VEĆ SLUŽI KAZNU OD 23 GODINE

Harveyju Weinsteinu počelo suđenje u Los Angelesu, suočava se s još 11 optužbi za seksualni napad

11.10.2022 u 10:17

Bionic
Reading

Odabirom porote u ponedjeljak u Los Angelesu počelo je suđenje osramoćenome holivudskom filmskom mogulu Harveyu Weinsteinu, a očekuje se da će za vrijeme dvomjesečnog procesa svjedočiti pet navodnih žrtava

Sedamdesetgodišnji producent 'Pulp Fictiona' već služi 23 godišnju zatvorsku kaznu u New Yorku nakon što je osuđen za niz seksualnih kaznenih djela.

Harvey Weinstein sad se suočava s još 11 optužbi, uključujući prisilni seksualni odnos, silovanje i prisilni oralni seks sa ženama u hotelima u Beverly Hillsu i Los Angelesu između 2004. i 2013.

Bude li osuđen, Weinstein - koji se izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice - mogao bi biti osuđen na više od 100 dodatnih godina iza rešetaka.

Weinstein, koji je u invalidskim kolicima, na sudu se pojavio odjeven u tamnoplavo odijelo sa svijetloplavom kravatom.

Potencijalno dugotrajan izbor porote počeo je u ponedjeljak, a nadzire ga sutkinja Lisa Lench.

Rasprostranjene optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje protiv Weinsteina eksplodirale su u listopadu 2017., a njegova presuda u New Yorku 2020. prekretnica je za pokret #MeToo.

U lipnju nije uspio njegov pokušaj da poništi presudu za šest seksualnih kaznenih djela. Također su ga zasebno optužili britanski tužitelji za nepristojan napad na ženu u Londonu 1996.

Weinsteina je za uznemiravanje i napastvovanje ukupno optužilo 90 žena, uključujući Angelinu Jolie, Gwyneth Paltrow i Salmu Hayek.

The Los Angeles Times u petak je citirao njegova odvjetnika Marka Werksmana da će svjedočiti poznate osobe.

'Neke od tih žrtava ljudi će prepoznati. Neke od tih žena, vidjeli ste ih u filmovima, neke su u reklamnim kampanjama, neke su uspješne glumice ili modeli', rekao je Werksam a navodi list.

The Times piše da je jedna od pet tužiteljica - a sve će biti formalno poznate kao 'Jane Doe' - Jennifer Siebel Newsom, supruga kalifornijskog guvernera Gavina Newsoma.

'Poput mnogih drugih žena, moju je klijenticu seksualno napastvovao Harvey Weinstein na navodnom poslovnom sastanku koji se pokazao zamkom', rekla je odvjetnica Elizabeth Fogan za list.

'Ona namjerava svjedočiti na njegovu suđenju i tražiti neke mjere pravde za žrtve, i u sklopu svojeg životnog rada na poboljšanju života žena', dodala je.

Siebel Newsom prije je o Weinsteinovu ponašanju pisala u eseju objavljenome 2017. ne navodeći pojedinosti o navodnim napadima.

Weinstein kaže da su njegovi seksualni susreti bili sporazumni, a njegov odvjetnik novinarima je rekao da optužbe iz Los Agelesa 'potiču od prije mnogo godina' i ne mogu se 'potkrijepiti forenzičkim dokazima' niti 'vjerodostojnim svjedocima'.