NOVA LISTA

Kako je drugi sin princeze Eugenie promijenio sudbinu princa Edwarda

07.06.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Vojvoda od Edinburgha bio je, sve do 30. svibnja kada je rođen maleni Ernest, na 13. mjestu u redu naslijeđa za britanski tron, a sada se sve promijenilo

Punih pet dana princeza Eugenie, ali i ostatak kraljevske obitelji, u najvećoj su tajnosti čuvali vijest da je mlađa kći princa Andrewa rodila svog drugog sina. Dječaka su ona i suprug Jack Brooksbank nazvali Ernest George Ronnie Brooksbank, a malenom se posebno razveselio dvogodišnji brat August.

No, rođenje malenog Ernesta donijelo je neke promjene u kraljevskoj obitelji, kojeg su tek rijetki bili svjesni, a najviše se tiče Eugenijinog strica, princa Edwarda. Naime, vojvoda od Edinburgha bio je, sve do 30. svibnja kada je rođen Ernest, na 13. mjestu u redu za naslijeđivanje britanskog trona.

  • +2
Princeza Eugenie Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Budući da je na to mjesto odmah po rođenju 'zasjeo' upravo Ernest, logično je da su se ostali članovi obitelji morali pomaknuti za jedno mjesto, pa je princ Edward sada na 14. mjestu, a njegova djeca, James, grof od Wessexa i Lady Louise Windsor na 15., odnosno 16. mjestu.

Inače, sve do 2013. godine redoslijed nasljeđa trona određivao je spol, pa su tako muški nasljednici imali prednost ispred ženskih. Upravo je zbog toga 72-godišnja princeza Anne, kao i njezini nasljednici, u nasljeđivanju iza svoje braće, princa Andrewa i princa Edwarda i njihovih obitelji, iako je starija od njih.

To se promijenilo Zakonom o nasljeđivanju krune, koji je izmijenio odredbe Povelje o pravima i Zakona o nagodbi kako bi se ukinuo sustav muške primogeniture. Zakon se odnosi samo na one rođene nakon 28. listopada 2011. godine.

Sve ovo napravljeno je uoči rođenja prvog djeteta princa Williama i Kate Middleton, a kako bi se osiguralo da beba naslijedi princa na tronu po nasljeđivanju, bez obzira na spol. Taj zakon nije imao nikakve promjene za princa Georgea, no zato je napravio razliku za princezu Charlotte koja je sada ispred svog mlađeg brata, princa Louisa.