BIJEG ŽIVOTA

Kći šeika Muhameda, vladara Dubaija, dva puta pokušala je pobjeći iz zlatnog kaveza, a o njezinoj se sudbini danas ne zna gotovo ništa

09.03.2020 u 07:07

Bionic
Reading

Arapska princeza Latifa, jedna od ukupno 30 djece šeika Muhameda al Maktuma, čak dva puta u svom životu pokušala je pobjeći od vlastite obitelji i potajno napustiti državu. Posljednji bijeg koji je planirala punih osam godina u potpunoj tajnosti od vlasti, oca i majke pao je u vodu krajem veljače 2018. Ulovljena je na francuskom brodu u međunarodnim vodama, oteta i vraćena u domovinu, u kojoj ponovno živi pod prisilom i torturom oca

U potresnoj priči koju je nakon dvije godine odlučila javno i bez razmišljanja ispričati svjetskoj javnosti u magazinu Marie Claire, Finkinja Tiina Jauhiainen otkrila je sve nepoznate detalje silovitog i pomno planiranog bijega dugogodišnje prijateljice, arapske princeze Latife bint Muhamed al Maktum.

Život princeze Latife u Dubaiju

Princeza Latifa jedna je od ukupno 30 djece šeika Muhameda al Maktuma, već 13 godina vladara Dubaija. U jeku suđenja koje se održava u Londonu, u koji je poslije zatraženog azila i uspješno provedenog bijega stigla princeza Haja, šeikova šesta supruga, mnogi razmišljaju i o nesretnoj Latifi, princezi koja nije bila te sreće.

Princeza Latifa srednje je dijete 70-godišnjeg šeika Muhameda i njegove supruge, Alžirke Hurije Ahmed Al M'aaš. Osim nje, par ima stariju princezu Šamsu, princezu Matihu te sina Madžida Muhameda.

Svi četvero, kao i njihovi polusestre i polubraća, odrastali su u jednoj od kraljevskih palača na prostoru Ujedinjenih Arapskih Emirata blizu obale. Odgajani su u strogom režimu, pod palicom oca šeika koji ih je vrlo rijetko posjećivao te majke, vrlo konzervativne vjernice.

Iako je odrasla u bogatstvu i obilju, princeza Latifa, kao i ostale članice kraljevskih obitelji na tom prostoru, svakodnevno se sučeljava sa žestokim torturama, provjerama te kršenjem nekih od temeljnih ljudskih prava. Prije svega onog na slobodu govora, mišljenja i djelovanja.

Žene još uvijek žive pod nadzorom muškog člana obitelji kojeg pak kontrolira sam šeik.

'Žene trebaju dozvolu svoga oca ili supruga ako žele raditi, putovati ili studirati. Očevi mogu prisiliti svoje kćeri na udaju protivno njihovoj volji, a u slučajevima razvoda žene najčešće ostaju bez skrbništva nad svojom djecom. Muškarci su apsolutno slobodni, no žene u ovim predjelima još uvijek nemaju nikakva prava. To je zbog stoljetnih tradicija u kojima se o časti obitelji sudi po ponašanju žena i kćeri u javnosti', otkriva upućena Tiina Jauhiainen.

Upravo zbog toga 32-godišnja princeza ohrabrila se na bijeg života, što ju je na koncu stajalo i ono malo slobode koju je imala.

Dva puta pokušala je pobjeći od nasilnog oca

Prvi put princeza Latifa pokušala je pobjeći u slobodniji svijet 2002., u dobi od samo 16 godina. Njezin plan tada nije bio dobro razrađen, a na bijeg ju je potakla želja da pomogne starijoj sestri Šamsi, koja je i sama uhvaćena u bijegu i stavljena u kućni zatvor.

Princeza Šamsa pokušala je pobjeći tijekom obiteljskog putovanja u London, nakon što joj otac nije dopustio da studira. Princeza Latifa ulovljena je u Omanu dok je tražila pomoć za sestru te je čak tri godine i četiri mjeseca provela u zatočeništvu, pod torturom i stalnim nasiljem zaštitara koje je zaposlio njezin otac. Spavanje u praznoj betonskoj ćeliji u kojoj su se nalazili samo madrac i plahta te fizičko nasilje bili su kazna za njezin neposluh.

