radi na sve strane

Korona je ne ometa u umjetničkom stvaralaštvu: Ana Rucner u ulozi od koje zastaje dah

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 08.10.2020 13:20
  • Objavljeno 08.10.2020 u 13:20
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Robert Barilla

Svjetski poznata violončelistica, unatoč pandemiji ovog je ljeta je bila aktivnija nego inače. Uz nekoliko uspješnih koncerata koje je održala duž čitave jadranske obale, angažirala se kao ambasador Zaklade 'Otok Brač – negdje između mora i zvijezda', a prekretnica je bio koncert u Bolu. Ondje su nastale brojne atraktivne fotografije

'Gospodin Markito Marinković, direktor Turističke zajednice općine Bol, organizirao je na dan koncerta promotivno fotografiranje na nekoliko karakterističnih bolskih lokacija i upoznao me sa sjajnim fotografom. Ubrzo se ispostavilo da Robert Barilla nije samo fotograf, već i godinama volonira kao upravitelj Zaklade koja se bavi istraživanjem i očuvanjem baštine otoka Brača te je ujedno i autor monografije 'Otok Brač – negdje između mora i zvijezda', na kojoj je intenzivno radio posljednjih šesnaest godina', ispričala je Ana Rucner.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Robert Barilla

Među prvima sam imala priliku vidjeti probni primjerak ove 'Bračke Biblije' i jasno mi je zbog čega se njezin izlazak iščekuje s jednakim nestrpljenjem kod običnih ljudi, kao i u akademskim krugovima. 'Čista ljubav prema otoku Braču sakrivena je među 1360 stranica ove knjige, koja je opremljena s preko 3000 fotografija, mapa, dokumenata i ilustracija, uvezana je luksuznim kožnim uvezom, a izlazak iz tiska planira se početkom sljedeće godine', kaže glazbenica.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Robert Barilla

Njezina Rucner ima kuće na otoku Braču i svake godine ljetuju u Povljima, tako da je Ana još od najranijeg djetinjstva vezana uz Brač, a u vrijeme studija održala je i koncertnu turneju po čitavom otoku. Ova sjajna glazbenica koja svojom glazbom briše sve granice, jedan je od najboljih predstavnika Hrvatske u svijetu. Njezin posljednji album nosi naziv 'Croatian heritage' pa je ljubav prema hrvatskoj baštini vjerojatno bila presudna za prihvaćanje 'ambasadorstva'.

'Već prilikom mog sljedećeg dolaska na Brač, kada smo u tajanstvenoj Zmajevoj spilji snimali duplericu za monografiju, poznanstvo je brzo preraslo u prijateljstvo, a iz zajedničkih druženja i odlične sinergije rodilo se 'ambasadorstvo'. Nekako se desilo samo po sebi. Rijetki su ljudi koji s toliko ljubavi, energije i znanja brinu o svojoj baštini i ponosna sam što mogu biti dio ove priče. Zbog toga sam poslušala srce i poklonila Zakladi svoj bijeli violončelo ukrašen Swarovski kristalima. Sretna sam što sam dobila priliku dati dio sebe otoku koji je postao dio mene. Neka ostane na Braču kao znak podrške ovim fantastičnim ljudima i uspomena na jednu prekrasnu suradnju' poručuje Ana Rucner.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Robert Barilla

Tijekom rujna snimana je reportaža o bračkom kamenu za njemačku televiziju Arte TV, a svaki slobodan trenutak iskoristila je za sviranje i fotografiranje na atraktivnim otočkim lokacijama.

'Uživala sam u svakoj sekundi skitanja po Braču sa svojim violončelom. Svirati u ermitažu Blaca, kamenolomima, bazilici sv. Lovre, podzemnoj Dvorani lijepih siga, pod zvjezdanim nebom plaže Lovrećina, kao i kupanje u moru s konjem, bili su poseban doživljaj. Iako su to bili nastupi pred svega nekoliko prijatelja, imala sam osjećaj da sviram u prepunim koncertnim dvoranama', rekla je Ana koja je nosila nakit i kreacije bračke dizajnerice Ide Stipčić Jakšić, haljinu od kamena te haljine od morskog žala i jeansa. 

'Prva fotografija napravljena je pored skulpture Anđela s jednim krilom, akademskog kipara Lovre Jakšića, da bi mi kao odgovor na pitanje 'a gdje mu je drugo krilo', kao posljednja bila napravljena fotografija u kamenolomu na kojoj imam kameno krilo. Time je zaokružena moja ovogodišnja bračka priča. Doživljaj otoka iz jednog sasvim drugog kuta i pogled iz perspektive čovjeka koji ga odlično poznaje, kompletno su promijenili moju dosadašnju sliku o ovom najvećem dalmatinskom otoku. Jedva čekam prvi slobodan trenutak, kada ću imati priliku izaći iz trajekta u Supetru. Sada znam da ne dolazim na Brač, već ulazim u jedan čaroban međuprostor koji se nalazi negdje između mora i zvijezda', izjavila je violončelistica.

  • +9
  • +6

Ana Rucner

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Robert Barilla

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!