LIJEPA VLADARICA

Tko je kraljica Letizia: Kako je novinarka i voditeljica vijesti s propalim brakom iza sebe ušla u kraljevsku obitelj i osvojila srca Španjolaca

16.11.2022 u 06:33

Bionic
Reading

Ono što je krajem listopada najavio glasnogovornik kraljevske kuće sada se i potvrdilo. U Zagreb 16. studenog, u dvodnevni posjet, stižu španjolski kralj Filip VI i kraljica Letizia, što će ujedno biti prvi službeni posjet španjolskog monarha Hrvatskoj. Ovoga puta nećemo se baviti vanjskom politikom, kao ni odnosima dviju država, već ćemo fokus staviti na životnu priču španjolske kraljice, koju mnogi smatraju jednom od najljepših, ali i najbolje odjevenih članica neke od europskih kraljevskih obitelji

Mnogi je nazivaju i španjolskom Kate Middleton, što zbog izgleda, što zbog toga jer uspješno balansira obitelj, ali i sve obveze koje još od 2014. obavlja kao kraljica. No život Letizije Ortiz Rocasolano postao je zanimljiv i prije negoli je u njezin život ušetao tada španjolski prijestolonasljednik Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia, s kojim je zasnovala obitelj.

Letizia Ortiz Rocasolano, bivša novinarka, voditeljica vijesti i magistra audiovizualnih komunikacija, rođena je 15. rujna 1972. u španjolskom gradu Oviedu kao najstarija kći novinara Jesusa Josea Ortiza Alvareza i medicinske sestre Marie de La Palome Rocasolano Rodriguez, koji su uz nju imali i kćeri Telmu i Eriku.

Kada su joj se roditelji odlučili razvesti, Letizia je već bila u kasnim 20-im, a samo nekoliko mjeseci prije negoli se udala za princa Felipea, njezin se otac vjenčao s novinarkom Anom Togores.

  • +20
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novinarstvo joj je bilo u krvi, stoga zapravo nikoga nije začudilo kad je i sama krenula očevim stopama nakon što je diplomirala na fakultetu u Madridu i magistrirala audiovizualne komunikacije. Upravo na studiju započela je novinarsku karijeru i to isprva u tiskanom mediju, u novinama La Nueva Espana, a potom je u Madridu započela njezina televizijska karijera. Dobila je priliku na španjolskoj inačici Bloomberg TV-a, potom i na CNN Plusu, kao i nacionalnoj televiziji Television Espanola, a koliko je živjela za taj posao, govori i to da je nagrađena prestižnom novinarskom nagradom za sva postignuća novinara mlađih od 30 godina.

Upravo je Letizia, bez imalo straha, sjela u avion i otišla izvještavati na prvu crtu bojišnice u Iraku, a imala je i javljanja uživo iz Amerike nakon što se dogodio napad 11. rujna.

ŠPANJOLSKA LETIZIA

Odvažno izdanje: Karirana suknja iz H&M-a otkrila i više nego što bismo očekivali od jedne kraljice

Pogledaj galeriju

No njezinoj karijeri ubrzo je došao kraj nakon što je u studenom 2002. poslana na sjever Španjolske kako bi snimila priču o potonuću naftnog tankera Prestige, kao i mogućoj ekološkoj katastrofi koja ih očekuje. Kao potpora svom narodu tamo je stigao i budući prijestolonasljednik, princ od Asturiasa, princ Felipe VI, kojeg je Letizia imala priliku upoznati godinu ranije, na večeri koju je organizirao novinar Pedro Erquicia. Nikome nije palo na pamet da će se na mjestu nacionalne ekološke katastrofe dogoditi ljubav.

Budući da su svoje brojeve telefona izmijenili još pri prvom susretu, kada je on čak četiri puta pokušao je nagovoriti da izađe s njim, nakon novog susreta sve se promijenilo.

Svoju su vezu uspješno krili punih godinu dana, a da su to radili i više nego uspješno, potvrdilo se godinu kasnije, kada su objavili zaruke. Javnost je ostala u šoku jer nitko nije imao pojma da španjolski princ ima nekog u svom životu. Vjenčanje je održano 22. svibnja 2004. godine u katedrali Santa Maria la Real de la Almudena u Madridu, a sama ceremonija, baš kako to i priliči kraljevskim obiteljima, posebice onoj britanskoj, prenosila se putem malih ekrana diljem svijeta.