'Bila sam tada jako naivna. Nisam imala pristup internetu da istražim neke informacije, nisam se imala kome obratiti i zatražiti savjet. Tukli su me, a jedan od zaštitara rekao je da je sve naredio moj otac. Izgubila sam pojam o vremenu. No nagore je bilo kada sam ponovno puštena iz zatvora. Moja majka nije imala nimalo suosjećanja, gledala me s prijezirom i rekla da sam si za sve sama kriva', prisjetila se 32-godišnja Latifa u 40-minutnom videu koji je potajno sama snimila 2018. godine.

'Ako danas gledate ovaj video, znajte da nisam dobro. Nešto jako, jako loše mi se dogodilo.'

Netom prije nego je drugi put pokušala pobjeći, ovaj put s mnogo konkretnijim planom i međunarodnim kontaktima, video je poslan na adresu američke odvjetničke kuće. Time se princeza pokušala spasiti u slučaju da je uhvate te zaštititi živote onih koji su joj pokušali pomoći u bijegu.

Bijeg kroz Oman u društvu hrabre Finkinje i francuskog tajnog agenta

Duboko traumatizirana životom u zlatnom kavezu u očevoj palači, okružena zaštitarima i 24-satnim nadzorom, princeza Latifa odvažila se na još jedan bijeg. Ovoga puta planirala ga je čak osam godina.

Nakon što je puštena iz zatvora Latifi je dugo trebalo da vrati povjerenje u ljude oko sebe. Okružila se životinjama i najradije provodila vrijeme sa svojim konjima i pticama.

Međutim, spletom okolnosti, Latifa je stupila u kontakt s trenericom Tiinom Jauhiainen. Ova 43-godišnja Finkinja u Dubai došla prije desetak godina u želji za promjenom okoline i posla. Počela je kao sezonski radnik, a završila u sportu.

Princeza ju je angažirala kao osobnu trenericu u svom domu jer joj izlasci iz kuće na treninge nisu bili dozvoljeni. Osim toga, princeza nije smjela voziti automobil, pohađati studij, imati dečka, posjećivati prijatelje u njihovim domovima, a svi njezini izlasci bili su strogo nadgledani.

Svaki put kada bi otišla u šoping centar morala je svom vozaču, ujedno jednom od zaposlenika njezina oca šeika, porukom javiti da je ušla u trgovinu te koliko će se zadržati. Isto pravilo vrijedi za sve žene i kćeri arapskih šeika, čak i one koje studiraju.

'Sloboda izbora je nešto što mnogi uzimaju zdravo za gotovo. Međutim kada to nemaš, onda ti je to nešto posebno i važno. Meni ništa nije dozvoljeno, ne smijem čak napustiti Dubai i putovati', rekla je princeza u svom videu.

Upravo u Tiini mlada je princeza pronašla dobru prijateljicu i s vremenom razvila odnos pun povjerenja. Zato je ona i igrala jednu od ključnih ulogu u bijegu.

'Išle smo na tečaj padobranstva, a otac joj je to dozvolio jer je tvrtka koja se bavila time bila u vlasništvu jednog od njegovih sinova. Latifa je jako voljela skakati s padobranom, valjda je u tome osjećala ono malo slobode što je nije imala na zemlji. Mislim da smo razvile jako dobar prijateljski odnos. Znate, za zajednički skok s padobranom potrebno je nekome beskrajno vjerovati jer o osobi s kojom skačete ovisi vaš život', rekla je u svom intervjuu Tiina.

Tu subotu u veljači 2018. princeza se, kao i mnoge subote ranije, sastala s trenericom u šoping centru. Zajedno su pohađale kulinarske tečajeve za vegansku prehranu. Međutim ovoga puta Latifa je bila spremna za bijeg. Otišla je do ženske kupaonice, preodjenula se, obojila kosu te skinula svoju tradicionalnu haljinu i pokrivalo za glavu. Stavila je trendi naočale s reflektirajućim staklima te uništila telefon i njegovu karticu. Na izlazu iz centra čekala ju je Tiina Jauhiainen u velikom crnom automobilu. Dvije djevojke krenule su put Omana i sve je teklo po planu.

Na obali nekoliko kilometara udaljenoj od Latifinog rodnog grada, princeza i njezina prijateljica sjele su na vodene skutere i vozile se unedogled dok nisu stigle do broda Nostromo.

