'BODYGUARD'

Jedna od najboljih serija u posljednjih deset godina: Prvo je zaludila Britance, a sad osvaja ostatak svijeta

19.10.2018 u 06:46

Bionic
Reading

Politički triler 'Bodyguard', najuspješniju BBC-jevu dramsku seriju u 2018. godini i jednu od najcjenjenijih drama na britanskim televizijama u cijelom desetljeću, od 24. listopada moći će zahvaljujući Netflixu pratiti gledatelji diljem svijeta

Radnja serije vrti se oko odnosa bivšeg vojnika Davida Budda (Richard Madden koji je u 'Igri prijestolja' glumio Robba Starka) i britanske ministrice unutarnjih poslova Julie Montague (Keeley Hawes).

Na njihov odnos uvelike utječu njihovi osobni i profesionalni problemi. On je ratni heroj i veteran suočen s posttraumatskim stresom, a ona kontroverzna i ambiciozna članica Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, suočena s parlamentom koji joj treba odobriti izdašniji proračun za protuterorističko djelovanje.

Kao specijalistu za zaštitu službenika, koji obavlja svoju dužnost za Royalty and Specialist Branch (RasP) londonske policije, Buddu je povjeren zadatak štićenja moćne ministrice unutarnjih poslova Montague. Rastrgan između svoje dužnosti i uvjerenja, Budd bi ministrici za čiju sigurnost se brine mogao postati najveća prijetnja.

Već od prve epizode, emitirane na kanalu BBC One, bilo je jasno da se radi o apsolutnom hitu. Pogledalo ju je 6,8 milijuna gledatelja, da bi se u narednih tjedan dana ta brojka popela na 10,4 milijuna, što je najbolji rezultat koji je zabilježio početak prikazivanja neke serije na svim britanskim televizijama u posljednjih deset godina.

Priču koju je autor Jed Mercurio, autor hvaljene serije 'Line of Duty', nastavio pričati tako da niste mogli znati što će se dogoditi u idućoj sceni, a kamoli epizodi, pratilo je sve više gledatelja, da bi finalnu 75-minutnu epizodu pogledalo čak 14,34 milijuna gledatelja, čime se ugurala na peto mjesto najgledanijih televizijskih programa u posljednjem desetljeću.

Veću gledanost od posljednje epizode 'Bodyguarda' u prošlom desetljeću imali su samo televizijski show 'The X Factor', sapunica 'EastEnders', slastičarski natjecateljski show 'The Great British Bake Off' i sapunica 'Coronation Street'.

Vrlo gledane serije poput 'Doctor Who', 'Sherlock' i 'Downton Abbey' daleko je nadmašila, a iza sebe je ostavila i epizode vrlo gledanih televizijskih emisija poput 'Strictly Come Dancing' i 'Britain's Got Talent', kao i dokumentarac 'Blue Planet II'.

Uzimajući u obzir statistike gledanosti za ovu godinu, The Guardian jedinim vrijednim usporedbe navodi prijenos kraljevskog vjenčanja, koje je proljetos nakratko gledalo 18 milijuna gledatelja na svim kanalima, iako je prosječan broj gledatelja bio znatno niži.

Zanimljivu paralelu povukao je i The Independent, uspoređujući gledanost posljednje epizode 'Bodyguarda' s prijenosima utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Trenutno najgledaniji program u ovoj godini bila je polufinalna utakmica u kojoj je igrala reprezentacija Hrvatske, no 20,73 milijuna britanskih gledatelja nisu privukli Modrić, Mandžukić, Rakitić i ekipa, nego njihovi protivnici - reprezentacija Engleske. Prethodne utakmice njihove reprezentacije protiv Paname i Belgije privukle su znatno manji broj gledatelja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Okićena brojnim pohvalama, serija 'Bodyguard' zaradila je i poneku kritiku, između ostalog zbog stereotipnog prikazivanja terorista kao muslimanke, bombašice samoubojice s hidžabom.

Glumica Anjli Mohindra, koja u seriji igra lik Nadie, otkrila je za Daily Telegraph kako je u početku bila zabrinuta zbog svoje uloge.

'Kad sam prvi put pročitala da serija počinje bombašem samoubojicom u vlaku koja nosi hidžab, osjetila sam da ne želim sudjelovati u ovjekovječenju te islamofobne priče', objašnjava Mohindra i dodaje da unatoč ogromnom poštovanju prema Jedu Mercuriju i povjerenju u odluke koje on donosi nije osjetila da je taj hidžab baš neophodan.

Mišljenje je promijenila shvativši da svakog lika iz neke etničke manjine Mercuri predstavlja u dvije dimenzije i da njima dovodi stereotipe u pitanje.

'Uvriježeno je mišljenje da su žene koje nose hidžab ugnjetavane i da to ne čine svojom voljom, a to je nešto o čemu trebamo dobro razmisliti jer to nije u potpunosti baš tako', kaže Mohindra.

'Veliku' pogrešku u jednoj od epizoda uočio je i bivši britanski ministar unutarnjih poslova Alan Johnson.

'Dok ministrica večera u restoranu, David Budd sjedi s nekim drugim za stolom pa imamo dva policijska službenika koji samo sjede za stolom i ništa ne jedu i ne piju. Ovakve situacije se ne smiju događati jer time jasno šalju signal 'mi smo tjelohranitelji'. Oni vas uvijek moraju pratiti i kad idete na obrok, ali u svakoj se situaciji moraju uklopiti u okruženje pa bi normalno bilo da u restoranu izgledaju kao ostali gosti i naruče hranu', primjećuje Johnson.

  • +20
Serija Bodyguard Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Amber Rudd, koja je dužnost ministrice unutarnjih poslova obnašala do travnja ove godine, nahvalila je seriju rekavši za The Independent da nudi točan opis posla, iako za scene seksa između političarke i njezinog mlađeg tjelohranitelja kaže da su pretjerane.

'Kao i svi, zakvačila sam se na seriju 'Bodyguard', koja mi se svidjela. Nudi prilično precizan prikaz odnosa između ministrice unutarnjih poslova i njezinog tjelohranitelja, koji su nevjerojatno blizu jedno drugome jako puno vremena. Ipak, toliko bliski baš nisu', komentirala je Rudd.

O zaluđenošću Britanaca serijom govori i podatak da su nakon jedne od šest epizoda gledatelji navalili zvati broj koji je Budd dao nekom od likova. Na sreću, broj je bio izmišljen pa nitko nije uznemiren.

Među rijetke koji ne dijele oduševljenje serijom ubraja se još jedna bivša ministrica unutarnjih poslova, a seriju je prestala gledati nakon prvih dvadeset minuta. Riječ je o Theresi May, aktualnoj britanskoj premijerki koja, kako je objasnila, gleda televiziju kako bi se opustila.