PSIHO KILMER

Mogao je birati žene i filmove koje će snimati, ali je zbog teške naravi ostao sam i otuđen od kolega i susjeda, izgubivši naposljetku i svoj komadić raja na zemlji, a zamalo i život

06.09.2021 u 06:27

Bionic
Reading

Prvi glumački izazov s kojim se suočio Val Kilmer bila je televizijska reklama za hamburgere, s čijeg se seta pokupio i otišao jer nije mogao ući u motivaciju svog lika. Imao je tada 12 godina, a 15 godina kasnije uloga u filmu 'Top Gun' lansirala ga je među svjetske superzvijezde. Unatoč tome, mrzio je taj film, tijekom čijeg se snimanja sukobio s Tomom Cruiseom

Redatelj filma 'Batman zauvijek' Joel Schumacher izjavio je za magazin Premiere da je Kilmer psihološki najporemećenije ljudsko biće s kojim je radio. Kružile su priče da je jednom prilikom cigaretom zamalo spržio člana snimateljske ekipe, a po svojim ispadima na snimanjima bio je toliko poznat da su ga insajderi prozvali Psiho Kilmer.

Unatoč svemu, njegova stranica na IMDB-u i dalje raste. Čak je i Tom Cruise pristao ponovno se udružiti s 'Icemanom' pa su snimili nastavak filma 'Top Gun', a kao razlog pristanka holivudske zvijezde spominju se dvije mogućnosti. Prva, dotični Psiho jedan je od najvećih glumačkih talenata svoje generacije, a druga, strahuje se da bismo ovog talentiranog, ali izuzetno teškog čovjeka mogli izgubiti.

Bivši ljubitelj matineja koji je glumio umirućeg Doca Holidaya imao je vrlo blizak susret sa smrću, ne želeći da itko sazna za to. Izvukao se, ali platio je svoj danak. Zvijezda koja je nekad imala slavnu Cher u svojim rukama i svaki studio na 'halo' danas živi usamljeničkim životom. Njegova pojava koja mu je osiguravala glavne uloge danas je degradirana zbog boli jer se njegov nekad gromak glas stišao do prigušenog, turobnog režanja.

Raspad obitelji mladog Vala Kilmera

'Nema ništa dobro u razvodu', rekao je Val Kilmer za The Telegraph o svom propalom braku. Međutim i sam glumac dolazi iz razorene obitelji. Kilmerovi su bili imućni, otac mu je bio distributer zrakoplovne opreme i u poslu s nekretninama, a Val je odrastao u Los Angelesu. Kad mu je bilo devet godina, brak njegovih roditelja se raspao, a Val je sa starijim bratom Markom i mlađim Wesleyjem otišao živjeti s ocem Eugenom.

Raspad obitelji i odlazak iz doma glumcu su stvorili emocionalne probleme i zaoštrio je odnos s ocem. 'Bio sam tih, više razmišljao nego se otvarao. Stvari između mene i oca jako dugo nisu štimale', otkrio je Kilmer.

Nije poznato je li popravio odnos s ocem, ali kad je on umro 1995. godine, Val se posvađao sa starijim bratom Markom oko očeva imanja. 'Val nema primjere dobrih odnosa u svom životu na koje se može osloniti', rekao je Mark za časopis People 1996. godine.

  • +29
Val Kilmer Izvor: EPA / Autor: WARREN TODA

Obiteljska tragedija pred odlazak na glumačku akademiju

Glumačko putovanje Vala Kilmera započelo je najvećim uspjehom u njegovu životu, kad je kao 16-godišnjak primljen u kultnu školu glume Julliard u New Yorku, koju su pohađali i legendarni Robin Williams, Kelsey Grammer, Miles Davis, Christopher Reeve i mnogi drugi. No neposredno prije početka upisa Kilmerov se život zauvijek promijenio.

Glumčev godinu dana mlađi brat Wesley bio je nadobudni redatelj, a Val ga je obožavao. U razgovoru za The Telegraph 2004. godine Wesleyja je nazvao genijem i nevjerojatnim umjetnikom, na kojeg gleda s nekom vrstom strahopoštovanja. U Valovim očima njegov je umjetnički nadaren brat bio predodređen postati nešto poput Stevena Spielberga ili Georgea Lucasa.

