KOMPLICIRANA SITUACIJA

Borba za 400 milijuna funti nasljedstva legendarnog Karla Lagerfelda još uvijek traje: Knjigovođi se izgubio svaki trag, bliske rodbine nema, a evo tko bi mogao profitirati

16.06.2020 u 06:47

Bionic
Reading

Nakon što je u veljači 2019. preminuo legendarni dizajner Karl Lagerfeld, krenula je ne tako lijepa bitka za njegovo bogatstvo koje je prvotno procijenjeno na 178 milijuna funti, a upućeni tvrde da je zapravo riječ o iznosu od 400 milijuna. Zavrzlame oko nasljedstva ne prestaju, uz nagli nestanak dugogodišnjeg knjigovođe, utaju poreza, mačku Choupette i sedam osoba koje sada pokušavaju dokazati tko je bio u boljem odnosu s Chanelovim ekscentrikom

Modni dizajner Karl Lagerfeld preminuo je u utorak 19. veljače 2019. u Francuskoj od raka gušterače. Bio je vodeće ime modne kuće Chanel posljednjih 35 godina. Njegova impresivna karijera, od početaka u modnoj kući Balmain pa sve do Chanela, Fendija i brojnih kreativnih suradnji za ostale vodeće svjetske kompanije, osigurala mu je lagodan život, bogatstvo u pokretninama, nekretninama i novcu.

Službeno je njegovo nasljedstvo procijenjeno na 178 milijuna funti, a sada strani mediji pišu da je iza sebe zapravo ostavio bogatstvo vrijedno 400 milijuna funti. Već više od godinu dana istovremeno traje pravna bitka oko pravovaljanog nasljednika, a u cijeloj priči ih je sveukupno sedam.

Najveća želja pokojnog Lagerfelda bila je da njegovo stečeno bogatstvo pripadne voljenoj mački Choupette, za koju je svojevremeno kazao da bi ju oženio da je to pravno moguće. Na njegovu žalost, nasljedstvo zakonski nije moguće ostaviti mački, pa su sada u igri drugi bliski prijatelji jer Lagerfeld nema živuće rodbine kojoj bi pripali milijuni.

Osim pitanja kome će točno pripasti novac ili kako će se on podijeliti, mnoge je posljednjih dana šokiralo otkriće o svoti koja nije prijavljena poreznicima, pa se sumnja da je legendarni dizajner za vrijeme života na razne načine krio koliko zapravo zarađuje.

Jedina osoba koja zapravo zna kako stvari stoje je Lucien Frydlender, 87-godišnji računovođa koji se brinuo o prihodu Chanelovog kreativnog dizajnera punih 30 godina. Spletom okolnosti, Frydlender je naglo nestao iz javnosti, ne odgovara na telefonske pozive, nije dostupan za sastanke i ne javlja se na novinske upite. Njegova supruga javila se prije nekoliko dana iz Švicarske s objavom kako je on jako bolestan.

‘Koliko god bi mi bilo drago da je moj suprug sada negdje na tropskom otoku s nevjerojatnim bogatstvom, prava istina je da je on teško bolestan u Parizu, što ne treba čuditi s obzirom na njegove godine’, objasnila je te zatražila razumijevanje.

Kako god, sedam mogućih nasljednika dobro je poznato javnosti, a svaki od njih trlja ruke s namjerom da dobije najveći dio golemog Lagerfeldova nasljedstva.

Evo tko su mogući nasljednici:

Sebastien Jondeau

Sebastien je 45-godišnji bivši boksač, tjelohranitelj, vozač, a kasnije i model po potrebi. Bio je, bez sumnje, desna ruka Karla Lagerfelda te ga se u nebrojeno situacija moglo vidjeti uz njega i gore spomenutog računovođu. Upravo Jondeau tvrdi da je proveo posljednje sate uz postelju voljenog šefa i prijatelja, držeći ga za ruku prije nego je preminuo.

Baptiste Giabiconi

Slavni francuski model, jedna od muza Karla Lagerfelda i osoba s kojom je surađivao dug niz godina. Baptiste Giabiconi zapeo je za oku Karlu na jednom od golišavih snimanja i to kada mu je bilo samo 19. Kako su godine prolazile, Lagerfeld nije krio oduševljenje izgledom mladog Francuza te je bez previše razmišljanja potvrdio da mu je on najdraži model. Upućeni Parižanin tvrde kako je između njega i Sebastiena Jondeaua godinama trajalo rivalstvo, kao i velika ljubomora.

Jake Davies

Među mogućim sretnicima koji se spominju je britanski model Jake Davis. Nakon kratke karijere u Engleskoj i rodnom Yorkshireu Davies je zapeo za oko prvom čovjeku Chanela te ubrzo postao još jedna od njegovih muza. Karijeru je nastavio u Parizu te je bio u stalnoj postavi Chanelovih revija.

Caroline Lebar

Parižanka Caroline Lebar zapravo je medijima dosta poznata, a istovremeno živi vrlo povučeno i daleko od fotoobjektiva. Riječ je o jednoj od najdugovječnijih članica Lagerfeldova tima. Punih 30 godina bila je njegova osoba od povjerenja kada je riječ o imidžu u javnosti. Sjedila je na čelu odjela za odnose s javnošću i brinula se o komunikaciji s medijima.

Francoise Cacote

Na listu sretnika dospio je dugogodišnji Lagerfeldov kućni pomoćnik, poznat u javnosti i kao dadilja mačke Choupette. Nakon Karlove smrti upravo on ostao je brinuti se o voljenoj mački, s kojom živi u Karlovu stanu u centru Pariza, a za koji treba odrediti kome će pripasti.

Brad i Hudson Kroenig

Jedan od najtraženijih muških modela u svijetu, Amerikanac Brad Kroenig postao je svojevrsna muza Karla Lagerfelda još davne 2003. Zamijetio ga je na plakatima za brend Abercrombie & Fitch u golišavom izdanju i ubrzo započeo poslovnu suradnju s njim. Brad je bio u braku s Nicole, kćeri poznatog tenisača Nicka Bollettierija, i s njom ima 12-godišnjeg sina Hudsona, a koji se s ocem često znao vidjeti na modnim revijama kuće Chanel. Lagerfeld je čak i krsni kum Hudsonu, unatoč poznatim izjavama kako ne voli nijedno dijete na svijetu.

Svih sedmero moglo bi ući u pravnu bitku za golemo nasljedstvo koje, između ostalog, uključuje dvorac iz 18. stoljeća u Parizu, u kojem je najčešće obitavao i u kojem je sakupljao aktivitete, a koje je potom prodao na aukciji i zaradio ukupno 16 milijuna funti. Osim toga, na popisu poznatih nekretnina Karla Lagerfelda je penthouse u Monaku, procijenjen na 25 milijuna funti, kao i kuća u Vermontu, te nekoliko automobila, od kojih i Karlov omiljeni Rolls-Royce Phantom.