OSTAT ĆE UPAMĆENI ZAUVIJEK

Je li itko ikad prije morao vratiti svog Oscara?

30.03.2022 u 14:59

Bionic
Reading

Cijelom svijetu je poznata priča da je Will Smith osvojio Oscara za najboljeg glavnog glumca za ulogu u film 'Kralj Richard', a da se prije toga popeo na pozornicu i opalio šamar Chrisu Rocku koji se našalio na račun njegove supruge Jade Pinkett Smith. Willu je to bila četvrta nominacija za Oscara i prvi kipić koji je osvojio, no zbog incidenta koji je uzrokovao, mnogi sada smatraju da bi mu ga trebalo oduzeti

Brojne kolege šokirane su reakcijom Willa Smitha, a ističu kako nasilje nikada nije dokaz ljubavi. Komentari na račun incidenta ne prestaju, a društvene mreže prepune su reakcija na Smithov potez.

Ubrzo nakon ceremonije u nedjelju navečer, Akademija je objavila tweet koji se iskosa osvrnuo na svađu Smith-Rock. 'Akademija ne odobrava nasilje u bilo kojem obliku', objavili su, a u njihovom službenom priopćenju u ponedjeljak ujutro stoji: 'Službeno smo započeli službenu reviziju incidenta i istražit ćemo daljnje radnje i posljedice u skladu s našim zakonskim aktima, standardima ponašanja i kalifornijskim zakonom'.

Akademija filmske umjetnosti i znanosti ima stroge smjernice u svom kodeksu ponašanja. Taj je kodeks u dijelovima objavljen još 2017., kada je Hollywood uzdrmao pokret Me Too. Izvršna direktorica Akademije Dawn Hudson u to je vrijeme napisala članovima: 'Ovdje nema mjesta za ljude koji zlostavljaju iskorištavajući svoj status, moć ili utjecaj na način koji krši priznate standarde pristojnosti. Akademija se kategorički protivi bilo kakvom obliku zlostavljanja, uznemiravanja ili diskriminacije na temelju spola, seksualne orijentacije, rase, etničke pripadnosti, invaliditeta, dobi, vjere ili nacionalnosti'.

  • +7
Will Smith, Chris Rock Izvor: Profimedia / Autor: GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia

Još nije poznato kako će točno Akademija postupiti u odnosu na Smitha, ali postoje neki povijesni presedani kad su dobitnici Oscara vratili svoje nagrade ili se na drugi način odrekli svojih akademskih priznanja.

Naime, glumci Marlon Brando i George C. Scott te scenarist Dudley Nichols svi su odbili svoje nagrade.

George C Scott smatrao se su jednim od najboljih američkih glumaca njegove generacije. Za portret generala Georgea Pattona u filmu 'Patton' iz 1970. godine dobio je Oscara godinu dana kasnije, ali nije došao na dodjelu i odbio ju je primiti rekavši da je 'politika i cijela atmosfera oko dodjele 'ponižavajuća', a samu ceremoniju dodjele opisao je kao dvosatni 'sajam mesa'.

Woody Allen i Roman Polanski ne samo da nisu bili zamoljeni da vrate svoje Oscare nakon optužbi za seksualno zlostavljanje koje su protiv njih iznijele žene, već ih je Akademija zapravo nagradila nakon što su te optužbe objavljene. Polanski je dobio Oscara 2003., 26 godina nakon što je priznao krivnju za nezakonit seksualni odnos s 13-godišnjakom, dok je jedan od četiri Allenova Oscara došao nakon što ga je njegova posvojena kći Dylan Farrow prvi put optužila za seksualno zlostavljanje 1992. godine).

Dudley Nichols je bio autor scenarija za nekoliko izvrsnih filmova poput 'Poštanske kočije', 'Silom dadilja' i 'Kome zvono zvoni', dobio je Oscara za scenarij filma 'Informator' iz 1935. godine, no nagradu nije htio preuzeti jer u Hollywoodu nisu htjeli priznati Ceh scenarista koji je vodio ogorčenu bitku sa studijima.

A kad su u pitanju slučajevi nasilja na dodjeli osim Smithovog obračuna s Rockom, 1973. morali su obuzdati Johna Waynea koji se zamalo sukobio s glumicom i aktivisticama Sacheen Littlefeathe, pripadnicom američkih domorodaca. Ona je 1973. u ime Marlona Branda preuzela njegov osvojeni zlatni kipić, a tom prigodom optužila je Hollywood zbog uvredljivog prikazivanja njezine zajednicu. Wayne je to shvatio prilično osobno.

Akademija do sada nikada nije opozvala nagradu niti jednom dobitniku Oscara, iako je producent i serijski seksualni zlostavljač Harvey Weinstein izbačen iz upravnog tijela 2017. godine.

U ponedjeljak navečer, Smith je objavio službenu ispriku na svom Instagram profilu. 'Nasilje u svim njegovim oblicima je otrovno i destruktivno. Moje ponašanje na sinoćnjoj dodjeli Oscara bilo je neprihvatljivo i neoprostivo. Šale na moj račun dio su posla, ali šala o Jadinom zdravstvenom stanju bila je prevelika za mene i reagirao sam emotivno. Želim ti se javno ispričati, Chris. Nije bilo u redu i pogriješio sam. Neugodno mi je i moji postupci nisu ukazivali na muškarca kakav želim biti. Nema mjesta nasilju u svijetu ljubavi i dobrote. Također bih se želio ispričati Akademiji, producentima emisije, svim sudionicima i svima koji su gledali diljem svijeta. Želio bih se ispričati obitelji Williams i mojoj obitelji King Richard. Duboko žalim što je moje ponašanje zamrljalo ono što je inače bilo prekrasno putovanje za sve nas. Radit ću na sebi. Iskreno, Will', napisao je Smith.