Međutim uz umjetnički dar Wesley je imao dijagnozu epilepsije, a uoči Valovog odlaska u New York doživio je koban epileptički napadaj. Svojevrsna električna oluja u mozgu, koja zahvaća tijelo i bolesniku može oduzeti svijest, Wesleyja je snašla uz obiteljski bazen, u koji je pao i utopio se. 'Tek otprilike dvije ili tri godine nakon bratove smrti uspio sam se vratiti na zemlju', rekao je Kilmer za The NY Times i svoje stanje usporedio sa stihom pjesme Nickelbacka: 'Muka mi je od pogleda bez shvaćanja osjećaja.'

Otkrivanje vlastitog izmrcvarenog genija

Uspjeh u onom u čemu će postati uzor našao se na udaru Kilmerova unutarnjeg jada. Mrzio je Juilliard, pogrešno se odnosio prema kolegama i mentorima, prezirao 'autoritarnu' atmosferu slavne škole. Mrzio je formalizam, glasovne vježbe i pravila.

Bez obzira na sve, glumački je procvjetao i na pozornici odigrao glavne uloge u predstavama 'Orest' (Orestes) i 'Šumski duh' (The Wood Demon). Čak je s kolegama napisao dramu 'Kako je sve počelo' (How It All Began), s kojom je sve stvarno počelo. Poznati kazališni producent Joseph Papp u sklopu posjeta školi pogledao ju je i svidjela mu se pa je mjesec dana bila na repertoaru The Public Theatrea u New Yorku.

Bio je dovoljno dobar za Broadway pa je glumio u predstavi 'Slab Boys' škotskog dramatičara Johna Byrnea. No dvaput je i degradiran. Prvi put zbog mladog Kevina Bacona, a zatim i zbog Seana Penna. Uslijedila je predstava 'As You Like It' u Minneapolisu s dobitnicom Grammyja i Tonyja Patti LuPone. Nakon najgoreg osobnog gubitka u životu, koliko god bio mrzovoljan, Kilmer je pronašao svoj poziv, ali gorčina unatoč uspjehu nije popuštala.

Najmanje od svega zanimala ga je slava

Prvu filmsku ulogu dobio je 1984. u špijunskoj parodiji 'Strogo povjerljivo', nakon čega je slijedila znanstvenofantastična komedija 'Pravi genije' iz 1985. godine. Scenarijem za 'Top Gun', koji ga je proslavio, nije bio impresioniran. Kako navodi u svojim memoarima 'I'm Your Huckleberry', tu ulogu nije želio jer ga priča nije zanimala i nije ga bilo briga za taj film.

Srećom, kultni redatelj Tony Scott uspio ga je nagovoriti pa se zahvaljujući njegovu entuzijazmu, i ponekom obećanju, tvrdoglavi glumac uključio u projekt, ali su Kilmer i druga zvijezda filma, Tom Cruise, svakodnevno nakon snimanja formirali zasebne kampove u koje su preslikavali svoj sukob iz filma.

'Bili smo momci za zabavu', opisuje u memoarima svoje pijane noći tijekom snimanja filma Kilmer i kaže da je za to vrijeme, planirajući postati svjetska akcijska zvijezda, Tom Cruise do kasno u noć uvježbavao svoju ulogu i vratolomije.

'Top Gun' je zaradio više od 350 milijuna dolara i postao globalni kulturni standard, a ništa od toga nije bilo u Kilmerovim planovima. Kako je 2020. ispričao za The New York Times, slava koju je stekao nije mu bila prioritet.

Rastrgan zbog svojih opsesija

'Karakterni sam glumac, ali izgledam kao glavni glumac', rekao je Kilmer 2004. za The Telegraph. Takvi pogledi i razmišljanje učinili su ga savršenim odabirom za portretiranje izmučenog, ali lijepog Jima Morrisona u filmu Olivera Stonea iz 1991. godine, 'The Doors'. Priča govori o Morrisonovu usponu do rock zvijezde i brzom padu zbog zlouporabe droga, a zatim i ranoj smrti sa samo 27 godina.