Punih osam godina princeza Latifa štedjela je za ovaj trenutak, trenutak slobode. Kako bi financirala sve potrebne dokumente, suradnike i prijevoz do sigurnog teritorija, Latifa je od džeparca i rođendanskih poklona uštedjela 400 tisuća dolara. Najveći dio posla odradio je kapetan broda, francuski špijun Herve Jaubert, koji je neko vrijeme proveo u zatvoru u Dubaiju. Latifa je do njega stigla upravo putem prijateljice Tiine koja se s njim sastala na Filipinima. Na brodu je uslijedio prvi susret francuskog tajnog agenta i arapske princeze.

Nakon tri dana plovidbe te početne sreće i zanosa princeza Latifa osjetila je paniku i strah. Znala je da je u nezavidnoj situaciji i da otac već čini sve kako bi je pronašao i vratio u Dubai.

'Nikada neću zaboraviti trenutak vožnje prema Omanu. Latifa je tada prvi put u životu sjedila na prednjem sjedištu automobila. Bila je jako uzbuđena. Govorila je da je napokon čeka neki novi, slobodniji život i da je spremna raditi i kao konobarica. Bila sam ponosna na nju, a istovremeno sam gledala koliko je malo stvari uzela sa sobom. Sve što je cijeli život imala i ljude s kojima je odrasla morala je ostaviti', prisjeća se Tiina.

S broda je pomoću novog telefona odbjegla princeza pokušala kontaktirati sa svim svjetskim medijima, koji nisu reagirali. Potom je stupila u kontakt s arapskom odvjetnicom za ljudska prava koja radi u Londonu. Trebalo je neko vrijeme da identificiraju Latifu i shvate da nije riječ o podvali.

Osmi dan na brodu bio je ključan, indijski vojni brod locirao je princezu i javio vlastima u Dubaiju. Svega 30 nautičkih milja dijelilo ju je od slobode. Nevjerojatno brzo brod su opkolili helikopteri i arapska vojska koja je otela princezu, a privela sve sudionike u bijegu.

Gdje je princeza danas i kako živi

Budući da se u trenutku slobode putem društvenih mreža javila svim svojim prijateljima, a američka odvjetnička tvrtka došla je u posjed njezina oproštajnog videa u kojem svjedoči o strahotama koje je počinio njezin otac, princezi Latifi nisu oduzeli život.

Međutim, mnogi su se pitali kako je i što radi jer od toga dana nije viđena na slobodi. Tek jedna od fotografija, na kojoj princeza pozira uz nekadašnju irsku predsjednicu vlade Mary Robinson u vlastitu domu, dokaz je da je još uvijek živa.

Upućeni tvrde da je pod jakim lijekovima te da je zbog toga mentalno oštećena za cijeli život, baš kao i njezina sestra Šamsa. Na obje se odbjegle princeze motri svake sekunde, nemaju pristup internetu ni telefonu.

Tiina, princezina bliska prijateljica koja ju je pokušala osloboditi, i danas se putem društvenih mreža, skupnih prosvjeda po Londonu te drugih javnih akcija bori za istinu o Latifi. Čini sve kako bi je oslobodila od nasilnog oca i njegova režima.

Pokrenula je akciju #FreeLatifa, u čemu joj pomažu mnoge svjetske nevladine organizacije te su u stalnom kontaktu s odjelom organizacije UN-a koji istražuje prisilne nestanke. Sve nade ulažu u londonsko suđenje princeze Haje, na kojem vodi bitku protiv šeika Muhameda. Ukoliko princeza Haja dobije slučaj, nešto bi se moglo poduzeti i po pitanju princeze Latife.

'Znala sam da je akcija u koju se upuštam nešto najopasnije u mom životu, no silno sam joj željela pomoći. Očajnički je željela napustiti Dubai. Za nju je tamo bilo izuzetno teško. Naizgled je to vrlo otvorena zemlja u kojoj se sve nudi pred vašim očima, putovanja, sloboda i moderan način života, no za nju je sve to bilo nedostižno. Kada su nas locirali i došli po nas, bila sam pripremljena na smrt. Uperili su mi pištolj u glavu. Jedino za čime žalim je to što Latifi tada nisam rekla koliko je volim, jer bio je to naš posljednji kontakt', rekla je Jauhiainen.

Video princeze Latife koji je snimila netom prije bijega iz Dubaija Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube