slavni prodavač cipela

Glumac kojeg znamo kao Ala Bundyja slavi 71. rođendan

12.04.2017 u 13:29

Bionic
Reading

Kultna serija o disfunkcionalnoj obitelji koja živi u predgrađu Chicaga jedna je od onih koje se desetljećima mogu neprekidno reprizirati na malim ekranima, a da publici ne dosade i uvijek uspiju izmamiti osmijeh na lice. Glumac Edward O'Neill, kojeg su gledatelji zavoljeli u ulozi glave obitelji, i dalje neumorno snima, trenira brazilski džiju-džicu, a danas puni 71. godinu

Kultna serija o disfunkcionalnoj obitelji koja živi u predgrađu Chicaga jedna je od onih koje se desetljećima mogu neprekidno reprizirati na malim ekranima, a da publici ne dosade i uvijek uspiju izmamiti osmijeh na lice. Glumca Edwarda O'Neillea gledatelji su zavoljeli u ulozi Ala Bundyja, glave obitelji, ironičnog prodavača cipela i vječitog gubitnika koji obožava striptiz barove i mrzi svoju punicu.

Uspoređujući fotografije otprije 30 godina, kada je serija 'Bračne vode' započela s emitiranjem, i one na kojima je nedavno snimljen, možemo zaključiti da se Ed, koji danas puni 71. godinu, karakterno nije puno promijenio. Nakon snimanja serije dosta je posuđivao glas u animiranim filmovima, a velik povratak na male ekrane doživio je zahvaljujući ulozi Jaya u seriji 'Moderna obitelj'.

Režiseri nisu bili uvjereni da će O'Neill uspješno utjeloviti Ala sve dok na audiciji nije slegnuo ramenima te glasno i nezadovoljno otpuhnuo. Tada su shvatili da su našli svoju zvijezdu, a i jedini je glumac koji se pojavio u svih 260 epizoda.

Rođen je u gradu Youngstownu u Ohioju. Njegov otac Edward O'Neill bio je radnik u željezari, a majka Ruth Ann O'Neill kućanica i socijalna radnica. Tijekom studija igrao je američki nogomet za momčad Pittsburgh Steelers, no nakon što nije uspio nastaviti karijeru kao profesionalni igrač krenuo je na studij glume u New Yorku. Prije nego što je postao glumac predavao je društvene studije u Youngstownu. 

Uloga Ala Bundya u 'Bračnim vodama' proslavila ga je. To je bila prva serija na Foxu koja je emitirana u prime timeu kao međusezonska zamjena. Započela je s emitiranjem 5. travnja 1987., a završila 9. lipnja 1997. Kada su na Foxu odlučili otkazati je, rekli su to medijima, ali ne i glumcima. O'Neill je tada bio na odmoru, a vijest su mu rekli susjedi koji su je pročitali u novinama.

Prije uloge Ala Bundyja gostovao je u serijama 'Miami Vice' i 'Spenser for Hire'.

Osim glume, njegova ljubav je sport. Već dvadesetak godina bavi se borilačkim vještinama i vlasnik je crnog pojasa u brazilskom džiju-džicu. Proglašen je jednim od najbolje plaćenih glumaca, a 2011. godine dobio je zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih.

Voli i poštuje svoje televizijske supruge, a u stvarnom životu je u sretnom braku s glumicom i plesačicom Catherine Rusoff, s kojom ima dvoje djece.