od 28. do 30. prosinca

Lisinski predstavio trodnevni program svečanog obilježavanja 50. obljetnice

13.12.2023 u 16:11

Bionic
Reading

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog danas je u predvorju Velike dvorane predstavila bogat trodnevni program svečanog obilježavanja 50. obljetnice kojim daruje građane

Na konferenciji su sudjelovali Ana Unkić, voditeljica Multimedijsko-dokumentacijskog odjela

Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a, Filip Fak, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Željka Barišić Pulig, ravnateljica Opere HNK u Zagrebu te Ivan Šćepanović, umjetnički voditelj Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.

Ana Unkić zahvalila je svima na dolasku te prenijela izjavu ravnateljice Nine Čalopek, koju je bolest spriječila da sudjeluje na današnjoj konferenciji: '… 29. prosinca - dan je koji već 50 godina slavimo kao Dan Dvorane, dan kada se 1973. na sveopću radost, ali i potrebu otvorila Dvorana Lisinski. Od tada pa do danas Dvorana je bila pozornica mnogima koje ovom prilikom ne želim nabrajati i time tu listu valorizirati jer svatko od nas ima svoja sjećanja i svoje liste, svoje omiljene, ali i one s kojima baš i nismo bili uvijek zadovoljni… Upravo sam programom za svečanu proslavu koji je pred nama željela pokazati demokratičnost i široku otvorenu gestu bogatstva i raznovrsnosti koja već pola stoljeća stanuje i buja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. ...'

Prijepodnevni dio programa sva tri dana namijenjen je najmlađim posjetiteljima.

Poslijepodnevni programi posvećeni su mladim umjetnicima, ali i već afirmiranim ansamblima. Predstavit će se studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, a bit će tu i koncerti ansambala Zagrebačkog kvarteta saksofona, gudačkog orkestra Sebastian, gudačkog kvarteta Rucner, Hrvatskog baroknog ansambla, Zagrebačkog kvarteta flauta, kao i koncert Zagrebačkih solista koji ove godine prvi puta održavaju koncerte ciklusa u Dvorani Lisinski.

Prvi dan proslave predstavit će se i rad Muzičkog informativnog centra koji je također dio Dvorane Lisinski od 2017., a svečani koncert proslave 50. obljetnice Dvorane na rasporedu je na sam dan obilježavanja Dvorane, 29. prosinca.

Beethovenovu Devetu simfoniju izvest će Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Zbor Hrvatske radiotelevizije i Zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Solisti su afirmirani umjetnici s respektabilnom međunarodnom karijerom: sopranistica Darija Auguštan, mezosopranistica Emilia Rukavina, tenor Filip Filipović, i bariton Matija Meić, pod dirigentskim vodstvom maestra Dawida Runtza.

Zabavan program također će biti vrlo bogat pa posjetitelje očekuju nastupi grupa Swingers & Gelato Sisters te Živa Voda. Nastupit će i Matija Dedić, a Croatia Records pridonijet će slavlju nastupom svojih zvijezda. Nakon Filharmonijskog bala 30. prosinca, koji ove godine obilježava 40. obljetnicu, očekuje nas nastup Revijskoga orkestra Zagrebačke filharmonije.

U ime Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj čestitala je veliki jubilej sadašnjim i bivšim djelatnicima Dvorane Lisinski, kao i sadašnjoj ravnateljici i svim prijašnjim ravnateljima koji su obilježili povijest Dvorane prisjetivši se kako je projekt izgradnje Dvorane bio i ostao najveća investicija na području glazbene umjetnosti te izrazila veliki ponos što će ansambli Hrvatske radiotelevizije biti dio središnje proslave i nastupiti s drugim ansamblima: 'Poruka koju prenosi Beethovenova Deveta simfonija jest poruka prosvjetiteljskog humanizma o jednakosti svih ljudi koja je opća, univerzalna, vječna, nedosegnuta, a aktualna i dandanas.'

Filip Fak rekao je kako je sretan što smo dočekali pola stoljeća Dvorane te istaknuo kako u posljednjih stotinjak dana od stupanja Nine Čalopek na mjesto ravnateljice postoji jedna bolja sinergija puno više institucija, čime je Lisinski doista postao sjecište glazbene umjetnosti i kulture.

Željka Barišić Pulig iz zagrebačkog HNK našalila se kako ona dolazi iz institucije koja je „stara dama“ te joj se ovih 50 godina umjetničke izvrsnosti čini kao cvijet mladosti. Istaknula je zborovođu Luku Vukšića koji će ujediniti sva tri zbora te izrazila zadovoljstvo činjenicom što će se suradnja svih navedenih institucija još više intenzivirati.

Ivan Šćepanović istaknuo je kako je 50. obljetnica Dvorane Lisinski iste godine u kojoj Ivan Goran Kovačić slavi 75 godina postojanja, prisjetivši se kako prije izgradnje Dvorane veliki zborovi i orkestri nisu mogli izvoditi svoja velika djela. Istaknuo je kako je obveza i dužnost svih umjetnika i kulturnih djelatnika privlačiti novu publiku za idućih 50 godina.

Dana 29. prosinca Hrvatska pošta pustit će u optjecaj prigodnu markicu posvećenu 50. obljetnici Dvorane, a tradicijski se u sklopu proslave organiziraju i dodatna događanja, poput izložbe i predstavljanja monografije, koji će biti organizirani u veljači i ožujku sljedeće godine.

Obilježavanje Dana Dvorane također je prilika za zahvalu brojnim pojedincima zbog kojih je Dvorana to što je danas. Prvi puta počasno članstvo dodijeljeno je prvom ravnatelju Dvorane Ivi Vuljeviću, koji ja na tu funkciju stupio čak dvije godine prije nego što je Dvorana otvorena. Ove godine počasno članstvo dodijeljeno je mezzosopranistici Ruži Pospiš Baldani te, na žalost, nedavno preminuloj pijanistici Pavici Gvozdić, čija su imena zauvijek urezana u povijest Dvorane Lisinski kao dviju umjetnica koje su nastupile na svečanom otvorenju Dvorane. Uz njih, počasnim su članovima ove godine proglašeni i Dubravko Majnarić, koji je 18 godina bio umjetnički ravnatelj Lisinskog te Miroslav Poljanec, dugogodišnji ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb.

Detaljan program trodnevne svečanosti u povodu ovog veličanstvenog jubileja dostupan je na mrežnim stranicama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Program počinje u četvrtak, 28. prosinca u 10 sati i traje do subote, 30. prosinca do kasnih večernjih sati. Sva događanja, s iznimkom Filharmonijskog bala, besplatna su za posjetitelje, a ulaznice se mogu preuzeti na blagajnama Lisinskog. Mnogi građani čekali su od ranih jutarnjih sati u redovima za ulaznice, stoga ulaznica više nema za svečani koncert za Dan Dvorane, predstavu za djecu Orašar i obilazak Tajnim odajama Lisinskog.