NOVI ŽIVOT

Kamo je nestala Monika Seleš? Bila je čudo od djeteta, nezaustavljiva sve do strašnog incidenta

02.02.2023 u 07:24

Bionic
Reading

Legendarna sportašica žarila je i palila terenima početkom 90-ih. Sa samo 16 godina iznenadila je svijet kad je u finalu Roland Garrosa 1990. pobijedila Steffi Graf te osvojila prvu od devet Grand Slam titula. Snimala je reklame, maštala o glumačkoj karijeri i krasila brojne naslovnice tabloida, no mučnog proljetnog dana u Hamburgu Gunther Parche, poremećeni obožavatelj Steffi Graf, napao je Moniku nožem nasred teniskog terena. Danas ju se rijetko može vidjeti u javnosti, a povukla se i s društvenih mreža

Dugo sam ovo čuvala za sebe, ali napad nožem ostavio je i jednu sasvim neobičnu posljedicu na mene', izjavila je svojedobno Monika Seleš za People o onome što joj je uzrokovao luđak s nožem i nastavila:

'Uz sve strahove i fobije više nisam mogla kontrolirati svoj apetit. To je godinama trajalo. Bilo me sram jer nisam mogla prihvatiti da nemam nešto pod kontrolom, ali jednostavno se nisam uspijevala zaustaviti s hranom. Pojela bih goleme količine u kratkom vremenu i to se onda, jasno, loše odražavalo na moju fizičku spremu nakon povratka na terene', otkrila je zvijezda koja živi na Floridi.

Na terene se nakon oporavka od napada vratila 1995., a tada je pretrpjela novi težak udarac. Naime nakon borbe s rakom preminuo joj je otac Károly, koji joj je bio najveća podrška.

Karijeru je zgotovila s devet Grand Slama te 53 osvojena turnira, no nakon ovog incidenta nije se uspjela vratiti na prvo mjesto WTA ljestvice. U autobiografskoj knjizi otkrila je neke nevjerojatne, potresne, ali i mnogim ljudima vrlo korisne detalje. Umirovila se prije 30. rođendana. Ozlijedila je stopalo u proljeće 2003. te se nedovoljno oporavljena vratila na Roland Garrosu i izgubila od Nadje Petrove, što joj je bio prvi poraz u karijeri u prvom kolu Grand Slama. Nikad poslije nije odigrala službeni meč.

Danas mirno provodi svoju tenisku mirovinu te se rijetko pojavi na kakvom događaju. Zadnji put je to bilo u ožujku, kad je stigla na događanje Citi Taste of Tennis u Miamiju. Na društvenim mrežama neaktivna je već skoro godinu dana (ondje je uglavnom objavljivala stare fotografije i sjećanja te neke aktualne objave). Ljubav je pronašla u 32 godine starijem milijarderu Tomu Golisanu, za kojeg se u međuvremenu udala, a dug niz godina radi na podizanju svijesti o poremećajima u prehrani. Na zadnjim fotografijama vidi se da itekako drži do svoje tjelesne kondicije.

  • +2
Monika Seleš Izvor: Profimedia / Autor: Jason Koerner / Getty images / Profimedia