intervju

Maja Ciglenečki: 'Najveći izvor sreće i snage svakako je pogled na moje dečke'

17.02.2024 u 16:40

Bionic
Reading

Idućeg tjedna održat će se tri večeri glazbenog spektakla na HTV-u - birat će se hrvatska pjesma za Eurosong. Voditelji prve polufinalne večeri bit će Maja Ciglenečki i Duško Ćurlić, a lijepa voditeljica će uz Duška i Anju Cerar voditi i finale Dore 2024. Unatoč brojnim poslovnim obavezama, isprepletenim s onim privatnim, pronašla je vremena za razgovor za tportal

Prošle godine ju je gledalo čak 160 milijuna ljudi, jer upravo je Maja Ciglenečki čitala bodove hrvatskog žirija na Eurosongu. Sada će se lijepa magistrica engleskog i španjolskog jezika i književnosti naći u ulozi koju će zasigurno suvereno i s puno šarma odraditi baš poput svojih dosadašnjih projekata. Voditeljicu vrlo dobro poznaju gledatelji emisije 'Dobro jutro, Hrvatska', a iza nje je petnaestogodišnje iskustvo koje je prije HRT-a izgradila na OTV-u te Novoj TV i CMC-ju. Može se pohvaliti i idiličnim privatnim životom sa suprugom, IT stručnjakom Bojanom, i njihovim sinovima Lukom i Leonom.

Godinama ste sudjelovali na Dori kao prezenter ocjena zagrebačkog žirija i s Prisavlja ste pratili cijeli tijek prošlogodišnjih natjecanja, a sada ćete se javljati s pozornice. Kakav je osjećaj? Kako izgledaju pripreme?

Osjećam se počašćeno što je vodstvo Dore upravo meni povjerilo ovu ulogu. Uzbuđena sam, veselim se i pripreme odrađujem s užitkom. U tijeku su zajednička čitanja scenarija, odjeća je odabrana, preostalo je samo nekoliko detalja koje treba utvrditi.

Čega se prvo sjetite kad razmišljate o tom glazbenom natjecanju?

Tablica u koje sam upisivala ocjene koje smo pjesmama dodjeljivali brat, mama, tata i ja dok sam bila dijete!

Jeste li preslušali pjesme izvođača koji sudjeluju u izboru? Što mislite o raznovrsnosti skladbi?

Jesam, sve sam preslušala i mogu reći da sam ugodno iznenađena. Pjesme su radiofonične, melodije lako ulaze u uho i većinu njih mogu vidjeti kao predstavnike Hrvatske u svibnju u Švedskoj.

Kako razbijate tremu, ako je uopće imate, odnosno prije nego stanete pred kamere?

Mislim da je za razbijanje treme presudna kvalitetna priprema, uz, naravno, puno utakmica u nogama. Trudim se trenutke prije izlaska na pozornicu usmjeriti isključivo na koncentraciju i upijanje atmosfere.

Vaš je posao, priznali su oni koji ga rade - naporan… koncentracija vam uvijek mora biti na zavidnoj razini. Što uvijek radite prije emisije, a što nikad?

Nemam nikakve rituale kojih se držim. Pripreme za posao katkad se pretvore u utrku s vremenom s obzirom na brojne obiteljske obaveze. Trudim se uspješno uklopiti u raspored sve što moram i što bih trebala obaviti u danu. Ponekad je to iscrpljujuće, a ponekad sve ide s lakoćom. Nema pravila.

Koji vam je od angažmana bio najzahtjevniji? Možete li ga se prisjetiti?

Najzahtjevniji su angažmani za koje kasno dobijem pripremu. Ako se ne uspijete na vrijeme upoznati s tematikom i tekstom, potrebno je puno uloženog truda i energije da publika to ne bi primijetila. Finalni rezultat je najčešće dobar, no kada sve prođe i popusti adrenalin, imam osjećaj da bih mogla prespavati cijeli dan.

  • +3
Maja Ciglenečki Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Katarina Banić

Što danas znate o sebi, a niste na početku karijere?

Da je sve moguće ako ostaneš vjeran sebi i ne popustiš pod raznoraznim pritiscima. Vjerovala jesam, ali da je moguće shvatila sam tek nakon tridesete.

Uz posao na televiziji, nerijetko vas možemo vidjeti kako vodite mnogobrojna događanja... Je li teško sve to stići?

Najvažnije je postaviti prioritete i dobro složiti raspored. Da biste se osjećali zadovoljno, mislim da je presudno posvetiti najviše vremena onome što vam je najvažnije, a meni je to obitelj. Preostale sate treba efikasno rasporediti na obaveze i dobro procijeniti koliko stane u jedan dan, a odbiti ono što smatrate da nećete stići i što bi vas previše iscrpilo, naravno, ako je to moguće.

Koliko gledate televiziju u slobodno vrijeme? Kakve sadržaje volite, što nikako ne propuštate?

Velik sam ljubitelj kako stvaranja televizijskog programa, tako i konzumiranja emisija koje su stvorili drugi! Uz crtiće i kvizove, koji su redovito na našem kućnom repertoaru, obožavam kriminalističke serije i trilere. Gledam ih obično dok peglam ili navečer, kada djeca zaspu, iako i ja često radije odaberem raniji spavanac.

Imate stabilan obiteljski život, a imate dva sinčića. Crpite li u obitelji svoju snagu?

Za mene je obitelj sve. Najveći izvor sreće i snage svakako je pogled na moje dečke. Dok god odrastaju sretno i dok su zdravi, nemam što više tražiti u životu.