Kilmer je briljirao u ulozi problematičnog pjevača The Doorsa, ali je počeo cementirati reputaciju dive na filmskom setu, svađajući se sa Stoneom oko režije filma. 'Način na koji govori dolazi iz dubine srca, ali ne shvaća kako će stvari koje govori zvučati drugim ljudima', pristojno je Stone opisao Kilmera za Esquire 2005. godine.

U odnosu s drugim glumcima njegova ga je opsesija glumačkim zanatom ponekad znala predaleko gurnuti, pa je glumica Caitlin O'Heaney tvrdila da situacija tijekom audicije za 'The Doors' izmaknula kontroli te da ju je Kilmer napao. 'Kad sam ušla u sobu, Val Kilmer me podigao i protresao, bacivši me na pod', rekla je 2017. za Buzzfeed News. Zbog toga ga je incidenta prijavila i policiji, no nagodili su se i platio joj je 24,5 tisuća dolara. O'Heaney je otkrila i da su ona, Stone i Kilmer potpisali sporazum o povjerljivosti koji je svim stranama zabranio otkrivanje optužbe bilo kome drugom. Međutim direktorica castinga Risa Bramon Garcia, koja je bila prisutna kad se dogodio incident, opovrgavala je priču O'Heaney, nazivajući je prenapuhanom.

Zašto ga Hollywood mrzi

Kilmer je 1993. godine u vesternu 'Legendarni Tombstone' glumio Doca Holidaya i zapanjujućom sporednom ulogom legendarnog zubara koji je postao revolveraš ukrao je šou. Kilmerove su rečenice toliko znamenite da je i svoje memoare po njima nazvao 'I'm Your Huckleberry'. Nakon ovog hita glumio je poslušnika Roberta De Nira u filmu 'Vrućina', remek-djelu Michaela Manna i po mnogima najboljem kriminalističkom trileru svih vremena. Kilmer je potpuno uvjerljiv iako u filmu ne govori gotovo ništa.

No čak i karakterni glumci dolaze u iskušenje pa je pristao zamijeniti Michaela Keatona u filmu 'Batman zauvijek'. Tvrdio je da je da je pukom slučajnošću proveo dan u špilji sa šišmišima kad je stigao poziv za Batmana. U filmu se pojavio i Jim Carrey u ulozi The Riddlera, a iako je vjerojatno riječ o najglupljem od filmova o Batmanu, bio je hit. No Kilmer je bio noćna mora, a redatelj Joel Schumacher nazvao ga je 'djetinjastim i nemogućim'.

Kilmer je na snimanjima postavljao nemoguće zahtjeve i bio grub prema kolegama, pa je tako snimajući film 'Svetac' navodno od filmske ekipe tražio izbjegavanje kontakta očima. John Frankenheimer, redatelj filma 'Otok doktora Moreaua', nakon snimanja završnih scena povikao je: 'Rez! A sad maknite tog gada s mog seta.' Kasnije je izjavio da se nikad neće popeti na Mount Everest i nikad više neće raditi s njime. Kilmer je u svojim memoarima napisao da je njegovo ponašanje na setu nepokolebljiv pokušaj da se redateljima, glumcima i drugim suradnicima osnaži poštivanje istine i biti svakog projekta, što je na kraju završilo otuđivanjem od šefova svakog većeg filmskog studija.

Financijska kriza 2008. godine nije zaobišla Kilmerov ranč

Svu gorko-slatku holivudsku dobit Val Kilmer je uložio u kupnju 2428 hektara velikog ranča u Novom Meksiku i vrlo brzo postao omražen među susjedima, kao i među glumačkim kolegama. Područje oko svoga ranča nazvao je 'prijestolnicom ubojstava na jugozapadu' i u razgovoru za Rolling Stone tvrdio da je 80 posto ljudi u njegovom okrugu pijano. Navodno je i u razgovoru za Esquire 2005. uvrijedio vijetnamske veterane nazivajući ih 'pograničnim kriminalcima ili sirotom, bijednom djecom'.

Kilmerovi susjedi zahtijevali su da se ispriča, pa i pokušavali blokirati dozvole za noćenje s doručkom na njegovu imanju. Situacija je bila toliko uzavrela da je Američka unija za civilne slobode (ACLU) iz Novog Meksika ponudila glumcu zastupanje.

