjedničku pjesmu '1944.' i poslala važnu poruku.

Naime, u pjesmi '1944.' Jamala je opjevala tragediju krimskih Tatara, a pjesma govori o etničkom čišćenju koje su doživjeli članovi njezine obitelji zajedno s više od 200 tisuće krimskih Tatara. A sam tekst pjesme danas je vrlo aktualan.

Jamala je prije nekoliko dana zajedno s djecom napustila ratom pogođenu Ukrajinu, no svojoj domovini nastavila je davati javnu podršku. Dok je pjevala na pozornici Jamala je bila odjevena u crno odijelo, a u rukama je držala ukrajinsku zastavu. Sa pozornice je poručila: 'Želim da cijeli svijet čuje naše glasove, o našoj boli i patnji.'

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Youtube

Žiri i publika u dvorani dočekali su pjevačicu stojeći, a mnogi su nastavili stajati i tijekom cijele njezine izvedbe. Uz to, mnogi su u zna podrške nosili i maske u bojama ukrajinske zastave. Netom prije početka natjecanja pokrenuto je i telefonsko prikupljanje donacija za pomoć Ukrajini, a za manje od tri sata gledatelji su prikupili 3,3 milijuna eura donacija.

Od odlaska iz Ukrajine Jamala neumorno daje podršku svojoj domovi i širi svijest o katastrofalnim razaranjima i bolnim sudbinama koje su snašle njezine sunarodnjake. Tako je u kratkom vremenskom razdoblju dala više od 30 intervjua za brojne europske medije šireći tako istinu o ratu koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine Također je poznato da je organizirala nekoliko nastupa u Europi, a sav prihod od koncerata bit će poslan za pomoć Oružanim snagama Ukrajine.

Jamalin nastup na njemačkom izbora za pjesmu Eurovizije Izvor: Profimedia / Autor: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia

Pjesma '1944.' inspirirana je događajima koji su se odvili 17. i 18. svibnja 1944. kada su Staljinove snage izvršile 'kolektivnu kaznu' nad Tatarima, te je tada više od 40 tisuća ljudi otjerano u Sibir. Još 2016. godine Rusi su se protivili ovoj pjesmi te su tražili njezinu diskvalifikaciju. Organizatori Eurosonga utvrdili su pak da pjesma ne krši njihova pravila i Jamali je ipak dopušten nastup s pjesmom koja joj je u konačnici i donijela pobjedu.

  • +5
Jamala Izvor: Profimedia / Autor: Rolf Klatt / Shutterstock Editorial / Profimedia

To je pak produbilo neslaganja Ukrajine i Rusije i na polju Eurovizije. Pa je na idućem natjecanju koje se održalo u Kijevu zabranjen dolazak ruskoj predstavnici Juliji Samoilovoj. Kako se na kraju ispsotavilo, Julija je 2015. godine pjevala na Krimu što ju je pozicioniralo na ukrajinsku crnu listu na kojoj se nalazi čak 140 ruskih umjetnika. Rusiji je ponuđeno da nastupi preko satelita što su oni pak ocijenili neprihvatljivim i te godine odbili nastupiti pod ponuđenim uvjetima.