MATTHEW MACFADYEN

Gospodin Darcy je prošlost, sad ga svi znaju kao ljigavog Toma iz jedne od najboljih serija ikad

05.06.2023 u 06:13

Bionic
Reading

Obožavatelji hit serije ‘Nasljeđe’ s radošću, ali i velikom tugom dočekali su finale serije. Sreća je bila tu jer su napokon dočekali rasplet, a tuga zbog, očito, kraja jednog velikog hita. Iz svega je zapravo kao najveći pobjednik izašao Matthew Macfadyen jer je zahvaljujući ovoj seriji odigrao, mnogi kažu, ulogu života

Uloga Toma Wambsgansa u hit seriji HBO-a vinula je u sam vrh Matthewa Macfadyena te se ovom serijom napokon ‘otresao’ konstantne poveznice u životu - uloge gospodina Darcyja u hitu ‘Ponos i predrasude’.

‘Nasljeđe’ je samo učvrstilo status globalne zvijezde za ovog glumca rođenog u Engleskoj, a kojeg u Velikoj Britaniji mnogi i dalje poistovjećuju po jednoj od njegovih prvih važnijih uloga - onoj špijuna Toma Quinna u televizijskoj seriji ‘Spooks’, u kojoj je glumio od 2002. do 2004.

  • +9
Matthew Macfadyen Izvor: EPA / Autor: Guillaume Horcajuelo

A upravo ta serija, osim što mu je zacrtala karijeru, odredila je njegov privatni život budući da je upoznao suprugu, glumicu Keeley Hawes. Ona je u to vrijeme bila u braku s DJ-em Spencerom McCallumom, s kojim ima sina Mylesa, kojeg je glumac naknadno posvojio. Prijateljstvo se pretvorilo u ljubav pa je Keeley zatražila razvod samo nekoliko mjeseci prije negoli je Matthewu rekla ‘da’.

Njih dvoje vjenčali su se 2004. i dobili dvoje djece - Maggie i Ralpha. O njihovom upoznavanju i počecima priču je ispričala upravo njegova lijepa supruga:

‘Matthew je jednostavno došao jednog kišnog dana i rekao mi - volim te. Pomislila sam - oh, bože, evo ti ga na.’

Nasljeđe - finale Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Keeley i Macfadyen zajedno su glumili i u ITV-ovoj seriji ‘Stonehouse’, snimljenoj po istinitoj priči, u kojoj on tumači nesretnog bivšeg zastupnika Johna Stonehousea koji je pokušao lažirati svoje utapanje.

Glumac je inače svojedobno otkrio tajnu njihovog i više nego uspješnog braka - ‘pravilo tri tjedna’. Naime to je najduži period u kojem mogu biti razdvojeni.

Matthew Macfadyen rođen je 17. listopada 1974. u Great Yarmouthu u Norfolku kao sin učiteljice glume i bivše glumice Meinir te naftnog inženjera Martina Macfadyena. Tijekom odrastanja zbog očevog posla živio je diljem svijeta, između ostalog u Jakarti u Indoneziji.

Nakon završene škole primljen je na Kraljevsku glumačku akademiju kada je imao tek 17 godina, a kao studenta inspirirao ga je ‘Fanny and Alexander’ Ingmara Bergmana. Glumački put obilježio mu je trenutak u kojem se pridružio redatelju Declanu Donellanu i njegovoj putujućoj trupi Cheek by Jowel te je, između ostalih, glumio u tragediji ‘Vojvotkinja od Malfija’.

Nasljeđe 4, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

Zbog svega toga bio je siguran da će svoju karijeru jedino i isključivo graditi ‘na daskama koje život znače’ te je čak imao nekoliko uloga i u Royal Shakespeare Company, no nakon neviđenog televizijskog uspjeha znao je što mu je činiti. To ne znači da je njegova ljubav prema kazalištu nestala. Dapače, tijekom godina se često vraćao na kazališne daske i radio projekte u koje vjeruje.

No televizija, a potom i Hollywood ipak su na kraju rekli svoje, a Macfadyen nije pogriješio što je donio takvu ulogu. Mnogi ga se i danas jasno sjećaju kao gospodina Darcyja, uloge koju je prihvatio 2005., ‘debelo’ svjestan da je ona proslavila Colina Firtha. Glumeći uz Keiru Knightley, Matthewu je i Hollywood napokon odškrinuo vrata, a kada danas razmišlja o tome, kaže:

Matthew Macfadyen - Ponos i predrasude Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

‘Volio bih da sam više uživao u tome. No osjećao sam pritisak. Možda sam to sam sebi nametnuo, jer ipak, nemojte me krivo shvatiti, ipak je ovo bio veliki film.’

Upravo zbog tih uloga mnogi su bili uvjereni da je on glumac rođen za dramu, no ništa manje uspješan nije se pokazao u BBC-jevoj seriji 'Rasparačeva ulica’, u kojoj je glumio inspektora Edmunda Reida. Njegovi kolege za njega imaju samo riječi hvale, pa ga je tako Sarah Snook, s kojom je glumio u ‘Nasljeđu’, opisala:

‘On je jedan od onih glumaca koji imaju takvu ljubav, empatiju, suosjećanje i znatiželju za svijet da stvarno od njega možete očekivati da će se transformirati u što god poželi.’

A upravo se u ‘Nasljeđu’ transformirao u nevjerojatan lik, kako Guardian piše. Očaravajuće odbojan i vrijedan sažaljenja, u jednakoj mjeri proždrljivo ambiciozan, ponizan i nemilosrdan. Njegov talent prepoznala je i struka, pa je tako od 2018. do danas, koliko je trajala serija, osvojio brojne nagrade za svoj izniman glumački talent koji je pokazao u ulozi ljigavog i ambicioznog Toma Wambsgansa.