Ranč je Kilmeru bio njegov komadić raja. 'To je područje neka vrsta divljine. Imam rijeku koja teče kroz njega i držim stotinu životinja', rekao je za The Telegraph. Na tom je ranču 1988. godine zaprosio suprugu Joanne Whalley, ali 20 godina kasnije slomila ga je financijska kriza. Neplaćeni porezi nagomilali su se pa je 2009. godine na prodaju ponudio svu imovinu osim 5,7 hektara. Tražio je 33 milijuna dolara, ali ju je 2011. godine uspio prodati teksaškom naftnom magnatu za nešto malo više od polovice traženog iznosa. 'Upravo sam izgubio svoj dom, kao i milijuni drugih ljudi. Bilo je prilično užasno', rekao je Kilmer za The New York Times.

Dijagnoza raka dovela ga je na filozofsko raskrižje

Kilmerov život istovremeno je bio šarmantan i proklet, često po njegovu vlastitom nahođenju. 'Bog želi da hodamo, a vrag šalje limuzinu', podijelio je svoje razmišljanje za NYT.

Nažalost, 2014. poslano mu je nešto sasvim drugo. Tijekom turneje s kazališnom predstavom počeo je teško gutati, a nedugo nakon toga, dok je boravio kod Cher u kući za goste, doživio je horor. 'Iznenada sam se probudio povraćajući krv koja je prekrila krevet kao u sceni iz 'Kuma'', napisao je Kilmer u knjizi memoara 'I'm Your Huckleberry'. U memoarima spominje drugi sličan incident i opisuje kako je krv kapala niz njegovo tijelo, vid mu se zamaglio, a on ostao bez energije.

Priča ovdje postaje maglovita, jer Kilmer kao predani sljedbenik kršćanske znanosti odbacuje svoju dijagnozu. Mary Baker Eddy, koja je osnovala ovu kršćansku sljedbu, između ostalog razvila je psihoterapeutski sustav liječenja svih bolesti uz pomoć molitve i vjere. Klasični liječnici Kilmeru su rekli da se radi o raku grla, a njegov duhovni savjetnik tvrdio je da samo molitvom treba odbaciti strah.

  • +2
Mercedes i Jack Kilmer na premijeri dokumentarca o njihovu ocu u Cannesu Izvor: Profimedia / Autor: Mickael Chavet / Zuma Press / Profimedia

Međutim Kilmerov se rak činio imunim na sposobnost umne kontrole fizičkog stanja i zdravlje mu je brzo postajalo sve slabije. Našao se zatečen između vjere u Boga kao iscjelitelja i očajničkih molbi sina Jacka i kćeri Mercedes da potraži ovozemaljske lijekove. Djeca su tvrdoglavog oca preklinjala da spasi svoj život.

Protiv svoje bolesti borio se potajno

Kilmer je na kraju popustio pod pritiskom djece, od koje niti jedno nije sljedbenik kršćanske znanosti. 'Jednostavno nisam želio iskusiti njihov vrlo dubok strah', rekao je za NYT.

Iste te 2014. godine Kilmer je operirao bolesno grlo, a slijedili su kemoterapija i zračenje. Glumac kaže da su mu liječnici uništili cijelo grlo, opisujući ga 'suhim kao kost'. Operacija mu je ostavila cijev za traheotomiju, kratak dah i preživljavanje na cijevi za hranjenje. Kako piše Hollywood Reporter, od nekad gromkog baritona ostala je samo 'rašpa' i njegov veliki dar je nestao. 'Instrument kojim sam potpuno ovladao sad je izvan moje kontrole', žali se Kilmer u svojoj knjizi memoara.

U još jednom teškom udaru sudbine Kilmerova kći Mercedes doživjela je tešku nesreću, a udar automobila ostavio joj je ožiljak niz cijelu nogu. Pridružila se ocu u bolnici, a sina Jacka briga o njih dvoje u krevetu potpuno je shrvala. 'Sjedeći uz njih dvoje u krevetu, bio sam jadan i izbezumljen', rekao je za The Hollywood Reporter.

Nespretnom izjavom Michael Douglas stjerao ga je u kut

Svoju borbu s rakom Val Kilmer želio je zadržati u privatnosti, no 2016. kolegu iz filma 'Duh i tama' Michaela Douglasa pitali su o njegovoj borbi s rakom grla. Douglas je nesmotreno spomenuo da je i njegov bivši kolega bolovao od iste bolesti.

