OD POSUĐA VOLJENE MAČKE DO VRIJEDNIH DJELA

Kreće rasprodaja imovine: Inventar iz čak osam raskošno namještenih kuća slavnog Karla Lagerfelda odlazi na aukciju

27.09.2021 u 13:59

Bionic
Reading

Njemački modni dizajner Karl Lagerfeld, poznat po svom ekscentričnom stilu i oporuci u kojoj je novac ostavio svojoj voljenoj mački Choupette, u Francuskoj i Monaku posjedovao je osam raskošno namještenih kuća, čiji će se inventar, od njegovih vrijednih umjetnina do predmeta iz njegovog ormara, naći na aukciji

Među ponuđenim predmetima bit će i posuđe njegove voljene mačke Choupette, koja je sa slavnim dizajnerom provela posljednjih osam godina njegovog života, i za koju je rekao da bi je ženio kad bi to bilo zakonski moguće.

Vjeruje se da je razmažena mačka, za koju je jednom priznao da ju je toliko pazio poput brižno njegovane žene, imala tjelohranitelja, osobnog kuhara, dvije sluškinje koje su 24 sata brinule o njoj u njegovom pariškom dvorcu, te večere s delicijama poput kavijara ili dimljenog lososa.

Na dražbi će se naći i Diorov sako i više od 200 pari njemu svojstvenih kožnih rukavica bez prstiju, koje je dosljedno nosio 20 godina.

Na aukciji će biti ponuđeno više od tisuću lotova koji obuhvaćaju likovnu umjetnost, dizajn, modu i osobne prolazne stvari pokojnog modnog titana i ukazuju na njegove dizajnerske, dekoraterske, fotografske i kolekcionarske sklonosti.

  • +12
Karl Lagerfeld Izvor: Profimedia / Autor: Fabien Klotchkoff / KCS Presse / Profimedia

U prodaji će se naći i dizajnerski sakoi drugih dizajnera kao što su YSL, KL, Comme des garçons i Martin Margiela, kao i nevjerojatan broj Goyard kofera.

Iako najpoznatiji kao jedan od kreatora luksuzne modne industrije, Lagerfeld je bio i nezasitan kolekcionar s vrlo eklektičnim okom za umjetnost. Osamdesetih je njegov izbor bio zabavan i šaren dizajn Memphis grupe, zatim se okrenuo francuskoj dekorativnoj industriji 18. stoljeća, koju je smatrao idealom elegancije i profinjenosti, a tijekom života dijelio je istrast prema Art Decou. Posljednjih desetak godina života okrenuo se i suvremenom dizajnu kako bi stvorio novu futurističku estetiku u svojim domovima.

Sotheby's je aukcije najavio kao 'iznenađujuće i multiaspektne kao što je bio i sam dizajner', te da će ponuditi antologiju njegovog osobnog ukusa.

'Aukcijama će se odati počast ovom jedinstvenom i iznimno kreativnom dizajneru, velikoj ličnosti u svijetu mode i umjetnosti', rekao je Pierre Mothes, potpredsjednik Sotheby's u Francuskoj.