Nikome nije ni smetalo to što je ona već bila u braku s Alonsom Guerrerom Perezom, učiteljem, ponajviše jer je vjenčanje održano kod matičara, a ne u crkvi. S Perezom je prije toga bila u vezi deset godina, no sam brak potrajao je tek godinu dana.

nikad ne griješi

U ovoj haljini je proslavila 50. rođendan i nije pogriješila: Kraljica Letizia plijenila je pozornost u zavodljivoj kreaciji

Pogledaj galeriju

Tog braka dotakla se i autorica Isidre Cunill Sanz napisavši knjigu ‘Letizia Ortiz - republikanka na dvoru kralja Carlosa I’, koja buduću kraljicu nije štedjela, pa se dotakla i njezinih tajnih ljubavnika, ali i odbojnog stava prema crkvi i monarhiji. Uz sve to, spomenula je njezin navodni pobačaj. Naime, budući da ona i kralj Felipe VI imaju dvije kćeri, par ne želi imati više djece strahujući od rođenja sina zbog kojeg bi, po nasljednom pravu, on preskočio starije sestre i postao prijestolonasljednik. Njihova najstarija kći, princeza Leonor, iznimno je popularna među Španjolcima, stoga to ne žele izgubiti.

Za svoje pompozno vjenčanje s budućim španjolskim kraljem Letizia Ortiz nosila je tradicionalnu vjenčanicu Manuela Pertegaza, omiljenog dizajnera njezine svekrve, kraljice Sofije, a šlep dugačak 4,5 metara bio je prekriven cvjetovima ljiljana i jagoda te je imao poseban vez. Veo je padao tri metra iza nje, a bio je učvršćen tijarom s pruskim dijamantima, koju je njezina svekrva nosila na svom vjenčanju 1962. godine.

  • +5
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tri su godine živjeli u idili, a onda joj je život zadao težak udarac kada se njezina mlađa sestra Erika Ortiz, koja je navodno bila cijelog života opsjednuta Letizijom, predozirala i umrla. Život u sjeni uspješne sestre za nju je bio pretežak, a iza nje je ostala tada šestogodišnja kći Carla.

No Letizia nije imala puno vremena za žalovanje. Kraljevske obveze su čekale, kao i činjenica da je samo tri mjeseca nakon sestrine smrti poslije Leonor rodila drugu kćer, Sofiju. Kako ne bi sve bilo jednostavno, jer može biti komplicirano, pobrinuo se za to i njezin svekar, tadašnji španjolski kralj Juan Carlos koji je u lipnju 2014. odlučio abdicirati u korist sina.

Bivši španjolski kralj Juan Carlos Izvor: Profimedia / Autor: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Njegovi razlozi bili su zapravo sebični jer je želio pod svaku cijenu izbjeći optužbe i zatvor zbog svojih financijskih malverzacija iako je uporno tvrdio da odlazi kako bi prepustio tron nekom mlađem. Velikom ceremonijom u kraljevskoj palači u Madridu princ Felipe VI postao je kralj, a njegova supruga Letizia kraljica. Ono zbog čega su je Španjolci još više zavoljeli je i to što je prva kraljica španjolske krvi, jer je Felipeova majka iz Grčke.

Dolaskom na prijestolje, kraljica Letizia počela je donositi odluke u ime dvora, a njezino višegodišnje novinarsko iskustvo itekako joj je bilo od pomoći. Među prvim odlukama bila joj je ona da se odmaknu od Felipeove sestre, princeze Cristine, kako im njezina prisutnost ne bi naštetila, pa je Cristina s obitelji ubrzo prestala dobivati pozivnice za obiteljska okupljanja.

  • +27
Princeza Leonor Izvor: Profimedia / Autor: Miguel Cordoba / Sipa Press / Profimedia

Naime Cristina je udana za bivšeg španjolskog rukometnog reprezentativca Inakija Urdangarina, optuženog zbog korištenja kraljevskih veza pri utaji poreza te pronevjeri javnog novca kroz svoju neprofitnu fondaciju. Zbog toga im je kralj oduzeo titule vojvode i vojvotkinje od Palma de Mallorce. Cristina je oslobođena optužbi, ali je ipak morala platiti kaznu od 312 tisuća dolara zbog građanske odgovornosti koju ima kao princeza, dok je njezin suprug još uvijek u zatvoru i služi šestogodišnju kaznu.

Kako bi sačuvali ugled, kralj Felipe VI odlučio se javno odreći očevog nasljedstva, a tek je nedavno dopustio da mu se otac iz azila vrati u kratak posjet Španjolskoj.

odličan izbor

Teško je odlučiti koja ima ljepšu haljinu: Kraljica Letizia oduševila haljinom koja košta 300 kuna, a u stopu je prate njezine nasljednice

Pogledaj galeriju

Sve te životne nedaće uspješno su zajedno prebrodili, a Letizia se čak potrudila, barem za javnost, zakopati ratne sjekire sa svekrvom, bivšom kraljicom Sofijom, s kojom nikada nije pronašla zajednički jezik i koja je odavno trn u oku lijepoj Španjolki.