Nezadovoljan ovakvim razvojem situacije, Kilmer je odlučio poreći priču na Facebooku. 'Volim Michaela Douglasa, ali je pogrešno informiran. Nemam nikakav rak', napisao je Kilmer 2016. godine. No to što je rekao nije bilo potpuno točno, jer u to vrijeme bio je u remisiji. Na pitanje NYT-a zašto je tako glasno negirao svoju dijagnozu, Kilmer je odgovorio da nije imao rak. 'Bilo je to nešto kao da me pitaju imam li slomljenu kost. A ako ste je slomili još u srednjoj školi, odgovorit ćete da nemate', objasnio je.

Sredinom 2020. godine Kilmer se pojavio u emisiji 'Good Morning America' i boreći se s glasom rekao: 'Dijagnosticiran mi je rak grla koji je vrlo brzo izliječen', priznao je. Svojstveno njemu, potrudio se to stoički priznati. 'Osjećam se puno bolje nego što zvučim, osjećam se prekrasno', dodao je glumac.

Usamljen i bez ljubavi

Do sredine 1990-ih Kilmerov odnos sa suprugom Joanne Whalley bio je narušen, a kraj je ostavio gorak okus. Zbog njegova rasporeda snimanja bili su dosta razdvojeni, a do 1996. jako su se udaljili. 'Uključio sam CNN i saznao da mi je supruga podnijela zahtjev za razvod. Uzela je djecu i preselila se u drugu državu', rekao je Kilmer za časopis Elle. Whalley je tvrdila da je glumac više puta kasnio s plaćanjem alimentacije.

Kilmera su godinama povezivali s različitim holivudskim zvijezdama pa su se tako spominjale Daryl Hannah, Cindy Crawford i Angelina Jolie. Čak mu se i Cher udvarala preko prijatelja koji mu je 1981. prišao u restoranu na Manhattanu. 'Njezino me ime šokiralo do te mjere da sam ispljunuo špagete uzvikujući: 'Ne!'', bilježi on u svojim memoarima. S druge strane časopis People navodi da je Cher njihovu avanturu ocijenila previše intenzivnom i vrućom.

No dani u kojima su slavne dame padale na njegov šarm odavno su iza Kilmera pa kaže da ni s kim nije izašao više od 20 godina, otkako se rastao sa suprugom. 'Uvijek sam žene smatrao beskrajno zanimljivijim od muškaraca', piše Kilmer u memoarima. Danas živi uglavnom sam na onome što mu je ostalo od nekad vrlo prostranog ranča. 'Nisam imao djevojku 20 godina. Istina je da sam usamljen svakoga dana', tugaljivo piše Kilmer.

Sa smrću se suočio vjerom

Suvremena medicina možda mu je spasila život, ali Kilmer nije zadovoljan cijenom koju je morao platiti za to. U intervjuu za NYT hvalio se time da je nekad mogao proizvesti stotinu glasova i beskonačno oponašati, a sad vjeruje da je liječenje, koje stavlja pod znak navodnika, uzrokovalo njegovu patnju. 'To je od zračenja i kemoterapije. Nije od raka', naglašava.

Osvrćući se na svoj život, Kilmer prihvaća sudbinu takva kakva je, ali žali zbog toga što se od mnogih usput otuđio. 'Svatko sebi mora pronaći spasenje, kako živjeti i kakvog se morala držati. Otkrio sam da je dio zbog kojega se osjećam loše to što sam povrijedio nekoga u tom procesu', rekao je. No u tom obračunu ipak je zakrpao neke stare rane. Jednom prilikom podrugljivo je za svog kolegu iz 'Top Guna' rekao: 'Ne možeš se sprdati s Tomom Cruiseom. Jadnik.' Sad kad su snimili 'Top Gun: Maverick', s mladenačkim sukobom daleko iza sebe, Kilmer kaže: 'Prijatelji smo. Ovaj put smo prijatelji.'

Kilmer kaže da se nije bojao tijekom liječenja, a nema straha ni danas. Osim toga, za nekoga s njegovom vjerom smrt nije kraj, nego samo promjena. 'Koncept vremena je ljudski. Dakle opisujete li božanski pojam vremena, vrijeme ne postoji', objašnjava glumac.